Verslag KNHS-trainingsseminar dressuur

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10663
Geregistreerd: 20-04-16

Verslag KNHS-trainingsseminar dressuur

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-01-17 15:11 Tip de Nieuwsredactie

*bokt
Overige
door aniek1985

Vrijdagavond en zaterdag overdag vond in Ermelo het KNHS-trainingsseminar plaats. Het trainingsseminar is vooral gericht op instructeurs en juryleden, maar zeker ook interessant voor mensen die geen instructeur of jurylid zijn. De zaterdag was druk bezocht en stond in het teken van de dressuur. Dressuurtrainers en juryleden Sven Rothenberger en Johan Hamminga gaven invulling aan het programma vanuit de rijbaan. De rode draad in het programma was “Werken aan ontspanning en harmonie”.

Johan Hamminga en Sven Rothenberger gingen aan het werk met zeven verschillende combinaties. Er werd deze dag niet onderaan bij de opleiding van het paard begonnen, alle combinaties reden al op een wat hoger niveau. De eerste combinatie in de baan was Jennifer Sekreve met Ferrero (v. Rhodium). Zij werd begeleid door Johan Hamminga en ze lieten zien dat het heel belangrijk is om na het rijden van zwaardere oefeningen het paard weer even wat ontspanning te geven. Na inspanning komt ontspanning, waarbij Johan Hamminga zei dat het wel belangrijk is om contact met de paardenmond te houden en dus niet je teugels helemaal los te gooien. Verder gaf Johan Hamminga aan dat zij thuis tijdens de training weinig zijgangen rijden. Hij denkt dat het niet bevorderlijk is voor het paard als je steeds maar opnieuw de zijgangen oefent.

Afbeelding

De tweede combinatie in de baan was Johannes Rühl met Dante (v. Tuschinski). Hij werd begeleid door Sven Rothenberger. Sven Rothenberger gaf hierbij aan dat het echt belangrijk is om in je training eerst 10 minuten te stappen. Daarbij gaf hij aan dat 10 minuten stappen echt wel lang duurt en je in de stap ook al oefeningen mee kan nemen zoals keertwendingen. Het paard van Johannes opende tijdens het rijden enkele keren de mond. Sven zei hierover dat onderzoek heeft uitgewezen dat de neusriemen losser moeten. Hij is het hiermee eens, maar vind dan wel dat de juryleden het niet gelijk moeten afstraffen met puntenaftrek als het paard een keer de mond opent of zelf de tong laat zien als het paard het schuim van zijn lippen aflikt.
Daarna kwam Lisanne der Nederlanden met El Paso (v. Wynton) in de baan. Zij had El Paso meegenomen die erg heet was in het begin en schrikkerig. Het was een bewuste keuze van Johan Hamminga om deze combinatie uit te nodigen, juist om te laten zien hoe je hiermee om kan gaan. Johan gaf aan om met zo'n combinatie niet in stap te starten, maar in draf of zelfs nog liever galop. Het paard van Lisanne vond de zon in de hoeken van de rijbaan eng. Het advies was dan ook om eerst in het midden op de grote volte te starten en de enge hoeken even te laten voor wat ze zijn en zodra er ontspanning komt de hoeken ook mee te nemen. Sven Rothenberger vulde Johan aan in deze clinic en gaf Lisanne als advies om dieper in haar paard te gaan zitten en ook af en toe te belonen door een paar passen te gaan lichtrijden en daarna weer te gaan doorzitten. Een andere tip van Sven was om te praten tegen je paard. Als je gaat praten tegen je paard, ontspan je jezelf automatisch en haal je beter adem.

Afbeelding

Na de pauze kwam Katja Renken in de baan met Charming Lady (v. Painted Black) zij werd begeleid door Johan Hamminga. Na deze combinatie kwam Kirsten Beckers met de merrie Dimare (v. Van Gogh). Dimare is een volle zus van het Grand Prix paard Cosmo waar Sönke Rothenberger succesvol mee is. Sven Rothenberger gaf aan dat ze deze merrie graag wilde kopen van de eigenaren, maar dat dat tot op heden nog niet gelukt was. Tijdens de clinic bleek dit een talentvolle combinatie. Er werd gewerkt aan de passage en de pirouettes.
Na Kirsten kwam Mark van de Donk in de baan met Vivaldi (v. Jazz). Vivaldi had de neiging om in een eigen houding te gaan lopen en zich daarbij te kort te maken in de hals. Er werd gewerkt aan meer lengte in de hals.De laatste combinatie in de baan was Patrick van der Meer met zijn merrie Coco Chanel (v. Sandreo). Deze combinatie ging onder andere aan het werk met de galop pirouettes. Waarbij Johan Hamminga aangaf dat een goede pirouette in zijn ogen uit acht galopsprongen bestaat. Hij ziet liever dat iemand 3 goede galopsprongen rijd en dan eruit rijd als een hele pirouette draait waarbij het paard het niet aankan. Er werd ook benadrukt dat het paard genoeg voorwaartse drang moet hebben voordat je de zwaardere oefeningen kan gaan rijden.Afbeelding

“Wij zijn er in ons rijden een beetje aan gewend geraakt dat een paard niet het laatste aan lossigheid en harmonie in zijn lichaam heeft. Ik hoop dat we nu weer hebben laten zien dat hier altijd aan gewerkt moet worden, ten bate van ons paard en de ontwikkeling van de sport!”, concludeerde Johan Hamminga.

Afbeelding

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Queen123
Berichten: 284
Geregistreerd: 31-03-16

Re: Verslag KNHS-trainingsseminar dressuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-01-17 16:53

Leuk verslag en mooie foto's! Wil nu eigenlijk volgend jaar ook wel graag zelf heen. Lijkt me zo'n leerzame dag! Johan en Sven zijn ook zeker mensen met enorm veel kennis en vind dat het goed kunnen uitleggen. :)

janouk

Berichten: 16626
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Verslag KNHS-trainingsseminar dressuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-01-17 09:20

Fijn te lezen verslag. Bedankt

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, kwalificatie 24.3.2022
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: beert, Googlebot, idion, Miran, Ubermetrics en 1 bezoeker