Wetenschappers ontwikkelen DNA-test voor grote bloedworm

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 16393
Geregistreerd: 20-04-16

Wetenschappers ontwikkelen DNA-test voor grote bloedworm

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-01-17 11:38

Bokt.nl / BioMed Central Veterinary Research
Medisch, Wetenschap

Afbeelding
Foto door Amanda

De grote bloedworm is een rondworm die leeft als parasiet in het spijsverteringskanaal en de slagaderen van paarden, waar ze veel schade aan kunnen richten. Gezonde paarden raken besmet door achtergelaten mest in een weiland waar zij grazen. Hierin zitten volwassen wormen en eitjes die door de mest tegen uitdroging worden beschermd. Deze eitjes worden na één tot twee weken besmettelijke larven in het stadium L3. Deze larven in het milieu kunnen het twee jaar uithouden. Bij het grazen komen deze larven in de dikke darm van het paard en dringen door de darmwand en verplaatsen zich langs de wanden van de slagaders, tegen de stroom in, van de dikke darm naar de grote lichaamsslagader. In de bloedbaan doorlopen de larven een volgend stadium. Daarna dringen ze weer via de darmwand de darmen binnen en worden daar binnen zes tot acht weken volwassen, met als gevolg dat de darmwand af kan sterven en een paard koliek kan krijgen.

Grote bloedworm, ook wel Strongylus vulgaris genoemd, heeft net als veel wormen in de loop der tijd een resistentie tegen bestrijdingsmiddelen opgebouwd. Hierdoor zijn zowel de onderzoeken naar wormen als de ontwormingsmiddelen de laatste jaren door ontwikkeld. Door het gebruik van goede ontwormingsmiddelen is de grote bloedworm de laatste decennia afgenomen. Op veel paardenbedrijven komt de grote bloedworm nauwelijks meer voor.

De grote bloedworm is niet of nauwelijks terug te vinden in de mest en daarom is het lastig te ontdekken of je paard last heeft van deze parasiet. De larven leggen namelijk geen eieren en worden niet uitgescheiden in de mest. Wetenschappers in Duitsland zijn er in geslaagd om een DNA-test te ontwikkelen voor de opsporing van de grote bloedworm. Een bepaalde techniek, die tevens wordt toegepast in de moleculaire biologie, toont aan of een paard besmet is. Het laat aanwezigheid DNA-sporen van de parasiet zien. De wetenschappers vinden dat deze DNA-test het overwegen waard is om routinematig te gebruiken om besmetting van de rode bloedworm op te sporen.

RianneH

Berichten: 28440
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wetenschappers ontwikkelen DNA test voor grote bloedworm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 11:46

Interessant artikel! Zeer interessant om te lezen hoe dergelijke technieken toegepast kunnen worden 'in de praktijk'. Ben benieuwd wat voor ontwikkelingen zullen volgen en natuurlijk of dit überhaupt toegepast gaat worden, die apparaten zijn niet goedkoop :=

Eight

Berichten: 4067
Geregistreerd: 11-07-09

Re: Wetenschappers ontwikkelen DNA-test voor grote bloedworm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 11:52

Real time PCR is sowieso nog erg duur :) maar wel heel effectief en je krijgt snel een uitslag. Op de afdeling medische microbiologie wordt het ook gebruikt, om resistentiegenen te zoeken in bacteriën maar ook voor de identificatie van schimmels en parasieten. Zou mooi zijn als dit ook voor paarden haalbaar zou zijn!

Sprintje

Berichten: 2144
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 11:54

Helaas is dit artikel erg uit zijn verband getrokken in de verschillende media, en dus ook hier op bokt....

Redactie misschien kunnen jullie het artikel hier aanpassen op basis van mijn reactie om zo te voorkomen dat er onwaarheden op internet staan.

In het orginele artikel wordt specifiek onderzoek gedaan naar de grote bloedworm, deze komt bijna niet meer voor bij de paarden. De kleine bloedworm komt wel veelvuldig voor. Met standaard mestonderzoek kunnen eitjes van de grote en kleine bloedworm niet onderscheiden worden. Maar je kan eitjes van de grote (volwassen) bloedworm wel degelijk vinden in de mest.

Om onderscheid te maken tussen een grote bloedworm infectie of een kleine bloedworm infectie worden de eitjes uit de mest opgekweekt tot L3 Larve, in deze fase is de grote bloedworm wel van de kleine bloedworm te onderscheiden. Dit vraagt wel zeer specifieke kennis om het onderscheid betrouwbaar te kunnen maken.

Als alternatief op deze methode is in het gerefereerde artikel een "real-time PCR" vergeleken met het standaard opkweken van de eitjes uit de mest. Deze PCR methode wordt gedaan op de bloedwormeitjes die in de mest zaten, en is dus feitelijk ook een mestonderzoek methode. In het geval dat er een grote bloedworm besmetting is gevonden lijkt de PCR methode deze vaker te vinden vergeleken met het opkweken van de larves uit gevonden eitjes.

Het onderzoek gaat dus puur om het identificeren van grote bloedworm infecties, en gaat niet om de kleine bloedworm of andere worminfecties welke met standaard mestonderzoek aangetoond kunnen worden. De behandeling van een grote en kleine bloedworm is vergelijkbaar, en het onderscheid bepalen tussen grote en kleine bloedworm is vooral van belang om specifieke klinische klachten te onderzoeken.

Sprintje

Berichten: 2144
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Emst

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 12:05

Hier nog wat achtergrond informatie over grote bloedworm:
TERUGKEER VAN DE GROTE BLOEDWORM

Grote bloedwormen, een terugkerend probleem?
Hoewel het in de volksmond eigenlijk altijd gaat over "bloedworm" of "rode bloedworm", is dit in feite een verzamelnaam voor de grote bloedworm en de kleine bloedworm. Deze beide groepen kennen ook weer hun subsoorten. De latijnse naam is strongyliden. Meer hierover lees hier. Als er problemen zijn met bloedworminfecties, gaat het in principe over de kleine bloedworm. De grote bloedworm komt in Nederland eigenlijk niet meer voor. 

De grote bloedwormen zijn met een afmeting van 1 tot 5cm groter dan de kleine bloedworm, welke een afmeting kent van 0,5 tot 3cm. Hoewel de grote en kleine bloedwormen op hoofdlijn een vergelijkbare levenscyclus hebben, maken de larven van de grote bloedworm een trektocht vanuit de darm het lichaam in naar de grote slagaders, om later terug te keren naar het slijmvlies van de darmwand. Door deze tocht door de slagaders is een infectie met de grote bloedworm gevaarlijk, en kan zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de grote bloedworm bijna niet meer voor in Nederland.
Er zijn echter aanwijzingen dat, doordat er tegenwoordig minder ontwormd wordt, de grote bloedworm weer vaker voorkomt. In Denemarken is in 2012 (Nielsen et al) een studie gepubliceerd waar in wordt beschreven dat de grote bloedworm vaker voorkomt bij bedrijven waar alleen wordt ontwormt na een aangetoonde worminfectie.

De cyclus van de grote bloedworm is trager vergeleken met de kleine bloedworm. De grote bloedworm kan maanden als larve in het lichaam van het paard verblijven. Larven scheiden geen eitjes uit die met mestonderzoek zijn aan te tonen. Mede daarom is het zeer belangrijk op regelmatige basis mestonderzoek te doen, ook na een “schoon onderzoek” zodat een eventuele besmetting door de tijd heen altijd zichtbaar wordt. Op die manier blijf je de controle houden over de eventuele wormbesmettingen bij je paard.

De eitjes van de grote en kleine bloedworm zijn niet van elkaar te onderscheiden met standaard mestonderzoek. Om het onderscheid te maken moeten mestmonsters opgekweekt worden zodat het onderscheid gemaakt kan worden op de larven die dan ontstaan. Voor de behandeling van een eventuele besmetting met de grote bloedworm is dit echter geen relevante informatie. Er zijn voor de grote bloedworm geen aanwijzingen dat er resistentie is tegen de wormmiddelen die op de markt zijn (Veterinary Parasitology, March 2014) en de behandeling voor kleine en grote bloedworm infecties is dus gelijk.

Daihyo

Berichten: 89410
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Animals

Re: Wetenschappers ontwikkelen DNA-test voor grote bloedworm

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-17 12:34

Sprintje: bedankt voor je aanvullende informatie!