[BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 
AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

[BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 13:32 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community, Blog

Bokker AlwaysH is door ons uitgenodigd in het Bokt bloggersteam. Dit team zal voor Bokt op regelmatige basis blogs verzorgen. De zestienjarige Chantal is een meisje zoals er zoveel op Bokt zitten: ze zit in haar VMBO-examenjaar, maakt plannen voor het MBO Dierenzorg, doet aan kunstrolschaatsen en traint met haar hond en haar verzorgpaard, de KWPN merrie Valencia. Maar behalve dat, is Chantal enthousiast en getalenteerd blogger. Exclusief voor Bokt zal ze maandelijks een blog schrijven over de uitdagingen die ze tegenkomt in het paardrijden door haar hypermobiliteit.

Vorige blog: [VN] [Blog]Strijden tegen HMS


De overweldiging
Zoals jullie weten ben ik zestien jaar oud, een puber. Ik word overvallen door de hormonen en worstel me door de drukte van school, werk, hobby’s en mijn gezondheid. Toch houd ik tijd vrij voor het paardrijden, voor Valencia. Op sociale media houd ik me zo groot en wijs mogelijk, maar eigenlijk ben ik een penny die zich constant aangevallen voelt en de overige tijd verstrijk met huiswerk. Niks mis mee, ik ben een puber, ik mag dat! Toch?

Om er even een klein eind aan te draaien: de puberteit is geweldig overweldigend. De tijd van mijn leven en ook de tijd waarin in keuzes ga maken die mijn leven achtervolgen. Studies, die zijn het ergste. Mijn hoofd zegt dat ik voor paardenhouderij moet gaan. ‘Uiteindelijk vind ik toch wel een baan in de paardenwereld.’ dacht ik. Maar wat nou als ik nu drie of vier jaar verspil aan een opleiding die elke penny van mijn leeftijd wilt volgen? En waar wil ik werken? De fokkerswereld leek wel leuk, met dartelende veulens en het helpen met veulenen. 'Nee, niet zo onrealistisch, Chantal!'
De sport? Dressuur of springen misschien? Alhoewel; dat is al helemaal moeilijk. Je wordt niet zomaar een bekend gezicht bij de grotere verenigingen, en als amazone zou ik wat meer aanleg moeten hebben. Die heb ik uiteraard niet met mijn hypermobiele lichaam.

Dan toch maar paraveterinair, dat vind ik eigenlijk nog wel leuker. Ik kan dan altijd nog bij een veearts proberen te gaan werken, en me in paarden specialiseren. Mijn droom om later dressuurinstructrice te worden staat nog steeds in mijn hoofd. Dat ben ik niet van plan te vergeten.
Maar dat is allemaal toekomst, wat ik nu nog niet meemaak. Het heden is als puber toch wel andere koek.

Men zegt dat je op een leeftijd van ongeveer zestien jaar wat minder oog voor je paardenliefde houdt. Hier maak ik gelukkig niks van mee. Mijn liefde voor paarden stijgt met de minuut, dus val ik weer buiten deze schuit. Onderzoekers zeggen dat meiden van ongeveer zestien jaar hun paard vaak inruilen voor een vriend(je). Ik citeer het volgende uit Het Paardenboek, van Hans en Monique Hagen: ‘De meisjes dachten bijna allemaal dat de vriendschap met paarden eeuwig zou duren. Maar dat blijkt niet te kloppen. Hoeveel ze ook van de dieren houden, vaak gaat de liefde over als een jaar of zestien zijn. Dan ruilen ze hun paard toch in voor een vriendje.’
Dit was een resultaat van 138 Duitse meiden die op een manege of ponykamp reden.

Afbeelding
Paard van een docent, Yolitha, mei 2016.

Als puber tussen de paardenmensen
De veranderingen die een puberend lichaam doorgaat zijn eigenlijk best wel groot. Dat is dan niet per se aan mij of mijn vrienden af te lezen, maar als je kijkt naar de mensen die je in de paardenwereld hebt zie je wel dat er groepen zijn. Voor het gemak houden we het hier op: Penny’s, pubers, volwassenen en ouderen.
Afbeelding
Valencia, december 2016.

Ten eerste merk je heel erg dat er tegenwoordig veel meer meiden van mijn leeftijd zijn die streven tot het hoogste niveau. Vaak betweterig omdat dit blijkbaar een vast symptoom is in de puberteit, soms -ook bij de andere leeftijdscategorieën- zelfs egoïstisch . De stap die zo’n puber naar volwassenheid maakt is behoorlijk groot. De ene kan zichzelf beter evolueren dan de ander. Zelf heb ik er geen moeite mee om beleefd te praten en heb ik ook geen problemen met correct Nederlands. Op Bokt is het lastig om je als puber te settelen, maar je bent nergens toe verplicht dus waarom zouden we dit makkelijker maken?

Vervelend is het anders wel wanneer je door oudere mensen de les wordt gelezen zonder dat je iets verkeerd deed. Ouderen verwachten al snel dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ de bakregels niet weten óf juist dat alles toch wel piekfijn in ons overvolle koppie zit. Zo kan ik het heel fijn vinden als iemand me gewoon normaal benadert en aanspreekt. Ik hoef absoluut geen dingen te horen zoals “Maar jij bent pas zestien.” of “Ik ga geen discussie houden met een eigenwijze puber.”
Het lijkt een soort gewoonte in de paardenwereld om elkaar zo ‘te helpen’. In plaats van het vriendelijk te brengen wordt je in de bak gewoon voor (slechte) penny uitgemaakt en vinden mensen je een snotneus als je in een gecompliceerde discussie meepraat.

Dat de paardenwereld oneerlijk en egoïstisch kan zijn wist ik al, maar het kost voor een puber vaak nog net wat meer moeite om zichzelf niet in het nadeel te werken. Alles wordt in de paardenwereld tegen je gebruikt. Als je jong bent mag je niet met zweep of sporen rijden en zagen is natuurlijk al helemaal not done. Het probleem is alleen dat de oudere generatie de oorzaak van deze problemen zijn. Wij leren onszelf namelijk niet aan dat dit zo moet, dit doet de gemiddelde instructrice. Kinderen rond de tien jaar zijn vaak nog niet eens in staat om als het dier te denken, dus zelf doorkrijgen dat dit niet klopt is lastiger dan je denkt. Een tiener of puber krijgt het streefplaatje te zien en dat je die niet zomaar kan bereiken wordt er vaak niet bij verteld.

Gelukkig krijg ik vaker te horen “Oh, ben je pas zestien, dat wist ik niet!”, dan “Maar jij bent pas zestien dus je kan je niet mengen.”. Ik kan genieten op stal en krijg amper tot nooit gezeik via verbaal contact. Niet dat ik mezelf de sterren van de hemel prijs, maar dat hoeft helemaal niet als puber! Het is vaak nog zelfs onder de pubers en tieners bonje, en niet tussen volwassenen en jongeren, wat sommigen van jullie zeker verrast.

Soms moet ik op mijn tong bijten, wil ik even die pijnlijke, persoonlijke opmerking maken, maar meestal weet ik deze nog in te slikken. De kwaliteiten van een (jonge) ruiter zijn vaak een gevoelige snaar en de meesten zeggen dan ook vaak dat ze liever een ondeugend paard dan een brave rijden. Ik zal dan wel de enige puber zijn die liever geen rodeo aangaat en hier mijn kwaliteiten niet bij neerlegt. Elke puber wil een uitdaging, maar deze is voor iedereen verschillend. Vaak worden we over een kam geschoren; 'pubers willen altijd gelijk hebben, normaal Nederlands komt er niet van af en commentaar hoeven we niet te ontvangen.'
“Nietus”, heb ik daar op te zeggen, zoals een echte puber dat hoort te doen! :D

Lees hieronder de vorige blogs, om meer over mij en mijn mening te weten te komen:
[VN] [Blog] Ontspanning, een 'must' in het zadel
[VN] [Blog] Het verzorgen van paarden en mezelf met HMS
[VN] [Blog]Strijden tegen HMS


Anoniem
Berichten: 510
Geregistreerd: 14-12-15

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 13:52

Wat een ontzettend leuke, aansprekende blog(voor mij als puber natuurlijk ;) )! Ik kan me in veel vinden wat je zegt, en ook ik vind het vervelend als je voor eigenwijze puber wordt uitgemaakt en je wordt verteld dat je iedereen napraat, terwijl je gewoon je eigen mening toont. Vaak genoeg zie je volwassenen die het Nederlands minder goed beheersen dan jongeren, en ik-met natuurlijk wel de gevoelens als een puber- word daar geïrriteerd van, haha!

Leuke blogs, ga door met schrijven en ik blijf je in ieder geval lekker volgen!

Schoentje

Berichten: 3853
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 14:01


Instagram: @bianca.schoenmakers
Facebook: Bianca Schoenmakers Equestrian

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 14:04

Waar staat het foutje, schoentje, ik heb nu werkelijk geen idee waar ik hem terug kan vinden. Dan verbeter ik het even. ;)

Suikerspinda
Correspondent

Berichten: 5799
Geregistreerd: 22-08-12
Woonplaats: Vlakbij Tarragona

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 14:06

Klopt helemaal Schoentje! Ik dacht dat ik ze er allemaal uit had gehaald, maar toch nog eentje over het hoofd gezien. :)
Hier, AlwaysH: Maar wat nou als ik nu drie of vier jaar verspil aan een opleiding die elke penny van mijn leeftijd wilt volgen?

Kathy ♥

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 14:07

Oké, volgende keer dan maar tijdens het verbeteren melden dat die spellingsfout er in zit want dan kan ik hem zelf verbeteren. :)

Edit; al moet ik wel zeggen dat ik dit nooit op school heb gehad, wilt en wil in het derde persoon. En dan heb ik in mei al examens.

amyyy55

Berichten: 1645
Geregistreerd: 28-11-10
Woonplaats: Katwijk

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 15:00

Herkenbaar als nu niet meer helemaal puber van 19 haha :p

winnielove

Berichten: 386
Geregistreerd: 01-07-16
Woonplaats: ergens in Nederland :)

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 15:18

haha superleuk Chantal!!
heel herkenbaar ook voor mij als ( beginnende ) puber _O-

Kerstmuts ;)

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 15:59

Leuk dat hij in de smaak valt, hoopte er wat andere mensen mee te bereiken en duidelijk te maken dat ik nog een jonge spruit ben! En negentien mag ook nog wel door als puber!

PimxBotje

Berichten: 441
Geregistreerd: 22-11-16

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 16:08

Hoe overleef ik puberen in de paardenwereld? De titel van je blog.
Ik denk gewoon lekker jezelf blijven. :)

pien_2010

Berichten: 30694
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 16:13

AlwaysH _O- _O- wat ontzettend leuk geschreven.
Ik ben een oude vrouw en ook ik ben de uitzondering op de regel namelijk ik hou heel veel van pubers <3 <3 . Vond en vindt het de leukste levensfase van ons mensen. Heb genoten van mijn eigen kinderen en hun vrienden en vriendinnen in die leeftijdsfase. Als ik dit lees, weet ik weer waarom ik pubers zo ontzettend leuk vind en vaak erg verstandig.
Goed gedaan AlwaysH, met je leuke humor heb je een leuke spiegel voorgehouden aan jezelf en aan ons allemaal. +:)+ :*

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 16:17

@PimxBotje, dat denk ik ook!

@pien_2010, dat is heel leuk om te horen! :D

Selina

Berichten: 12628
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 17:25

Leest lekker weg, leuk geschreven :D
Je bent ook wel gegroeid op bokt want herinner je nog onder je vorige naam tijd terug :)

Maar als we het dan toch over die Nederlandse taal hebben hè (smiley moet je er even zelf bij denken, iPhone is boos) Wordt je > word je :P

Leer tekenen met pastelpotloden via m'n Youtubekanaal of blog

Deni11

Berichten: 1144
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 17:56

Heel leuk geschreven, herkenbaar

S <3

Babootje

Berichten: 19661
Geregistreerd: 25-06-05
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 18:34

AlwaysH schreef:
Oké, volgende keer dan maar tijdens het verbeteren melden dat die spellingsfout er in zit want dan kan ik hem zelf verbeteren. :)

Edit; al moet ik wel zeggen dat ik dit nooit op school heb gehad, wilt en wil in het derde persoon. En dan heb ik in mei al examens.


"de derde persoon"

Ik zie overigens de laatste tijd zo vaak "wilt" gebruik worden (ook op websites) dat ik er zelf aan ging twijfelen of dit in het nieuwste "groene boekje" geaccepteerd was.
Niet dus (Poeh). Er moet wat overblijven voor de taalpuristen.

Leuk geschreven en herkenbaar.
Is dat besmettelijk HMS en de wens "in de paarden" te gaan werken? En vervolgens een opleiding paraveterinair doen? Mijn dochter volgt namelijk precies dat paadje.

Opleiding paardenhouderij zou ik je afraden. Dat is alleen maar interessant op HBO niveau te doen en als je ouders een eigen paardenbedrijf hebben. Anders sta je alleen maar stront te scheppen. En dat is eigenlijk niet wat je wil met HMS.
Een redelijk gerenommeerde zadelmaker adviseerde ons destijds: begin niet aan een opleiding paardenhouderij, maar volg een goede studie met uitzicht op een goede baan. Koop vervolgens een goed paard en rijd je daarmee in de kijker. Dan komt je werk in de paarden ook wel, maar dan op een andere manier.

Dus, kijk vooral waar je talent ligt. Je schrijft leuk. Is een journalistieke opleiding niks voor je?

Heeft even geduurd, maar toch. Inmiddels is de sinds lang vermiste merrie terug gevonden. Lang leve bokt!
VERMIST!! KLIK HIER VOOR FOTO

SassyMoon
Berichten: 240
Geregistreerd: 31-12-10
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 18:47

Je schrijft super leuk, zeker mee doorgaan!

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 19:35

@Babootje, mijn hart ligt echt bij de dieren, ik roep al vanaf mijn zesde dat ik met dieren ga werken, en ik ben nu al drie jaar op een landbouw vmbo bezig, volgend jaar stroom ik waarschijnlijk in op paraveterinair! In het voorjaar heb ik mijn intake gesprek!

Behalve het wilt en wil in de derde persoon snap ik alle werkwoord regels, maar het glipt er af en toe wel even voorbij (het kofschip, hij surft, surf jij, etc).
Buiten de werkwoorden om heb ik geen moeite met Nederlands, laten weten het daar op houden! :Y)

@SassyMoon, heel erg bedankt! :)
@Selina, haha ja, toen deelde ik het account en ik had geen idee waar ik aan begon, maar wat ben ik blij dat ik deel uitmaak van Bokt!

Schoentje

Berichten: 3853
Geregistreerd: 15-01-03
Woonplaats: Geldrop

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-16 19:39

Ah joh, niemand schrijft foutloos, ik ook zeker niet! Je schrijft heel erg goed, in tegenstelling tot veel andere pubers.
En dat 'hij wilt' dingetje, dat weet je nu ;)

Instagram: @bianca.schoenmakers
Facebook: Bianca Schoenmakers Equestrian

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-12-16 19:41

Dat is waar, heb ik weer wat bijgeleerd! Nu zie ik het ook wel als ik het nogmaals lees! :)

San

Berichten: 13261
Geregistreerd: 09-02-05
Woonplaats: Ouddorp

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-16 07:34

Erg leuk geschreven met grappige kijk op het onderwerp :).

PAARDENMENSEN | Trainingen en instructie | Trailerladen | Gedragsproblemen oplossen | Beleren jonge paarden | Workshops en trainingsweekeinden

Trainingsweekeind 'dromen, durven, doen!' Overwin je angsten en sluit het weekeind af met een droomrit over het strand

benthevigox

Berichten: 65
Geregistreerd: 18-07-15
Woonplaats: Well limburg

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-16 07:51

Hahaha voel me hier in thuis! Leuk geschreven !! :D

I am who i truly am, when i'm in the saddle <3

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-12-16 20:33

Dank je wel!

Erres

Berichten: 295
Geregistreerd: 23-01-07
Woonplaats: Veluwe

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-16 12:11

Leuk om als 'volwassene' te lezen hoe sommige pubers denken, ik was het zelf bijna vergeten ;) Op zich praat ik normaal tegen pubers, maar zo af en toe kunnen sommigen er wat van. Wanneer er gevloekt word, onzinnig gegiechel of ronduit brutaal gedaan word, haak ik direct af.
Wat zou ik graag willen dat mijn (puber)dochter dit zou lezen. Maar ja, dat wil ze natuurlijk niet als ik dat zeg. |o
Ga zo door!

be the best me I can be

AlwaysH

Berichten: 9727
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-16 12:43

Dankjewel, snap alleen niet waarom je gelijk af zou haken bij vloeken. Ik vind het altijd zo vreemd dat ik volwassen hoor schelden en wij het dan niet mogen. Al vind ik dingen zoals kanker echt niet kunnen. Ergens hebben we het toch van de volwassenen geleerd. :+

Dancyy
Berichten: 2581
Geregistreerd: 03-11-15

Re: [BLOG] Hoe overleef ik; puberen in de paardenwereld?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-16 17:46

Ik ben 16 maar herken me er juist totaal niet in _O- maar ben verder ook niet aan het puberen ofzo.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amy_leftover, Bambelien, SassyMoon, Scwto, stoeltafel en 9 bezoekers