Hippisch Hattem eerste vereniging met ruiteropleiding

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9180
Geregistreerd: 20-04-16

Hippisch Hattem eerste vereniging met ruiteropleiding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-11-16 11:33 Tip de Nieuwsredactie

KNHS


Ponyclub de Driehoekruiters uit Hattem gaat als eerste KNHS-vereniging aan de slag met de officiële ruiteropleiding die sinds de intensievere samenwerking tussen de FNRS en de KNHS nu ook beschikbaar is voor KNHS-verenigingen. Zij kunnen nu dus ook zelf F-proeven organiseren. Woensdag werd een exemplaar van het vernieuwde boek ‘Leer paardrijden met plezier’ overhandigd op de accommodatie van Hippisch Hattem.

Bij de rijvereniging in Hattem zijn veel ponyruiters aangesloten die wel wekelijks lessen volgen, maar nog geen wedstrijden rijden. “Deze kinderen zijn allemaal lid van De Driekhoekruiters en de KNHS. Sommige ruiters hebben een eigen pony, maar ook een heleboel niet. Zij rijden de verenigingslessen bijvoorbeeld met een verzorgpony of een pony van manege De Ponyvrienden. Deze pony’s hebben vaak verschillende ruiters,” vertelt Jacquette Meijerink, bestuurslid van Hippisch Hattem. “Een tijd geleden hebben we binnen ons bestuur en de activiteitencommissie al besproken dat het goed zou zijn om voor deze groep leden een lesplan te ontwikkelen. De ruiteropleiding van de FNRS en KNHS sluit precies aan bij wat we voor ogen hebben, hiermee kunnen we de lessen echt weer uitdagend maken voor de ruiters.”

In de bronzen en eerste fase van de ruiteropleiding leren de ruiters alles over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Dit gebeurt in de vorm van praktijk- en theorielessen en de informatie uit het boek ‘Leer paardrijden met plezier’. In Hattem gaan de ruiters ook aan de slag met de F-proeven en diplomarijden. “Hiermee maak je de vorderingen van de ruiters inzichtelijk,” zegt Jacquette. “Je laat zowel aan de ouders als de kinderen zien dat er wel degelijk niveauverschil bestaat, ondanks dat er nog geen wedstrijden gereden worden. Je kunt je wel degelijk kunt blijven ontwikkelen als ruiter.” Marleen Ras en Gertjan Petter waren namens de KNHS en FNRS aanwezig bij de boekoverhandiging. “We zijn heel blij dat Ponyclub De Driehoekruiters aan de slag gaat met de ruiteropleiding,” vertelt Marleen. “We blijven de ontwikkelingen in Hattem nauwlettend volgen, zodat we goed weten tegen welke vragen en uitdagingen de vereniging aanloopt. Het product wordt al volop ingezet bij manegebedrijven, maar bij een vereniging werkt het toch anders. Zo kunnen we de vereniging gaandeweg nog ondersteunen bij de praktische zaken van de opleiding.”

Hippisch Hattem organiseert op korte termijn een ouderavond, om de plannen toe te lichten. Ook krijgen de bestaande instructeurs extra informatie en handvatten om met het nieuwe lesplan aan de slag te gaan. “Daarna gaan we leuk moment bedenken om de ruiters in te schalen, om te bepalen vanaf welke niveau we per ruiter aan de slag gaan,” legt Jacquette de volgende stap in het proces uit. “Wat overigens niet betekent dat dit statistisch is, in overleg met de instructie kan dit aangepast worden als blijkt dat een ruiter toch toe is aan een lager of hoger niveau.” Het is de bedoeling dat de vereniging met ingang van volgend jaar start met de ruiteropleiding.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: colunder, ComscoreBot, Googlebot en 2 bezoekers