Helena Jerina scoort het hoogst bij IBOP tuigpaardmerries

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9311
Geregistreerd: 20-04-16

Helena Jerina scoort het hoogst bij IBOP tuigpaardmerries

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-16 18:42 Tip de Nieuwsredactie

KWPN


Vanmiddag legden in het KWPN-centrum in Ermelo dertien tuigpaardmerries de IBOP-test af. De vierjarige Manno-dochter Helena Jerina van Jan Hoppenbrouwers wist in handen van Robbie van Dijk 83 punten te scoren en was daarmee de hoogste scorende merrie. In totaal behaalden acht merries 75 of meer punten, het minimum aantal om voor het predicaat keur in aanmerking te komen.

Jury-voorzitter Johan Hamminga was tevreden over het slagingspercentage. “Een goede score”, zegt Hamminga. “En ik was ook blij met het aantal deelnemers, we hadden de laatste jaren meestal minder IBOP-merries. We hadden een mooie kopgroep met fijne paarden, soms nog maar drie jaar.” Hamminga beoordeelde de merries tesamen met Lammert Tel en inspecteur tuigpaardmerries Viggon van Beest. De merries worden eerst beoordeeld in de dressuurproef maar de cijfers van deze proef tellen niet mee voor het eindtotaal. Daar tellen alleen de cijfers van de showproef met als onderdelen: front, lichaamshouding, zweefmoment (2x), aktie voorbeen (2x), gebruik achterbeen(2x), looplust en algemeen beeld als tuigpaard.

Met 83 punten was de vierjarige Manno-dochter Helena Jerina van Jan Hoppenbrouwers uit Wintelre de hoogst scorende merrie. Dinie Markhorst uit Brucht fokte haar uit Viva Jerina (elite van Marvel x Jerina keur pref van Waterman) en Robbie van Dijk stelde Helena Jerina voor. Ze scoorde drie maal een 8 en vier maal een 8,5 en daarmee werd Helena Jerina elite. Een zwierige merrie noemde Hamminga haar. De wakkere en zeer attente vosmerrie showde zich met veel dans en swung in het lijf en maakte daarbij heel veel front waarin ze bij elke pas heel mooi terug kwam. Moeder Viva Jerina behaalde 80 punten voor haar IBOP en heeft 53 winstpunten. Zij was in 2005 als driejarige en in 2006 Nationaal Kampioene keur/elitemerries. Hoppenbrouwers kocht haar als veulen. “Het was een zeer bewuste aankoop. Ik kende haar moeder van de keuring en de concoursen. Ik zocht een merrieveulen uit een goede stam, ik wilde gaan voor de top. Henk Hammers attendeerde mij toen op dit veulen. Toen ik haar zag hoefde ik niet lang na te denken, zij moest de mijne worden. Ze heeft zoveel van nature. En vandaag etaleerde ze dan al haar talenten, een prachtig resultaat. Ze krijgt volgend jaar een veulen van Atleet.”

Met 82,5 scoorde de driejarige Indinita (Eebert x Ebonita reg. A. prok van de friese hengst Onne) van fokker Joop van Wessel uit Zwartebroek net een half puntje minder. De 9 voor haar voorbeengebruik was haar hoogste cijfer met voorts drie maal een 8 en twee maal een 8,5. Achterbeengebruik werd een 7,5. In handen van Henk Hammers showde deze fraaie en harde merrie zich met veel takt en een hooggrijpend voorbeengebruik. Ook zij is nu elite. Zij stond dit jaar derde op de Nationale Tuigpaardendag.

De vijfjarige Cizandro-dochter Goldstrike Swing Bala werd keur met een score van 77,5 punten. H. en G. van der Heyden uit Druten fokten haar uit Swingbala (ster van Harmonie) en ze is van P. Lagarde uit Dreumel. In handen van Robbie van Dijk showde deze attente en blije merrie zich heel gretig en tuigtypisch. De 7 voor lichaamshouding was haar laagste score. De lijst bestond voorts uit twee maal een 7,5 en vier maal een 8.

Marcel Ritsma reed de vierjarige Helony D (Cizandro x Jelony keur van Renovo) van fokker A. Doornbos uit Beilen naar het predicaat keur middels een score van 77 punten. Ook zij showde heel spontaan. En ook bij haar was de 7 voor lichaamshouding haar laagste score. Drie maal een 7,5 en drie maal een 8 maakten haar lijst compleet.

De driejarige Ieldine (Atleet x Veldine keur preferent van Manno) van fokker Piet Lelieveld uit Leidschendam liet in handen van Henk Hammers hele mooie dingen zien en kreeg daarvoor 77 punten. Ze is een volle zus van de KWPN hengst Eebert. Ze begon in de dressuurproef misschien niet direct zo overtuigend maar in de showproef etaleerde ze al haar talenten steeds spontaner. Ze nam steeds meer bodem en genereerde steeds meer front. Ze heeft veel trek in de benen. Vijf maal een 7,5 en twee maal een 8 behaalde ze.

Het krachtige optreden van de driejarige Izawalda (Cizandro x Zuwalda keur van Saffraan) van fokker C. Dekker uit Kortenhoef werd beloond met 76,5 punten. Nico Calis was de rijder van deze over veel looplust beschikkende en sterk dravende merrie. Gebruik achterbeen en looplust leverden een 8 op, de score van de overige onderdelen werd vijf maal een 7,5.

Met 75,5 punten haalde de vierjarige Hanneke (Atleet x Dilony van Joviaal, fokker W.G. Jansen-Eupe uit Hoge Hexel) van Arie van Wijhe uit ‘t Harde in handen van Henk Hammers het keurpredicaat binnen. En dat deed ze in een hoog tempo, ze beschikt namelijk over behoorlijk veel voorwaartse drang maar ook over veel actie. Front werd een 7, vijf maal een 7,5 en eenmaal en 8 brachten haar naar 75,5 punten.

Hammers had een drukke dag, ook de goed ontwikkelde en royaal gelijnde Hulinda P (Cizandro x Sulinda keur van Majesteit, fokker A.J. Podt uit Holten, eveneens van Arie van Wijhe, reed hij naar het keurschap. Met haar behaalde hij 75 punten.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: puccalover en 5 bezoekers