
Olympische Spelen Hong Kong. Foto door electronic_world
Bij een meeting deze week van het FEI-comité springen is volgens diverse bronnen een akkoord getekend dat met ingang van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 de hippische teams zullen bestaan uit drie ruiters. Dit houdt in dat de laagste score niet langer een streepresultaat zal zijn. De FEI heeft dit nog niet officieel bevestigd. Vermoedelijk zal dit gebeuren na de volgende algemene vergadering in Tokyo, van 19 tot 22 november. De hervorming is controversieel. Er is over dit voorstel bijna drie jaar overlegd.
Binnen de discipline springen is er een meerderheid akkoord, met name landen die sterk in opkomst zijn in de springsport. Veel van hen ontvangen financiële en materiële steun vanuit het FEI Solidariteitsprogramma. Diverse Europese bonden en diverse topruiters zijn geen voorstanders, waaronder Nederland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Vermoedelijk zal de hervorming desondanks toch doorgevoerd worden. Het springen zal dan starten met een individuele kwalificatie en een individuele finale over twee manches. Het laatste onderdeel zal de landencompetitie zijn, ook met twee omlopen. Wanneer een paard of ruiter geblesseerd raakt tussen de rondes mag de chef d'équipe een reservecombinatie inzetten. Wordt een combinatie door een val of twee weigeringen uitgesloten op de eerste dag, dan krijgt het team een bepaald aantal strafpunten toebedeeld (er wordt gesproken over 16 strafpunten) maar mag wel verder rijden.
Binnen de eventing is het eerder gangbaar dat niet elke ruiter finisht, vanwege de cross country en de twee vetchecks. Dat is dan ook de reden dat er binnen de eventing veel weerstand is tegen het voorstel. In Rio waren er slechts twee van de dertien landen waarvan het complete team van vier ruiters finishte: Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is nog niet duidelijk op welke manier dit opgelost zou moeten worden. De IOC is van mening dat door de kostenbesparing van het uitzenden van vijf paarden meer landen in staat zijn een eventing team uit te zenden, wat in overeenstemming is met het huidige beleid om zoveel mogelijk landen ter wereld een kans te geven.
Binnen de dressuur is het concept al eens toegepast: in Hong Kong (2008) en Londen (2012). Behalve Nederland en Duitsland, de twee landen die het grootste aantal combinaties op Grand Prix-niveau hebben, hebben er weinig deelnemende landen geprotesteerd.
Het protest van de oppositie is niet helemaal tevergeefs: Voor de overige kampioenschappen en Nation Cup-wedstrijden zal de hervorming niet worden doorgevoerd. Deze zullen doorgang blijven vinden met een team van vier ruiters en een streepresultaat voor de laagste score.