[Blog] Welkom in Egypte!

Moderators: Shanna, khirshanta, Hanmar, Amaryllis, Dani, Polly

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5674
Geregistreerd: 20-04-16

[Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 10:43 Tip de Nieuwsredactie

* Toen Hylke Hettema voor haar studie Arabisch in Egypte verzeilde, verloor ze haar hart aan het land bij het rijden van Arabische paarden in hun oorspronkelijke omgeving: de woestijn. Haar oude ambitie om Arabieren te fokken kwam naar boven en voor ze het wist had ze een merrie. En nog een. En nog een. Om te rijden kwamen er tevens hengsten op stal. Inmiddels is ze trotse eigenaresse van Al Safy Arabians. In haar blogs stelt ze haar paarden voor -een handvol Straight Arabians en een aantal rescues van de straat- en deelt ze haar avonturen in Egypte met ons. Haar overige blogs kun je lezen op http://grenzeloospaardenmeisje.nl/
Afbeelding
Hylke met de één maand oude Rowayda


Ik zeg altijd: "Nederland, paardenland". De foto's op Bokt bevestigen dat: alle paarden zien er goed uit, sommige zelfs iets te goed. Ze krijgen hele collecties mooie dekjes, zadels, hoofdstellen en nog veel meer. Als er dan toch problemen zijn, adviseren Bokkers elkaar professionals erbij te halen. Artsen, osteopaten, fysiotherapeuten en nog een aantal specialisten waarvan ik nog nooit gehoord had. Nederlandse paarden en hun eigenaren kunnen zich in de handjes knijpen met deze geweldig ontwikkelde paardenwereld. De rest van de wereld is een stuk minder vriendelijk tegenover de edele viervoeter. Om perspectief te bieden, probeer ik jullie onder te dompelen in de zeer primitieve paardenwereld van Egypte.

Bij aankomst op het vliegveld van Caïro, de bruisende hoofdstad van Egypte, merk je nog niets van de chaos die je buiten te wachten staat. Het is een groot en redelijk modern vliegveld dat een kalme indruk geeft. Pas als je buiten de enorme anarchie op de parkeerplaats aantreft, begin je een indruk te krijgen van de enorm ongeorganiseerde structuur van Egypte. Het duurt dan ook niet lang voordat je de eerste paarden tegenkomt. Ze trekken karretjes met voedsel of afval, terwijl ze flink worden opgejaagd tussen het gevaarlijke verkeer. Als Nederlander met een liefde voor paarden breekt je hart meteen . Wij -maar ook leken- zien direct wat er mis is met die paarden. De meeste paarden moeten al karren trekken wanneer ze een jaar oud zijn. Ze krijgen slecht passende ijzers onder en een flink bit erin. Onwetende kinderen zijn vaak de boosdoeners met de stok. Ja, Egypte is nog zo'n land, waar paarden gewoon doelloos geslagen worden.

Afbeelding
Ingespannen ezeltje

Als je een menner bent, zakt de moed je nog verder in de schoenen. Karretjes hebben vaak geen rem, zijn ongeveerd en hebben soms verschillende maten wielen of zelfs platte banden. Tuig is vaak geknoopt van strotouwtjes die enorme snijwonden veroorzaken. Dat alles maakt het voor die arme paarden nog een stuk moeilijker. En paarden zijn niet de enige slachtoffers! Je ziet ook tientallen ezels die veel te grote of zware karren moeten trekken. Hoewel de ezels vaak minder mager zijn, hebben deze vaak nog nooit een hoefsmid gezien. Is het dan werkelijk zo dat alle paarden in Egypte een slecht leven hebben?

Arabieren-fans kunnen een heel andere ervaring opdoen in Egypte: er zijn ruim zeshonderd fokkers die stallen vol Arabische paarden bezitten. Op het eerste gezicht is een paardenliefhebber dan erg opgelucht. Sneeuwwitte Arabische hengsten die veel te dik zijn, schoppen tegen de deuren terwijl je er langs loopt. Een welkome afwisseling voor de magere scharminkels die buiten op straat lopen. Maar het is een roze bril. Als je dichterbij komt, blijken bijna alle paarden erg agressief. Dat wordt zonder woorden uitgelegd, wanneer de grooms komen voeren. Ze slaan de paarden op hun hoofd zodat ze achteruit deinzen, waarop de grooms een bult klaver naar binnen kunnen gooien. Terwijl je thee drinkt met de enorm rijke eigenaar en/of fokker, realiseer je je ineens dat je wel vijftig boxen hebt gezien, maar slechts twee miezerige zandpaddocks die beide kleiner zijn dan een gemiddelde rijbak. Deze paarden komen bijna nooit buiten. Wanneer dan de hengsten aan je gepresenteerd worden, zijn ze bijna niet te houden. Steigerend sleuren ze de grooms met zich mee, terwijl ze zich naar de dikke lokmerrie worstelen. Pas als je weer thuis bent, begint een ander schokkend feit aan je brein te knagen. De gemiddelde fokker heeft zelden paarden die ouder dan een jaar of dertien zijn. Waarom worden paarden in Egypte niet oud?

De meeste paarden, ongeacht welke achtergrond ze hebben, sterven een vroege dood aan een langdurig verkeerd dieet. Ik zal daar in een volgende blog een boekje over open doen. Andere veel voorkomende doodsoorzaken zijn: uitdroging, zandkoliek, malaria en gebroken benen (als je paard 1 keer per week buiten komt en eet alsof hij een topatleet is.. je kunt het je inbeelden). Het zware leven van fokmerries zal ik ook even bewaren voor later. Nu hoor ik jullie vragen: "Maar er zijn toch dierenartsen?" Ja, die zijn er. De meeste zijn kwakzalvers die aan het einde van hun studie nog nooit een paard hebben aangeraakt. Er is geen specialisatie voor paarden, dus de gemiddelde veearts ziet niet alleen paarden, maar ook koeien en geiten. Gelukkig is er een handjevol veterinairen dat in het buitenland is opgeleid tot paardenarts. Er zijn geen speciale medicijnen voor paarden. Afgezien van wat vitamines en neuroblockers moeten dierenartsen zich behelpen met medicatie voor mensen.

Maar: kop op! Als je hier woont dan moet je er het beste van maken. Uiteraard zakt de moed je regelmatig behoorlijk in de schoenen. Maar paarden kunnen je hier minstens zo gelukkig maken als ze dat in Nederland doen. Ik ken gelukkig genoeg mensen die wel proberen paarden op een betere manier te houden. Zelf doe ik ook erg mijn best. Ik heb geen paarden met over- of ondergewicht. Alle paarden hebben een persoonlijk dieet. Ze gaan allemaal elke dag enkele uren naar buiten. Als Nederlandse paardenmensen kunnen wij het verschil maken. Dat kunnen wij, doordat wij met de paplepel ingegoten krijgen hoe je met paarden omgaat. Hier in Egypte is het grootste probleem, tevens de oorzaak van het lijden van alle paarden: educatie. In mijn volgende blog leg ik uit, waarom de Egyptische Paardenwereld zo primitief is en ook helaas blijft.

Afbeelding
Paard dat door de eigenaren bij een rescuecenter wordt aangeboden


Ufurio4e

Berichten: 1013
Geregistreerd: 14-10-12
Woonplaats: Giesbeek

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 10:51

Mooie blog. En wat een avondtuur.

komen je volgende blogs ook op bokt?
kijk er nu al naar uit

Mijn bonte trots ufurio

roosje78

Berichten: 1968
Geregistreerd: 10-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 10:54

Heel interessant om dit te lezen en ook zo een andere cultuur te leren kennen. Ik ben nu al benieuwd naar je volgende blog!

Dewii
Berichten: 4528
Geregistreerd: 19-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 10:57

Wat een interessante blog! Ook je schrijfstijl vind ik heel aangenaam. Ben benieuwd naar de volgende.

Pancake93
Berichten: 285
Geregistreerd: 24-04-15

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 11:07

Wat een avontuur. En dat je dit ook allemaal zo durft. Stoer hoor!

A horse is a horse .....

Daphara

Berichten: 2091
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 11:10

Ik ben 10 jaar geleden voor een maand door Egypte getrokken en herken dit beeld wat je schetst.
Leuk blog om te lezen, ik hoop dat er vaker op Bokt gepost wordt!

kally
Berichten: 4311
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 11:11

Leuk om te lezen hoe het je daar vergaat, maar keerzijde is de ellende die je meemaakt in de
onkunde door de mensen die nooit iets geleerd hebben...
Wens je succes met je fokkerij, opvang en ben benieuwd naar je volgende blog...

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

antje_vip

Berichten: 9436
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 11:44

Vreselijk :( Ik kijk al uit naar de volgende blog

[o] Lang niet alle asieldieren zijn beschadigd voor het leven. Op zoek naar kat/hond/knaagdier/vogel? Kijk eerst even hier! https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

Myrsky
Correspondent

Berichten: 3089
Geregistreerd: 16-04-13
Woonplaats: Arendelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:09

Ontzettend interessant blog. Ik ben benieuwd naar de volgende.

We are the granddaughters of the witches they couldn't burn.

madelonvdw
Berichten: 222
Geregistreerd: 12-07-15
Woonplaats: Brabant

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:11

Mooi geschreven! Ik hoop dat het vervolg ook op boot komt.

Azmay

Berichten: 14836
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:14

Super interessant onderwerp en een boeiende schrijfstijl, geweldig *\o/*

WendyBZ

Berichten: 12856
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:17


Ladybird

Berichten: 14541
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:17

Leuk! ik ben heel benieuwd!

Jij bent uniek! want jij bent jij <3
"Kan ik het helpen dat ik je soms mis" ;(
'Als je verdrietig bent, kijk dan in je hart! Daar zul je ontdekken dat je huilt om dingen die je ooit vreugde schonken.

Maanlicht

Berichten: 4785
Geregistreerd: 30-07-07
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:18

Je schrijft echt geweldig leuk! Heb je blog ook al gelezen. Wil graag meer horen, het is reuze interessant hoe ze in andere landen met paarden omgaan.

fjordjes

Berichten: 8097
Geregistreerd: 03-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:21

Interessant! Ben benieuwd naar het volgende deel.

Palmera

Berichten: 7218
Geregistreerd: 25-09-08
Woonplaats: La Palma

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:31

Interessante blog, goed geschreven, een onderwerp waar de meesten wat van kunnen leren. Zo hoort het, dít is een geschikte blog voor een groot paardenforum :)

Retiens la nuit... ;)

Rebecca

Berichten: 54350
Geregistreerd: 27-05-06
Woonplaats: Joure

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 12:34

WendyBZ schreef:
Ik volg de pagina van Prince Fluffy Kareem wel, daar zie je een hoop ellende langskomen. Zij proberen inderdaad ook de eigenaren bij te brengen wat de paarden nodig hebben :)
https://www.facebook.com/princefluffykareem/

Precies ik ook :)

Blijf het verwonderd vinden wat zij daar kunnen en doen , hoe ze de dieren oplappen en ook vol krijgen in vrij korte tijdsbestekken :)

Utopia 01-05-09 / 27-11-15 , de hemel heeft er een ☆ bij . Kerst 01-11-2007 / 13-08-2016 ☆ Nynke 15-05-2011 / 27-03-2018 ☆ Gone but not forgotten :* Syb 01-01-2011 / 05-04-2018 . Jane 01-07-2018 / 22-09-2018 :*

Laurapalmer

Berichten: 527
Geregistreerd: 26-11-14

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 13:34

Wat een super interessant blog...ik hoop dat we het volgende deel ook kunnen lezen op bokt!

be like a pineapple,stand tallwear a crown & be sweet on the inside

Jolene85

Berichten: 524
Geregistreerd: 09-06-12
Woonplaats: Rotterdam

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 13:50

Goed geschreven blog en pijnlijk om te lezen dat het daar zo slecht gesteld is met het paardenleven en de kennis. Fijn dat er educatie wordt gegeven o.a door fluffy kareem ja! Benieuwd naar de volgende blog :)

Bento, Jader,, Babbie, Boum'io & Tiamo; mijn geweldig gave kudde!!

[ITP] Boum'io; Droompaard op Droomvakantie!
[ITP] Mooie NMPRS Bento te water!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 14:23

Vet interessant! Volgens mij heb jij eergister op facebook een afspraak met mijn ma gemaakt om eens langs te komen :D (Mo). Ik denk dat mijn profielfoto mij wel verraadt; ik kom er ook graag

Deni11

Berichten: 1090
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 14:54

Wat ontzettend interessant om de andere kant van het paardenleven en onderhouden te zien.

Ben erg benieuwd naar je volgende blog!

S <3

Tosadog

Berichten: 2857
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: NH.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 15:31

Wat interessant, ik ga je blog zeker vaker opzoeken, ben erg benieuwd naar je verdere ervaringen!

Anoniem

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 15:40

Intressant en mooie schrijfstijl. Ik ben enorm benieuwd naar je volgende blogs.

Bellatrix
Shadowhunter
Always & Forever

Berichten: 76683
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:17

Prettig te lezen en zeer interessant! Kom maar op met die volgende blog!

Huisfotograaf van de DAWRA! *-:) http://www.dawra.nl -------- I :+: Arabians!

Catfish

Berichten: 27
Geregistreerd: 06-02-13

Re: [Blog] Welkom in Egypte!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 16:30

Interessant om te lezen. Ik ben zelf deels opgegroeid in Egypte. Ik woonde in Caïro. Ik weet nog goed hoe ik een keer een doodziek, ondervoed paardje voor een kar zag. Hij werd geslagen met een stok met een grote spijker erdoor omdat hij niet doorliep. Hoewel Egypte een paar mooie kanten heeft, heeft het voor mij veel teveel slechte kanten. Ik zal nooit meer terug gaan. Ik ga wel je blog volgen. Ben benieuwd naar de volgende.

Wuzanna


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: anjali, dees_daan, juleke, LimitedMagic, MaximEnMarit, Orsje, VivianHesen, VWestra, wayoflife, yarrah en 28 bezoekers