Harry van Middelaar domineert Tuigpaardendag in Nijkerk

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13998
Geregistreerd: 20-04-16

Harry van Middelaar domineert Tuigpaardendag in Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-16 15:38

KWPN


Na twee edities in Ermelo werd de Ermelose Tuigpaardendag dit jaar gehouden in Nijkerk bij Manege Luxool, een accommodatie die over een prachtige, zeer grote rijbaan beschikt. De rubrieken kenden allen een goede bezetting en er waren zelfs alweer nieuwelingen, een teken dat de rijders de blik al op volgend seizoen hebben gericht.

Vijf nieuwelingen kwamen er in de baan. Het betrof een oefenrubriek die werd beoordeeld door een zogenaamde lekenjury. Het publiek is altijd reuze nieuwsgierig naar deze rubriek die een fraaie winnaar kreeg. Drie van de vijf paarden mochten er een herkansing aangaan en de winst kon de vierjarige Habibi met Mark de Groot niet ontgaan. Habibi is een zoon van Marvel uit Berkerly Landzicht (keur van Torino x Usinia keur preferent van Fabricius) van fokker Martin de Groot uit Giessenburg. Uit deze stam fokte De Groot met Marvel ook al ereklasse paard Toronto. Habibi is een halfbroer van de driejarige stermerrie Iowa (v.Manno) die dit jaar vijfde stond in de finale op de Nationale Tuigpaardendag. De niet zo grote vos Habibi is een zeer rassig paard met een heel fraai hoofdje. Daarbij beschikt hij over zeer veel drafvermogen en zeer veel looplust. Zijn show was foutloos met zowel voor als achter heel veel expressie in de bewegingen. En aan zelfverzekerdheid ontbrak het deze nieuweling ook niet, hij showde zich als een geroutineerd concourspaard. Niek Alting behaalde met de driejarige Icoon (Colonist x Zadora keur van Plain’s Liberator, fokkers gebr. C. en A. Kimenai uit Dongen) van de Mts. Alting de tweede plaats. Icoon werd dit voorjaar door de HBC- Stal aangeboden op de hengstenkeuring waar Icoon tot de tweede bezichtiging kwam. De vos Icoon heeft een zeer expressieve manier van bewegingen. Zijn hele grote, lange passen, die hij met veel afdruk toont, en zijn hoge voorbeenactie maken hem heel opvallend. Aan front moet hij nog winnen, daarin liep hij nu nog wat lang weg. Ook drie jaar is Ivirona (prok van Eebert x Virona ster van Waterman) van fokker en rijder Antoon Epskamp uit Hoevelaken die zeer succesvol is met deze foklijn. Ivirona stond dit jaar op CK Gelderland, waar Epskamp werd gehuldigd als regionale Fokker van het Jaar, derde in haar groep. Een uitnodiging voor de NTD zat er net niet in. Ivirona beschikt over een hele fraaie hals, een sterk achterbeengebruik en een charmante manier van showen. Aan deze debuterende concoursmerrie was te zien dat ze nog een echte nieuweling is, ze was nog iets terughoudend en zette nog geen constante verrichting neer maar ze liet al hele mooie dingen zien.

Harry van Middelaar haalde in Nijkerk diverse overwinningen binnen. Dat begon al in de lage limietklasse groep I waar hij met Heres GSM (v.Cizandro) op kop kwam. Heres, toen nog Harley, won vorig de jaar in handen van Henk Hammers de nieuwelingenrubriek op de ETD. De chique Heres showde heel verfijnd en elegant. De juiste snelheid lijkt bij Heres belangrijk om ritme en takt niet te verstoren. En dat lukte Harry prima. Henk van Voorst steeg bij herkansing met Gentle B (v.Cizandro) een plaatsje ten koste van GSM Home Alone met Susan Bouwman. Gentle kwam dan ook mooier terug in het front dan Home Alone, die wel veel zweefmoment genereerde maar het neusje te ver wegstak.

In de lage limietklasse groep II was de arbiter aanzet. Hij koos voor Gentleman (v.Saffraan) met Niek Alting en dat was ook te verwachten. Gentleman showde met veel takt, goed vierkant en een hoge actie. Plaats twee ging daarbij naar Diesel (v.Unieko) met Berry van der Genugten. Een zeer parmantig paard met veel actie waarvoor ook veel support maar de winnaar neemt meer bodem. Antoon Epskamp kon vervolgens Grandioos (v.Atleet), winnaar van de nieuwelingenklasse van de eerste ETD, opstellen.

Van Middelaar had ook het winnende paard voor de wagen in de grote limiet. Hij had Den Roos (v.Tendens HBC) aangespannen. Om meteen beeld te krijgen van deze topstrijd in deze rubriek moet de concurrentie ook direct worden genoemd. Dat was Elegant (v.Waldemar) met Cor van Dijk. Wat een pracht strijd tussen deze twee Topsportmerries! Den Roos won. Haar show maakte heel veel indruk mede door haar grote zweefmoment. Misschien dat Elegant net even minder bergopwaarts liep dan de winnares maar ook zij showde indrukwekkend. Leendert Veerman haalde met de altijd pronkende Eribo (v.Manno) plaats drie binnen.

Maar de strijd tussen deze twee merries was nog niet teneinde voor deze dag. Zij kwamen elkaar even later weer tegen in de fokmerrierubriek. Die won Elegant zonder slag of stoot. Ze trad geweldig op. Den Roos herhaalde niet de spectaculaire show die ze liet zien in de eerste rubriek. Ze maakte te veel fouten en verloor aan front. Dat was jammer voor deze merrie, misschien dat kiezen voor één rubriek wellicht een optie kan zijn. Nico Calis kon de veel actie tonende Hillydessa (v.Colonist) als derde opstellen. Met niet minder souplesse en gedragenheid in haar bewegingen moest Castilla B.H. (v.Plain’s Liberator) met Berry van der Genugten het vandaag doen met plaats vier.

In de pracht ereklasse sloeg Harry van Middelaar weer toe. Daar nodigde de jury de toppers Brandy (v.Uromast) van het Brandy Consortium met Van Middelaar en Besterly Amadeus (v. Saffraan ) met Leendert Veerman uit voor een herkansing. Dat werd een geweldige happening waarvan het publiek, ongeacht de uitslag, geweldig genoot. Maar de rijders gaan natuurlijk voor de winst en die was voor Brandy gevolgd door die andere grootheid Amadeus. Eervol derde werd Wild Rose F (v.Manno) die in zich in handen van zijn fokker Henk Fikse heel goed liet zien. In de damesrubriek haalde Wild Rose in handen van Josina Beezemer een mooie tweede plaats en was daar zeker in het begin zware concurrentie voor de winnaar Besterly Eribo met Manon Veerman. Evelien Corbeek kon Only thel Lonely (v.Manno) als derde opstellen.

Veerman heeft aan zijn Eribo en Amadeus een pracht span met veel synoniemen. Dit pronkende span won gevolgd door de Vulcano-nazaten Cetrienes en Contant met Ronnie Beuving en de Egberdina’s Armanie (v.Roy M) en Unitas (v.Nando) met Gerbrich Elgersma. Onder het zadel was Unitas de winnaar met als rijdster Gerbrich Elgersma gevolgd door Only the Lonely met Evelien Corbeek en Gentleman met Manon Veerman.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Alnieno, carika, Domi_94, Henkje, Ilse_C, Imhrien, Jessicauvita, Lisa_22, pol013, Sodeletuut en 107 bezoekers