NOS filmt eerste onderzoek restauratie Gouden Koets

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12289
Geregistreerd: 20-04-16

NOS filmt eerste onderzoek restauratie Gouden Koets

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-16 09:37

Bokt.nl / NOS
Afbeelding
Foto WikipediaHet kan zeven jaar duren voordat de Gouden Koets weer in volle glorie door de straten van Den Haag rijdt op Prinsjesdag. Het rijtuig, dat 118 jaar oud is, ondergaat voor het eerst in zijn geschiedenis een complete restauratie. De Gouden Koets was een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het geld voor de koets was ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina. De koets was bedoeld als geschenk voor haar inhuldiging tot koningin op 6 september 1898. Wilhelmina wilde echter geen geschenken ter gelegenheid van haar inhuldiging aannemen en nam daarom de koets pas een dag later, op 7 september 1898, in ontvangst. De Gouden Koets is ondergebracht in de 'Stichting Kroongoederen van het Huis Oranje-Nassau', waarvan de voorzitter de 'Drager van de Kroon' is. Onderzoek heeft aangetoond dat het rijtuig aan restauratie toe is.

Voor de opknapbeurt is de Gouden Koets onlangs grotendeels uit elkaar gehaald. De NOS was er met de camera bij. Klik hier voor de opnames van deze bijzondere gebeurtenis.

"Vrijwel alle onderdelen moeten onder handen worden genomen", vertelt Lucas Iking van het Staldepartment. "Er zitten scheuren in de beschilderde panelen, er is sprake van roestvorming, het hout is op sommige plekken gaan rotten en het leer is aan het verteren. Ook het garen en borduursel zijn verkleurd of versleten."

Er zijn inmiddels offertes aangevraagd en is er een Raad van Advies ingesteld. Deze beoordeelt welke onderdelen zeker opgeknapt moeten worden en waar dat moet gebeuren. Vorige week liet de stalmeester van de Koninklijke Stallen weten dat de kosten van de renovatie worden geschat op 1,2 miljoen euro. De schatting is gebaseerd op de kosten van de opknapbeurt van de Glazen Koets, die dit jaar werd gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag. De Glazen Koets was voor de restauratie zo’n zeven jaar uit de roulatie.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


YMJArabians

Berichten: 9678
Geregistreerd: 10-11-05
Woonplaats: Somewhere

Re: NOS filmt eerste onderzoek restauratie Gouden Koets

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 08:13

Interessant om te zien! :)

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot, xHaithi en 3 bezoekers