Veiling War Horse Joey levert ruim 40.000 euro op

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9162
Geregistreerd: 20-04-16

Veiling War Horse Joey levert ruim 40.000 euro op

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-16 12:25 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / Horse & Hound
Afbeelding
Foto door Eva Rinaldi via FlickrHet verhaal War Horse, dat voor het eerst in 1982 als roman werd gepubliceerd, vertelt het verhaal van de jonge Albert die het Engels Volbloed veulen Joey zelf opleidt tot rijpaard en met de start van de eerste wereldoorlog moet afstaan aan het leger. Joey komt in eigendom van kapitein Nicholls en wordt samen met Thornton opgeleid tot oorlogspaard. Na een nederlaag komen ze in eigendom van een Duits regiment waar ze verzorgd worden door twee broers. De broers deserteren en worden daarom niet veel later geëxecuteerd. Het Franse meisje Emilie vindt de paarden en neemt de verzorging op zich. Helaas moet ook zij ze weer afstaan aan een Duitse eenheid. Tegelijkertijd is ook Albert toegetreden in het leger en bevindt zich op hetzelfde moment als Joey in de loopgraven aan het front. Albert aan de Engelse zijde, Joey aan de Duitse zijde. Tijdens een gasaanval wordt Albert tijdelijk verblind en Joey rent het prikkeldraad in waarvan hij door twee soldaten wordt bevrijd en voor verzorging meegenomen wordt naar dezelfde plek waar Albert zich op dat moment in het veldhospitaal laat behandelen. Wanneer men op het punt staat Joey dood te schieten omdat hij flink verwond is, herkent Albert hem en maakt het geluid van een uil waar hij hem altijd mee riep. Joey herkent het geluid en loopt naar Albert toe voor een emotioneel weerzien. Uiteindelijk komt Albert met Joey terug op de boerderij in Devon bij zijn ouders.

War Horse startte in 2007 als theaterproductie in Londen reisde de hele wereld rond, waaronder in 2014 in Nederland. Het verhaal werd in 2011 tevens verfilmd. De voorstelling heeft acht jaar gedraaid en is wereldwijd door meer dan 7 miljoen mensen bezocht in 11 landen. Toen de voorstellingen ten einde liepen, werd besloten de mechanische paarden te veilen. De makers van de mechanische poppen uit de voorstelling, Adrian Kohler en Basil Jones van de Handspring Puppet Company, hebben de liefdadigheidsactie opgezet. Het paard Joey van de theatervoorstelling is op de liefdadigheidsveiling in Londen geveild voor ruim 40.000 euro (35.000 pond). Ook het mechanische paard Topthorn werd geveild en bracht bijna 10.000 euro (8.500 pond) op. Het veulen Joey bracht met 9.300 euro (8.000 pond) iets minder op. De totale opbrengst van de veiling is bijna 80.000 euro (68.000 pond). De opbrengst gaat naar de Handspring Trust, een non-profit organisatie die zich inzet voor poppentheaters.

Hoewel de eerste poppen nu geveild zijn keert de voorstelling op termijn terug in de theaters. Het National Theatre heeft aangekondigd dat de voorstelling vanaf september 2017 te zien zal zijn op zeven Britse podia. Of de voorstelling ook opnieuw in Nederland te zien zal zijn is niet bekend.

Gerelateerde berichten:
[VN] War Horse in 2014 in première in Carré
[VN] Paard uit War Horse maakt kennis met echt paard [video]
[VN] ‘War Horse’ komend voorjaar naar België
[VN] Hengstenhouder vervoert "War Horse" na motorpech
[VN] War Horse marionetten op de veiling

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


hyppolyte

Berichten: 5872
Geregistreerd: 07-06-05

Re: Veiling War Horse Joey levert ruim 40.000 euro op

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-16 16:03

Gaaf! Mooi doel ook. Vond het tof om van dichtbij te zien, heel mooi in elkaar gezet dat ding :j.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Trendiction, vierhoef en 5 bezoekers