Nieuwe traditie geboren in Dokkum

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoli

Berichten: 19384
Geregistreerd: 20-10-03

Nieuwe traditie geboren in Dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-15 18:17 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl / http://www.knhs.nl


Met name de Friese concoursen voor Friezen, tuigpaarden en hackney’s zijn rijk aan tradities en daarbij behorende wissel- dan wel ereprijzen. Dokkum is zo’n concours dat jaarlijks een aantal fel begeerde prijzen uitreikt, maar hieraan werd er afgelopen zaterdag één toegevoegd. Het bijzondere van deze prijs is, dat een paard uit de verschillende disciplines deze kan winnen, dus geen prijs die gekoppeld is aan een rubriek van een specifiek ras.

Het nieuwe item betreft de Bonifatiusbokaal. Deze werd uitgereikt nadat de beste twee uit de verschillende ereklassen het tegen elkaar hadden opgenomen. De wedstrijd werd beoordeeld door een vijftal ‘mysterieuze monniken’ en met een meerderheid van vier uit vijf stemmen werd gekozen voor Brandy van het Brandy Consortium, gereden door Harry van Middelaar. Hiermee lijkt weer een nieuwe traditie geboren te zijn. Brandy werd eerder op de dag tweede in de ereklasse tuigpaarden, achter Business van Gerrit Egberink en gereden door Lambertus Huckriede. Lambertus deed deze dag overigens goede zaken in de verschillende ereklassen. Naast de ereklasse tuigpaarden, won hij ook beide ereklassen bij de kleine en grote maat hackney’s. Respectievelijk spande hij hiervoor Magic Victory en Magic Wentworth Ebony aan, die beide eigendom zijn van de Haarlemse gebroeders Van Nispen. Chris fan Wylgster Pragt in handen van Jolanda Schreuder voerde de ereronde aan in de ereklasse van de Friezen.

Bij de friezen zijn de rubrieken steeds al goed tot zeer goed bezet, maar zaterdag spande toch wel de kroon wat dat betreft. De eerste wedstrijd voor limietpaarden in het kader van de Provinsje Fryslân Priis, telde zoveel deelnemers dat er voorgeselecteerd moest worden. Dertien combinaties werden teruggeroepen voor de finale die gewonnen werd door Egberdina’s Arwyn, eigendom van Theo Bruggeling en de Egberdina Hoeve, gereden door Susan Bouwman. Kracht en ruimte zijn het handelsmerk van Arwyn, die hiermee een mooie overwinning aan zijn palmares kon toevoegen. De volgende wedstrijden worden op de volgende grote Friese concoursen verreden met de finale op het stratenconcours van Workum, aan het einde van het wedstrijdseizoen. Susan en Arwyn wonnen tevens de damesklasse, maar bij de tweespannen en tandems was Sybren Minkema heer en meester. Tweespannen kwamen er maar liefst veertien in de baan en bij de tandems waren dat er acht. Van deze acht was het opvallend dat er twee nieuwe rijders in deze klasse te verwelkomen waren. Dat betrof Jerry Hamming met twee paarden van de Egberdina Hoeve, waarmee hij vierde werd, en Jelle van der Kooi die met zijn langspan eveneens debuteerde.

De tuigpaarden verreden een wedstrijd in het kader van hun nieuwelingencompetitie. Een mooie strijd ontspon zich, waarbij de overwinning naar de schimmel Gardenia ging van de HBC stal, gereden door Harry van Middelaar. Deze tuigtypische merrie vertoont veel oprichting en beste gangen. Niet onvermeld mag de als tweede geplaatste Watmann’s Emiliano blijven. Deze dekhengst debuteerde door een eerdere blessure nu pas. De mooi gelijnde hengst is eigendom van familie Rozendaal en werd door Lubbert van Oene voorgesteld. Bij zowel de tandems als de tweespannen werd Ulle Haarsma de winnaar en vond beide keren in stal Mekkes zijn grootste concurrent. Business en Anneke Huckriede wonnen de damesklasse. Den Roos en Harry van Middelaar waren in de lage limietklasse de bovenliggende partij. Dieni II van Janus Plaisier verwierf twee oranje linten. Met Henk Hammers was dat in de hoge limietklasse en met Mieke ter Schure was dat in de rubriek voor Young Riders.

Naast de beide ereklassen bij de hackney’s was voor stel Huckriede tevens de hoogste eer in de tweespan rubriek, evenals bij de tandems. In de damesklasse was het echter demi van Nispen die met de zeer veel beweging tonende Magic Eclipse Flash Dance Anneke voor bleef. Ook de limietklasse hackney’s was zeer dicht bevolkt. Ook hier werd, net als bij de Friezen voorgeselecteerd, waarna Els d’ Achard Here I Am, één van de toppers van de broers Van Wanrooij, als eerste mocht opstellen. Wederhelft Rob werd met Heartland Bust Your Buttons, na arbitrage, tweede in de ereklasse kleine maat, waardoor Bud Bongers met Fivo Oaks Wild Fire van Piet Graumans derde werd. De limietklasse grote maat leverde een overwinning op voor Jan van der Westen met Raffles, terwijl hij in de ereklasse grote maat tweede werd met Shanie Strikeler en daarmee nog juist Sir Arie met André Veltkamp voor bleef.


Hygge
Berichten: 2849
Geregistreerd: 30-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-15 22:43

Het was erg leuk om te zien. Jammer van het veld, maar de organisatie heeft het knap opgelost. Hopelijk volgend jaar weer op het oude vertrouwde terrein.

[o]

horseyfries
Berichten: 8931
Geregistreerd: 22-08-03
Woonplaats: Lichtaart België

Re: Nieuwe traditie geboren in Dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-15 08:06

Leuk artikel!

MY BFF IS MY FFF: Friesian Friend Forever!

mijn site

Hygge
Berichten: 2849
Geregistreerd: 30-06-11

Re: Nieuwe traditie geboren in Dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-15 14:11

Jammer dat de achtergrondinformatie over de Bonifatiusbokaal niet wordt vermeld.

[o]

horseyfries
Berichten: 8931
Geregistreerd: 22-08-03
Woonplaats: Lichtaart België

Re: Nieuwe traditie geboren in Dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-15 15:14

Vertel?

MY BFF IS MY FFF: Friesian Friend Forever!

mijn site


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers