Ingezonden door Bokker Ceasario

Foto: Medisave
In Noorwegen heerst op dit moment een relatief nieuwe en onbekende ziekte onder de paardenpopulatie. De officiële term luidt Aquired Equine polyneuropathie, afgekort tot polyneuropathie of AEP. In de volksmond wordt echter de term siloziekte gebruikt. Paarden raken op onverklaarbare wijze verlamd aan de zenuwen in hun achterhand. De paarden kunnen hun achterhand niet bewegen en zaken door de kogels naar voren. In het meest ergste geval kan het paard totaal niet meer op zijn achterhand staan. In een vroeg stadium zal het paard veel struikelen.
De ziekte dook circa 10 jaar geleden voor het eerst op. De ziekte is vrijwel jaarlijks aanwezig in Noorwegen, duikt af en toe op in Zweden en incidenteel in Finland. Cijfers over de slachtoffers zijn onvolledig, aangezien de ziekte geen meldplicht geeft. Vermoedelijk dook de ziekte voor het eerst op begin jaren negentig van de vorige eeuw, maar pas sinds 1995 worden er cijfers bijgehouden. Uit de cijfers die er zijn blijkt dat in 2013 39 paarden verdeeld over 18 stallen de ziekte kregen. Veertien paarden overleden. In 2013 waren er honderd aandoeningen over 51 stallen, daarvan overleden er 23. In 2010 raakten vijf paarden verdeeld over 4 stallen ziek. Van 1995 tot en met 2004 is er van 75 paarden over 24 verschillende locaties bekend dat zij ziek raakten.
In dertig procent van de gevallen is de aandoening zo erg dat het paard moet worden ingeslapen. Is de aandoening eenmaal geconstateerd, waarbij inslapen niet nodig is dan kan de ziekte circa 1 tot 4 maanden aanwezig zijn, al ligt het extreemste geval op 17 maanden. De dieren die het wel overleven moeten weken, zo niet maanden revalideren. Eer dat de paarden weer volledig aan het werk kunnen ligt volgens onderzoek (uit 2012) op 6,6 maanden. Er zijn echter ook enkele gevallen bekend waarbij het 19 maanden duurde. Jongere paarden hebben een grotere overlevingskans en paarden ouder dan 12 jaar lijken de ziekte minder snel te krijgen.
De ziekte maakt verder weinig onderscheid tussen ras of leeftijd en ook niet alle paarden van dezelfde stal worden ziek. Er zijn paarden ziek geworden op grote renstallen en ook op stallen waar een streng voerschema werd gehanteerd. De enige gemeenschappelijke factor is dat de paarden ziek worden in de late winter tot en met het vroege voorjaar, december tot circa april.
Hoe de ziekte veroorzaakt wordt is niet duidelijk. Eén onderzoekster Siv Hanche-Olsen zegt dat het waarschijnlijk in het ruwvoer moet worden gezocht. De meeste paarden kregen namelijk kuil. Volgens Hanche-Olsen gebeurd er tijdens natte zomers iets met het gras dat de paarden niet kunnen verdragen. Hanche-Olsen verwijst hier mee naar de natte zomer van 2007, een zomer met vele neerslagrecords. In 2008 waren er vervolgens meerdere zieke paarden. Het jaar 2011 was ook nat en in 2012 waren wederom meerdere zieke paarden.