Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
randalinpony schreef:Tja er worden wel wat aannames gedaan die zacht gezegd wat dubieus zijn....
Zo zou het specifieke, bij de Exmoor meest voorkomende haplotype (tenminste in die kleine selectie dieren) zorgen dat het dier in de omstandigheden in het wild het best kon overleven.
Zou kunnen, maar bij de Konik wordt juist het haplotype dat door het vreemde bloed dat niet geschikt was voor de wildernis in Exmoor, het meest vastgesteld. En laat die dieren nou in tamelijk soortgelijke klimaatzones en omstandigheden gedijen als een stel konijnen.
Ik ben daarnaast ook wel erg benieuwd naar onderzoek bij bijvoorbeeld Ijslanders, Gotlandponys enz. Kans dat we straks nog wel wat meer 'wilde' paarden blijken te hebben.
Daarnaast is de Exmoor gewoon een gedomesticeerd ras, dat prima te berijden is door kinderen.
Fiffill schreef:Exmoor pony's zijn toch gewoon tot op zekere hoogte gedomesticeerd? (Er is een verschil tussen wild, wel/niet tam en gedomesticeerd). Het zijn tenslotte geen echte 'wilde' paarden. Ja, ze leven op sommige plekken in 'het wild', maar zoals ook in het artikel staat zijn die kuddes uiteindelijk ook gewoon ontstaan met bemoeienis van mensen (en worden zo nog steeds onderhouden) en bestaan echt wilde kuddes niet meer. Halfwilde paarden dus en prima rijpony's voor kinderen.
Het zou leuk zijn als ze dit soort onderzoeken bij meerdere rassen zouden kunnen doen, bijv IJslanders. Ben wel benieuwd naar die resultaten.
Fiffill schreef:Die kuddes zijn niet wild hoor, die staan onder toezicht van natuurbeheer, worden 1 keer per jaar bijeen gedreven om gekeurd en gecontroleerd te worden.
Dat noemt men halfwild. Wilde kuddes bestaan inmiddels niet meer.
Snap dat ze niet allemaal geschikt zijn als rijpony, maar echt wild zijn deze paardjes niet.
JoSav schreef:Ook de Exmoor is een beduidend oud ras, waarbij echter relevant DNA materiaal om te vergelijken ontbreekt, maar deze pony's beschikken over een zeer primitief uiterlijk dat grotendeels onveranderd lijkt te zijn gebleven. Ze worden veelal gerekend als oertype, zoals de Takh dat ook is.
(...)
Genetisch is de variëteit onder gedomesticeerde paarden in met name het mtDNA opvallend; simpel uitgelegd waren er ten minste 77 oermerries tov vooralsnog zeer weinig Y-chromosoom DNA variatie in de basis (te vergelijken met bijv. 1 of 2 hengsten).
DNA en archeologisch onderzoek suggereert dat domesticatie voor het eerst plaatsvond in Centraal-Azië en van daaruit verspreidde waarbij lokaal wilde merries aan de basispopulatie werden toegevoegd.
Vermoedelijk vond domesticatie echter op meerdere locaties plaats, rond de Zwarte Zee en in Centraal-Azië, maar toenemende bewijzen suggereren ook de mogelijkheid dat het tevens plaatsvond op het Iberisch schiereiland.
Als je kijkt naar de in 2002 (Jansen et al) onderzochte DNA clusters (17 fylogenetische clusters van 93 verschillende mtDNA types) zijn er de volgende opvallende, grotere, veelal geografisch relatief geïsoleerde clusters te ontwaren:
C1: Centraal- en Noord-Europa (incl. UK, Scandinavië, IJsland); waaronder Exmoor, Fjord, IJslander en Highland Pony
Leeftijd van dit DNA cluster sowieso ouder dan 1500 jaar, want C1 is tevens gevonden in twee vondsten uit de Viking tijd. Leeftijd Exmoor is sowieso wat onduidelijk, maar qua fenotype evenwel duidelijk een primitief (oer)ponytype. Van de Britse eilanden is helaas weinig prehistorisch paarden DNA bewaard gebleven om een goede vergelijking binnen deze groep te kunnen doen tov moderne rassen.
Cluster E bestond volledig uit IJslanders, Shetlanders en Fjorden. Dit suggereert dat deze ponyrassen een gemeenschappelijke Noord-Europese voorouder hadden.
D1: met name geconcentreerd in Iberische paarden en Berbers, geografisch Zuid-Europa en Noord-Afrika. Ook sterk vertegenwoordigd onder Mustangs, wat gezien de Spaanse aanwezigheid in Noord-Amerika weinig verrassend is.
Slechts een zeer klein aandeel (5%) van het DNA van Arabische paarden valt binnen dit cluster.
Binnen dit cluster valt tevens 1/3 van de onderzochte Kaspische paarden en beide Yunnans uit Oost-Azië.
Dan Europese inheemse halfwilde types. Van de onderzochte DNA stalen:
Sorraia valt binnen A1 cluster, volledig los van het D1.
Onderzochte Dülmener DNA valt bijna volledig onder D3 of afgeleide mutaties. Suggereert oude herkomst.
Konik, die hier eigenlijk niet goed onder past, A1.
A2, Takh of Przewalski cluster is problematisch, maar staat volledig los van gedomesticeerde rassen. Dat is dan ook binnen het domesticatieverhaal niet relevant.
Er is voor deze studie nauwelijks gebruik gemaakt van Centraal-Aziatisch DNA (wat overigens juist in het hele domesticatieverhaal interessant is) en slechts enkele DNA stalen uit Iran. Wel is er uitgebreid gebruik gemaakt van DNA van Arabische Volbloeden uit het Midden-Oosten.
De Arabische Volbloed bevond zich genetisch nauwelijks in 1 cluster geconcentreerd, dit in contrast met bijv. de Iberische en Berberse paarden op D1 en de pony's van C1.
Fiffill schreef:Maar het zijn gewoon geen echte wilde pony's. Kijk ik vind het eigenlijk ook meer wilde dieren, maar je geeft foute informatie als je zegt dat het echt wilde paarden zijn. In deze discussie is dat wel relevant mbt het onderwerp.
Nooit mensen zien is sowieso niet waar natuurlijk, ze worden dus 1 keer per jaar bijeengedreven voor de keuring en verder wandelen er ook gewoon mensen in dat gebied en je kunt zeer dicht bij de pony's komen.