Nieuwe richtlijnen voor diagnosticeren van Cushing (PPID)

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Focussed

Berichten: 21762
Geregistreerd: 15-06-07

Nieuwe richtlijnen voor diagnosticeren van Cushing (PPID)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-12-13 16:30 Tip de Nieuwsredactie

http://www.horsetalk.co.nz / http://www.bokt.nl


Afbeelding
Het meest bekende symptoom - een krullende vacht - ontstaat pas na 3 tot 5 jaar
onbehandelde Cushing. Foto: Tinne

PPID, beter bekend als de ziekte van Cushing, kan eerder en met meer betrouwbaarheid worden ontdekt dankzij een nieuwe set richtlijnen die ontwikkeld zijn door de Equine Endorcinology Group (EEG), een werkgroep van vooraanstaande dierenartsen en onderzoekers op het gebied van het hormoonsysteem bij paarden.

PPID wordt geassocieerd met verhoogde hormoonniveaus in het bloed. Paarden met deze aandoening hebben vaak een breed scala aan symptomen, afhankelijk van het stadium van de ziekte. De symptomen lopen uiteen van vermindering van energie en het ontstaan van depressie tot het verlies van spiermassa, hoefbevangenheid en veel drinken en urineren. Het meest bekende en karakteristieke symptoom is een krullende vacht, wat echter pas na drie tot vijf jaar onbehandelde Cushing ontstaat. De aandoening komt voornamelijk voor bij oudere paarden. Geschat wordt dat 1 op de 5 paarden vanaf 15 jaar de ziekte heeft.

De Equine Endocrinology Group heeft een set van aanbevelingen in 2011 gecreƫerd om dierenartsen te helpen met het identificeren van zowel vroege, als gevorderde stadia van PPID. De nieuwe aanbevelingen zijn gericht op het verfijnen van de testprocedures voor een meer grondige en accurate diagnose. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op basis van gepubliceerd onderzoek naar de aandoening.

"Ons collectieve onderzoek heeft laten zien dat de aandoening al veel eerder kan ontstaan in het leven, terwijl klinische symptomen niet altijd leiden tot een positief testresultaat," zegt Nicholas Frank, professor en voorzitter van de afdeling Klinische Wetenschap aan de Cummings School of Veterinary Medicine van de Tufts Universiteit in Massachusetts. Frank is de coƶrdinator van de EEG.

"Dankzij de vooruitgang in het onderzoek naar PPID kunnen wij nu praktische handvatten geven voor vroege detectie en diagnose van de ziekte. De klinische symptomen blijven gelijk maar de diagnostische processen veranderen, afhankelijk van het stadium van de ziekte. Voorheen werden bij paarden die verdacht werden van PPID twee testen aanbevolen: de ene test is een meting van het adrenocorticotropin hormoon (ACTH), een hormoon dat wordt afgescheiden door de hypofyse. De andere test is de dexamethason suppressie test (DST), waarbij cortisol niveaus bij gezonde paarden zullen zakken en bij paarden met Cushing gelijk zullen blijven. Echter blijkt deze test niet meer betrouwbaar dan andere testen terwijl het wel het risico op acute hoefbevangenheid meebrengt."

De nieuwe richtlijnen behouden het advies om het ACTH niveau te laten meten maar de aanbeveling geldt niet langer meer voor alle paarden die verdacht worden van PPID. De paarden die wel symptomen vertonen maar wel een normaal ACTH niveau hebben zouden volgens de EEG opnieuw getest moeten worden met een thyreotropine vrijmakend hormoon (TRH) simulatie test.
TRH veroorzaakt een verhoogde afgifte van hormonen in de hypofyse. De test kan gemakkelijk worden uitgevoerd aan huis: er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, gevolgd door een intraveneuze injectie met TRH. Na tien minuten wachten kan een laatste bloedmonster worden genomen en is de test klaar.

Op dit moment kan de TRH simulatie test echter alleen nog gebruikt worden tussen december en juni. Dit is de enige periode waarin de grenswaarden voor het bloed zijn bepaald, waardoor een dierenarts de resultaten kan interpreteren en dus kan beoordelen of het paard daadwerkelijk PPID heeft.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Laurabram en 17 bezoekers