Diagnostische test voor zomereczeem in ontwikkeling

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Focussed

Berichten: 21764
Geregistreerd: 15-06-07

Diagnostische test voor zomereczeem in ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-13 22:44 Tip de Nieuwsredactie

www.thehorse.com / www.bokt.nl


Afbeelding
Een paard met jeuk. Foto: Angela Bethell

Je paard heeft jeuk. Je vindt kale plekken op zijn flanken en schouders. Er missen plukken haar uit zijn manen en hij krijgt een kale staartwortel. Zou hij zomereczeem hebben? Of komt de jeuk toch ergens anders vandaan? Belgische onderzoekers zeggen dat de enige manier om met zekerheid vast te stellen dat een paard zomereczeem heeft, hem te diagnosticeren met een bewezen betrouwbare test is. Op dit moment bestaat zo'n test nog niet, maar nieuw onderzoek laat blijken dat zo'n test dichterbij is dan gedacht werd.


"Op dit moment wordt de diagnose zomerexceem gesteld wanneer er geen andere oorzaken van de jeuk te vinden zijn, zoals luizen of huidaandoeningen" zegt Liesbet Peeters, promovendus en onderzoeker aan de afdeling Biosystemen van de Katholieke Universiteit Leuven in Heverlee. "Maar recente onderzoeken hebben geleid tot nieuwe hoop dat er in de nabije toekomst een betrouwbare test voor insectenbeet hypersensitiviteit (IBH) - beter bekend als zomereczeem - beschikbaar komt voor dierenartsen. Recente onderzoeken met een prototype van een dergelijke test hebben hoopvolle resultaten gegeven."

In een zo'n onderzoek werden 343 warmbloed paarden onderzocht, waarvan de helft verdacht werd van het hebben van IBH. Peeters ontdekte dat haar prototype test een nauwkeurigheid van 92% had. De test lijkt het meest betrouwbaar wanneer de symptomen ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

De test meet de immuunrespons op specifieke eiwitten die in het speeksel van de bijtende insecten zitten. Met andere woorden: de paarden met zomereczeem zijn allergisch voor het speeksel van de muggen. De test is niets anders dan een geavanceerde allergietest, welke de immunoglobine-E (IgE) gehaltes in het bloed meet wanneer het paard wordt blootgesteld aan de speekseleiwitten van de mug.

Aangezien het speeksel van de muggen opgebouwd is uit meerdere eiwitten hebben Peeters en haar collega's de nauwkeurigheid van de test onderzocht op meerdere sleuteleiwitten. Zij ontdekten dan de nauwkeurigheid het hoogst was wanneer zij vier specifieke eiwitten combineerden. Ondanks dat de prototype test nuttig kan zijn om zomereczeem te bevestigen, zou Peeters graag een nog nauwkeurigere test hebben in de toekomst. "Een goeie diagnostische test zou kunnen helpen bij het identificeren van IBH positieve paarden onder omstandigheden waarbij de IBH symptomen niet aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in de winter, in omgevingen waar weinig muggen aanwezig zijn, wanneer de paarden veel opgestald staan of wanneer de eigenaren preventieve maatregelen nemen om klinische symptomen te verminderen, zoals bij het gebruik van eczeemdekens." zegt Peeters.

"Een betrouwbare test helpt foute diagnoses te voorkomen, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot foute of niet efficiƫnte behandelingen en langdurig lijden voor het paard. Er is nog steeds genoeg onderzoek te doen naar het verbeteren van de testen, maar een aantal testen - waaronder deze - zijn in ontwikkeling. Ze zouden binnen vijf tot tien jaar commercieel beschikbaar moeten zijn".

"Het blijft echter belangrijk dat begrepen wordt dat de pathogenese van IBH zeer complex is. Daardoor zal een gouden standaard dat bij ieder paard, onder iedere omstandigheid toegepast kan worden een utopie die waarschijnlijk nooit bereikt zal worden."

Klik hier om het gehele onderzoek te lezen.


s0173957

Berichten: 4047
Geregistreerd: 19-06-08

Re: Diagnostische test voor zomereczeem in ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 09:09

Liesbet heeft haar onderzoek al in het voorjaar van 2013 voorgesteld.
Raar dat daar nu opeens iets van in 'het nieuws' komt.

Everybody is a genius.
But if you judge a fish on it's ability to climb a tree, it will live it's whole life believing it is stupid....

Josefien

Berichten: 2737
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: Heijen (L)

Re: Diagnostische test voor zomereczeem in ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 11:31

Naar mijn mening is het een combinatie van factoren die de allergie veroorzaken, voeding, omgeving, arbeid, erfelijke bepaling etc. Dus met een test of een paard gevoelig is voor speeksel van het mugje ben je er niet, het is veel complexe. Mogelijk gaan ze daar dan wat voor ontwikkelen, een inenting of een desensibisatiekuur, maar als je de andere factoren niet aanpakt of aanpast dan werkt het nog steeds niet, denk ik..

www.maasduyn.nl Bioresonantiepraktijk gespecialiseerd in allergische reacties bij paard, hond en kat!

s0173957

Berichten: 4047
Geregistreerd: 19-06-08

Re: Diagnostische test voor zomereczeem in ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 11:50

Als je het onderzoek leest dan zie je dat dat er ook in staat ;)

Everybody is a genius.
But if you judge a fish on it's ability to climb a tree, it will live it's whole life believing it is stupid....

Josefien

Berichten: 2737
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: Heijen (L)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 13:39

Ooooh zie nu pas dat er staat klik hier voor het onderzoek.. :o?

www.maasduyn.nl Bioresonantiepraktijk gespecialiseerd in allergische reacties bij paard, hond en kat!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, nikilover, sollair310, xyzutu2 en 27 bezoekers