Friese hengst Tjardo V aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ThePast03
Berichten: 49847
Geregistreerd: 01-05-03

Friese hengst Tjardo V aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-13 15:58 Tip de Nieuwsredactie

http://www.kfps.nl


De 7-jarige hengst Tjardo V. is tijdens de na- en herkeuring van de eerste bezichtiging aangewezen voor het verkorte onderzoek. De aanwijzing van de Time 398-zoon zorgde langs de zijlijn voor de nodige gespreksstof. De hengstenkeuringsjury (waarin Haike van der Meulen de zieke Jaap Boersma verving) wees de hengst af, waarna de hengst door de herkeuringsjury alsnog werd aangewezen. Een combinatie van de minder sterke stamboom en de voor goedkeuring kwalitatief niet toereikende basisgangen - de zeer goede prestaties in de sport ten spijt -, was reden voor de hengstenkeuringsjury de hengst niet aan te wijzen. Ze gingen hierin bepaald niet over een nacht ijs. Het feit dat de hengst zich voor een beoordeling voor eventuele aanwijzing voor het verkorte onderzoek had gekwalificeerd via de mensport, hield in dat de hengst zich ook in deze discipline bekeken moest worden. De jury vroeg daarnaast eveneens een presentatie onder het zadel. 'Een hengst die al eerder in een verrichtingsonderzoek is geweest moet je goed bekijken. De tekortkomingen die Tjardo V. vier jaar geleden in het Centraal onderzoek kenmerkten, toont hij nu nog steeds en zijn voor ons aanleiding de hengst niet aan te wijzen, lichtte juryvoorzitter Bauke de Boer de afwijzing toe. De herkeuringsjury, die na beroep van de eigenaar in actie kwam, maakte een volledig andere afweging. De uitstekende resultaten in de men-, tuig- en dressuursport waren voor hen voldoende aanleiding om de hengst wel voor het verkorte onderzoek aan te wijzen. 'Tjardo V. toont daarbij veel duurzaamheid in z'n exterieur, ondanks z'n intensieve sportcarriere', aldus Louise Hompe, voorzitter van de herkeuringsjury.

Voordat Tjardo V. deel kan nemen aan het verkorte onderzoek zal hij nog aan het spermaonderzoek moeten deelnemen en wellicht ook aan het DNA-onderzoek voor de aangeboren aandoeningen dwerggroei- en waterhoofd, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Mocht dit geen roet in het eten gooien dan zal Tjardo V. tijdens de Hengstekeuring gepresenteerd worden. Voor de locatie van het verkorte onderzoek zal nog een besluit genomen moeten worden, gezien het feit dat er geen voorjaarsonderzoek meer is.

De na- en herkeuring (met ieder 6 deelnemers) was voor twee jonge hengsten succesvol. De hengst Jelle C. (Norbert 444 x Anton 343) werd voor de tweede bezichtiging aangewezen door de hengstenkeuringsjury. De herkeuringsjury wees Kayo v.d. Hofstad (Pier 448 x Tsjerk 328P) aan.

Klik hier voor een foto van Tjardo V.


pillow
Berichten: 1993
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Re: Friese hengst Tjardo V aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 18:08

Hoe kan een paard met niet toereikende basisgangen, zo goed presteren?

Amara V. Elegant M. Ibamara V. Zep x Uriant
Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

FriesWytske

Berichten: 8909
Geregistreerd: 05-08-06

Re: Friese hengst Tjardo V aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-13 18:11

Hij kan best goede gangen hebben voor het tuigen. Maar als alleen de draf goed is en de stap en galop niet. Daarom vind ik het ook zeer vreemd dat de ene commissie hem niet toelaat en de andere commissie wel.

haitze

Berichten: 315
Geregistreerd: 16-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-13 13:43

de ene jury beoordeelde hem op exterieur en basisgangen.
tjardo v was volgens b de boer h draaier en h vd meulen niet echt verbeterd in al die tijd in bouw en basisgangen dressuur.
de jury die de herkeuring deed: l hompe s de groot en f veldstra hebben hem gekeurd op zn sportprestaties,en daar voldeed hij ruim aan.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 15 bezoekers