Eerste ABFP-testen Friese paarden in de VS

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ThePast03
Berichten: 49847
Geregistreerd: 01-05-03

Eerste ABFP-testen Friese paarden in de VS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-13 15:26 Tip de Nieuwsredactie

http://www.kfps.nl / http://www.bokt.nl


Begin januari zal voor het eerst een ABFP-test gehouden worden in de VS. Hiertoe is besloten om het nakomelingen onderzoek van de hengst Sipke 450 te laten plaatsvinden. Sipke 450 werd in 2009 goedgekeurd in de VS. De Teade 392-zoon dekte drie seizoenen in de VS en kwam daarna naar Nederland. Het is de bedoeling dat een groot deel van de 20 te testen nakomelingen in de VS getest worden in een ABFP-test. In januari zal een eental nakomelingen uit z'n eerste jaargang, waarvan reeds 15 driejarige nakomelingen ster werden (waarvan één voorlopig kroon) aan het onderzoek beginnen.

De ABFP-testen zullen plaatsvinden op de DG Bar Ranch in het Californische Hanford, waar ook het Centraal onderzoek plaatsvindt.

Het doel van de ABFP-test is, om op een objectieve wijze de aanleg als dressuur- en/of aangespannen- en/of tuigpaard vast te stellen. Tevens zullen werklust en stalgedrag worden beoordeeld. De ABFP-test is in eerste instantie bedoeld voor drie- t/m vijfjarige merries, ruinen en hengsten, zodat op jonge leeftijd de aanleg voor dressuur en/of aangespannen sport zo goed mogelijk kan worden ingeschat. Bij voldoende resultaat van de test zal aan de eigenaar een certificaat worden uitgereikt.

Aan het CO in de VS zal dit jaar slechts één hengst deelnemen. Het gaat om de zesjarige in de VS gefokte Zander fan Camelot. Zander is een zoon van Hinne 427 uit een goedfokkende Stermerrie van de preferente Jasper 366P. De grootmoeder is een stamboekmerrie van Oege 267P. Zander was al eerder aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar kon toen niet van start gaan in verband met een blessure. In september wist hij de jury opnieuw te overtuigen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: friendly, Merell123, Nordique en 15 bezoekers