Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Focussed

Berichten: 21762
Geregistreerd: 15-06-07

Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-13 20:15 Tip de Nieuwsredactie

* http://www.horsetalk.co.nz / http://www.bokt.nlAfbeelding
Foto: Medisave

De eerst bekende oorzaak van neurologische aandoeningen bij paarden is gevonden, dat bevestigen onderzoekers. Een St. Louis encephalitis virus (SLEV) blijkt de oorzaak te kunnen zijn.

De onderzoekers isoleerden het virus uit de hersenen van een paard in Brazilië. Het St. Louis enchephalitis virus wordt gezien als endemisch verspreid in Noord en Zuid Amerika. Daar worden besmettingen gemeld van Canada tot aan Argentinië. Er is nog geen vaccinatie of behandeling beschikbaar.

Zo'n 128 SLEV besmettingen bij mensen worden jaarlijks gemeld in de Verenigde Staten. De besmettingen in de gematigde gebieden vinden vooral plaats in de late zomer of vroege lente. In het zuiden van de VS, waar het klimaat milder is, komen ze het hele jaar voor.

Het virus behoort tot het Flavivirus geslacht, waar ook het West Nijl virus, het Japanse encephalitus virus, het Dengue virus en de Gele koorts bij horen. Het virus wordt verspreid door vogels, waarbij muggen fungeren als infecterende vector bij mensen.

Infecties met SLEV bij mensen verlopen meestal symptoomvrij. Geïnfecteerde individuen kunnen echter wel gevoelens van milde malaise of griepachtige symptomen hebben, zeker bij jongere patiënten of patiënten van middelbare leeftijd. Ernstige besmettingen kunnen hoge koorts, neurologische problemen, veranderd bewustzijn en hoofdpijn geven; welke vaak samengaan met zwelling en ontsteking van de hersenen en het hersenvlies (meningoencephalitis). Een infectie is dodelijk in 30% van de gevallen bij mensen en wordt in verband gebracht met directe schade aan het centrale zenuwsysteem.

De onderzoekers omschrijven het paard als een significant voorval. Ze zeggen dat hun werk bevestigt dat SLEV de neurologische aandoening bij het paard, en uiteindelijk ook zijn dood, veroorzaakt heeft. "Voor zover wij weten is dit de eerste observatie van dat SLEV aandoeningen kan veroorzaken bij wilde of gedomesticeerde dieren, wat aangeeft dat sommige aspecten van de virale cyclus van het St. Louis enchephalitis virus en zijn vermogen om aandoeningen te veroorzaken verder moet worden onderzocht.".

De onderzoekers zeggen dat het virus dat ze uit het paard hebben geïsoleerd in staat was tot het veroorzaken van systemische en neurologische symptomen in muizen.

Bewijs gebaseerd op bekende genotypische informatie suggereert dat de sample in kwestie waarschijnlijk uit het Amazone gebied in Brazilië komt. "De circulatie van SLEV van het Amazone gebied naar het zuidoosten van Brazilië geeft aan dat er mogelijk sprake is van migrerende vogels die het virus meenemen. SLEV is al gevonden in 49 soorten wilde vogels in Brazilië. Veel van deze vogels migreren jaarlijks. "

De onderzoekers waren Erica Azevedo Costa, Rafael Elias Marques, Taismara Simas Oliveira, Ronaldo Furtini, Maria Rosa Quaresma Bomfim, Mauro Martins Teixeira, Tatiane Alves Paixão and Renato Lima Santos.
Het gehele onderzoek is hier te lezen.
Laatst bijgewerkt door Focussed op 06-12-13 14:57, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: tekst verduidelijkt


Roos_M

Berichten: 5065
Geregistreerd: 16-03-05
Woonplaats: Nederland

Re: Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 09:58

Gatver...

<3 Fuut - v. Ivo (v. Samber) Mijn bonte clowntje! :+:
<3 Féline - v. Hero van de Langewiek Mijn zilveren boefje! :+:

Stybba

Berichten: 2822
Geregistreerd: 14-12-03

Re: Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-13 20:21

Mooi dat ze eindelijk de oorzaak hebben kunnen vinden, hopelijk kan er nu een vaccin ontwikkeld worden...

Nummus

Berichten: 11503
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 17:31

Dat hoop ik ook!

Niet al te bang voor je eigen paarden worden trouwens, in het artikel staat dat het op dit moment nog een tropische ziekte is.

Stybba

Berichten: 2822
Geregistreerd: 14-12-03

Re: Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 20:35

Ik ben ook niet heel erg bang dat het snel hier is, maar toch, je zal daar maar je paarden hebben... En ik vind het idee van een zoönose ook akelig. Vooral omdat het in bijna 1 op de 3 gevallen dodelijk is voor de mens. Je zal het maar oplopen als je lekker op vakantie bent...

Nummus

Berichten: 11503
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Virus de oorzaak van neurologische aandoening bij paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 21:11

Ja het zoönose idee zit me ook niet lekker en het zal ook wel al in Spanje zitten en er zitten natuurlijk ook een aantal bokkers in Spanje... :(
Maar nu het virus geïsoleerd is kan er inderdaad misschien een vaccin gemaakt worden!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: desi92, Kaus, xSCWx en 18 bezoekers