Groot-Brittannië: Vrees dat influenzaprik onvoldoende werkt

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sammie

Berichten: 71599
Geregistreerd: 04-06-03

Groot-Brittannië: Vrees dat influenzaprik onvoldoende werkt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-13 11:54 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl


In Groot-Brittannië zijn dierenartsen bezorgt dat vaccinaties tegen Equine influenza, in de volksmond de paardengriep, in de toekomst steeds minder zullen beschermen. Dat meldt de Britse Animal Health Trust (AHT). Tot nu toe zijn dit jaar er in Groot-Brittannië 19 uitbraken geweest waarbij 150 paarden ziek werden. In de voorgaande drie jaren ging het om negen a tien uitbraken per jaar. Dat meldt horseandhound.co.uk.

AHT kan geen exacte grafieken voorleggen, maar zegt dat tenminste één uitbraak paarden betrof die waren gevaccineerd. Dat was in 2012 ook het geval, maar toen ging het om negen uitbraken totaal.

Griep is een virus dat zich aan kan passen en dus naar verloop van tijd immuun kan worden voor geneesmiddelen, bijv. antibiotica. Maar dit houdt ook het vaccin voor dat de jaarlijkse inenting gebaseerd is op het oude virus, waardoor de paarden wel vatbaar zijn voor andere varianten van het virus. Immers hebben de dieren hiervoor geen antistoffen aan kunnen maken.

Horse and Hound bracht vorig jaar al naar buiten dat fabrikanten hun producten moesten updaten. Volgens de website is er op dit moment nog weinig vooruitgang geboekt. In Groot- Brittannië vreest men nu dat de vaccinaties niet voldoende zijn voor de huidige griepvorm. Sinds mei 2010 waart de ‘clade2’ variant rond. De vier vaccinaties die er zijn bevatten tot voor kort geen van allen dit virus. In 2010 heeft de wereldorganisatie voor dierenengezondheid reeds aanbevelingen gedaan om dode of inactieve cellen van dit virus op te nemen in de vaccinatie. De fabrikanten zeggen echter bewijs te hebben dat hun vaccinaties wel degelijk kunnen beschermen tegen clade 2.

Dierenartsen blijven echter bezorgd. Zo zegt éen van hen: ‘Het is niet verstandig om te vertrouwen op kruisbescherming. In de praktijk blijken de bestaande vaccins inderdaad te werken. Slechts 1 van de negen uitbraken in 2012 betrof paarden die wel gevaccineerd waren. Maar hoe lang gaat dit goed?’

Inmiddels is 1 vaccin geüpdate voor de clade 2 variant. Een woordvoerder van de AHT zegt: ‘Het stijgende aantal van griepgevallen kan ook komen door beter toezicht of het te laat vaccineren of het vaccineren met te oude vaccins.’ Volgens hem hoeft het niet perse te komen door inefficiënte vaccins. “Vaccins updaten kost tijd en geld voor de fabrikanten, omdat er eerst goed getest moet worden. Griepvaccins voor mensen worden makkelijker aangepast. Misschien moeten we voor de paardengriep de regels wat soepeler maken zodat het aanpassen ook makkelijker gaat. “

In Nederland zijn er nog geen geluiden gehoord over inefficiënte vaccins of over verhogingen van uitbraken.


Anoniem

Re: Groot-Brittannië: Vrees dat influenza prik onvoldoende werkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 12:12

Is dat ook niet inherent aan het fenomeen griep? Er zijn zoveel soorten griep, volgens mij kun je onmogelijk voor alle varianten inenten.

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 41557
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Groot-Brittannië: Vrees dat influenzaprik onvoldoende werkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 14:45

Tja net als je dat bij mensen hebt. Als je toevallig een andere stam krijgt dan waarvoor je geënt bent kan je ook ziek worden. Dus ik zie geen reden waarom dat bij paarden ook niet zo kan zijn. Ze kunnen toch de vaccins aanpassen?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jet, Sabi87 en 8 bezoekers