Plangroep endurance: feedback nationale federaties nodig

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LiesbethDW
Berichten: 3869
Geregistreerd: 04-07-11
Woonplaats: Santiago de Chile

Plangroep endurance: feedback nationale federaties nodig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 10:06 Tip de Nieuwsredactie

www.horsetalk.co.nz / bokt.nl


Afbeelding
Foto: J. Dan

De strategische plangroep endurance (FEI) heeft de volgende stap gezet naar hervormingen van de sport, die een aantal welzijnsissues uit de weg moeten ruimen. Controles buiten competitie, hogere boetes, medische logboeken voor paarden, en zowel trainers als ruiters verantwoordelijk houden: dat zijn een aantal maatregelen die de FEI naar de nationale federaties gestuurd heeft. De plangroep vraagt de federaties om snel feedback op de voorstellen te geven.

De plangroep werd samengesteld nadat verschillende Europese landen hun bezorgdheid hadden geuit over dopinginbreuken en het hoge aantal breuken in de endurance in het Midden-Oosten.
De voorstellen die de plangroep heeft gedaan, zijn erop gericht om dopingincidenten en breuken te verminderen, maar ook om een strategisch plan voor de sport op te zetten, om de duurzaamheid ervan op lange termijn te ondersteunen.

Het document dat de federaties krijgen is zeven pagina's lang en bevat 37 aanbevelingen. Het volgt op de presentatie van de plangroep tijdens de algemene vergadering van de FEI in Montreux begin deze maand. De aanbevelingen worden gegroepeerd in vier categorie├źn: Basis voor Groei, Cultuur en Gedrag, Structuur en Bestuur en Communicatie en Marketing. Er worden acties, zowel op korte als lange termijn, beschreven en de plangroep wil het voorgestelde plan zo snel mogelijk in actie laten treden. Men is het er echter over eens dat consultatie een noodzakelijk onderdeel van het hele proces is.

Belangrijke projecten, zoals het Injuries Surveillance System (een systeem dat de blessures in kaart brengt) en een verhoging van het aantal controles al van kracht zijn. De plangroep wil ook dat de nationale federaties leiderschap laten zien en zorgen voor een cultuurverandering op het gebied van anti-doping en paardenwelzijn.

In de categorie Structuur en Bestuur staan de meeste actievoorstellen: twaalf daarvan zijn op korte termijn, drie op langere termijn. Erg belangrijk zijn het voorstel om dopingtesten buiten competitie uit te voeren, een herziening van de tuchtprocedures voor atleten, trainers en officials en strenge straffen voor overtreders, een register en een ranglijst voor trainers, de noodzaak om een logboek voor medicatie en behandeling te hebben voor alle paarden en een voorstel dat trainers ook verantwoordelijkheid dragen, net als de ruiters.

De feedback van de nationale federaties zal verwerkt worden tot een finale reeks voorstellen, waarover op de Endurance Conferentie in Lausanne (9 februari) verder zal gedebatteerd worden. Op het FEI Sports Forum zal ook een speciale sessie over endurance doorgaan. Daar zal aan de nationale federaties gevraagd worden om de uiteindelijke strategie te ondersteunen, voor het FEI Bureau ze in mei zal goedkeuren.

Voorzitter van de plangroep, Andrew Finding, zegt: "We hopen dat alle nationale federaties onze uiteindelijke voorstellen zullen aanvaarden, het eigenaarschap van het plan zullen opnemen en samen met de FEI het nodige leiderschap aan de dag zullen leggen om het te doen slagen. Het zal niet voor iedereen makkelijk zijn om te aanvaarden. We zullen allemaal kosten moeten dragen, maar we geloven dat onze voorstellen de langetermijnduurzaamheid van de sport kunnen vrijwaren. Of de voorstellen succesvol kunnen toegepast worden, hangt af van de bereidwilligheid van iedereen om zelfdiscipline en persoonlijke verantwoordelijkheid te laten zien."

Finding herhaalt wat hij in Montreux zei: "Als je de waarden van een zuivere sport, welzijn, integriteit en partnerschap toepast, kunnen we samen leven en werken. Als je dat niet doet, is onze boodschap simpelweg: verlaat ons."

Volgens Finding is falen geen optie: "We geloven in een mooie toekomst voor de sport. Die moeten we samen in handen nemen, en vooruitgaan met het idee dat we deze uitdagingen daarna achter ons kunnen laten."

Verwante artikels:
[VN] FEI-comit├ę tekent traject uit voor snelgroeiende endurance
[VN] FEI Endurance Strategic Planning group vergadert in Lausanne


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie