1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LiesbethDW
Berichten: 3870
Geregistreerd: 04-07-11
Woonplaats: Santiago de Chile

1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-13 16:18 Tip de Nieuwsredactie

www.horsetalk.co.nz / bokt.nl


Influenza kan voor een heleboel narigheid zorgen. Alles valt echter in het niets bij de uitbraak van influenza in de Verenigde Staten in 1872, die ervoor zorgde dat het hele land lamgelegd werd. In die tijd draaide het grootste deel van de economie op paardenkracht. De epidemie staat bekend als de ‘Great Epizootic’, een uitbraak van influenza die zich als een lopend vuurtje verspreidde doorheen Noord-Amerika. Men schat dat 80 tot 99% van de paarden besmet raakten.

Havens en transport lagen stil, brandweermannen moesten hun eigen wagens trekken. Locomotieven vielen stil omdat er geen kolen meer geleverd werden. Zelfs de strijd tussen de cavalerie en de Apache-indianen moest te voet gestreden worden, omdat de paarden van beide partijen te ziek waren. De Great Epizootic brak uit bij Toronto in Canada en had zich na 90 dagen verspreid over het continent, tot in Havana (Cuba).

Een rapport suggereerde later dat 1 à 2% van de paarden stierf, maar in sommige gebieden liep dat aantal op tot 10%. Philadelphia rapporteerde het verlies van 2500 paarden. De New York Times geeft een beeld van de grootte van de epidemie: “Er is geen stal in de stad die niet getroffen is en de meerderheid van de waardevolle paarden in privébezit zijn momenteel nutteloos voor hun eigenaars,” rapporteerde de krant op 24 oktober 1872. “Het is niet ongewoon om in de straten van de stad paarden te zien, die zich met hangende hoofden voortslepen en hevig hoesten.”

Het nieuws werd niet snel positiever. Op 1 november 1872 had de NY Times het over de kost van de epidemie: “Wat het effect zal zijn van het zelfs maar tijdelijke verlies van paardenkracht in het land, is een ernstige vraag. Er kan geen steenkool uit de mijnen gehaald worden om de treinen te laten rijden, boeren kunnen niet naar de markt met hun producten en boten kunnen hun bestemming niet bereiken over de kanalen. Het lijdt intussen geen twijfel meer dat de ziekte Chicago heeft bereikt en dat honderden dieren al besmet zijn. Het aantal dode paarden stijgt in Boston naar gemiddeld 25 tot 30 per dag.”

Een van de grote slachtoffers van de ramp was de stad Boston. Een grote brand verwoestte op 9 november 1872 26 hectare van het industriële deel van de stad en trof daarbij 776 gebouwen. De gebouwen hadden daar houten daken en dienden als opslagplaats voor allerlei brandbaar materiaal. Boston stond bekend voor de slechte watervoorziening. De brandweerpaarden hadden enkele dagen voor de brand griep gekregen en velen konden niet rechtop staan in hun stal. De inwoners van Boston moesten zelf de pompen door de straten slepen en verloren kostbare tijd.

Brigadier Generaal dr. Thomas Murmane, bekend dierenarts en historicus, zegt dat de verspreiding van de influenza vanuit Canada over het grootste deel van de Verenigde Staten opmerkelijk was. Paarden werden immers zelden verplaatst. Hij zegt: “De ziekte verspreidde zich van dier tot dier, en door onrechtstreeks contact, zoals openbare watertonnen. Vandaag kunnen ziektes zich makkelijker verspreiden, omdat paarden snel vervoerd worden in trailers of vrachtwagens. Nu hebben we dierlijke atleten die zowel regionaal als internationaal verplaatst worden en die het snelste en meest comfortabele vervoer verdienen. Dat maakt het ook makkelijk om snel besmette dieren te verplaatsen.”


dide

Berichten: 1517
Geregistreerd: 25-01-06

Re: 1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-13 16:32

Interessant stuk :)

Naskapower

Berichten: 2750
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-13 16:34

interessant om te lezen zeg :)

[o]

Jannepauli

Berichten: 10818
Geregistreerd: 21-03-05

Re: 1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-13 16:36

Tja... toen waren paarden nog nodig om de economie te laten draaien. Nu zijn het luxe-speeltjes.. :)

Een mening maakt geen slachtoffers. Het met geweld verdedigen of bestrijden van een mening wel.

In de meeste gevallen is de inhoud van mijn post belangrijker dan 'de toon' waarop deze geschreven is!

Susanne

Berichten: 10724
Geregistreerd: 22-10-04
Woonplaats: Gemeente Bergen (NH)

Re: 1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 06:16

Interessant verhaal!

Willem
Dressuur Z+2
Vaardigheid M+2

LindyH
Moderator Kantine

Berichten: 10040
Geregistreerd: 02-07-05
Woonplaats: The Buckle of the Bible Belt

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-13 21:13

Moderatoropmerking:
Ik heb helaas een heel aantal posts moeten verwijderen. Als je op- of aanmerkingen op de keuze van de nieuwsberichten dan kun je deze kwijt bij de Nieuwsredactie. Hier zijn ze off-topic.

Mondy

Berichten: 7696
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Eindhoven

Re: 1872: Influenza legde de Verenigde Staten plat

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-13 21:42

Waarom moet het hele bericht van mij dan verwijderd worden :? Ik heb ook op de tekst gereageerd nl !!

Oftewel nogmaals:
Wat een leuk stukje tekst :j Zo leer je nog eens iets van toen ! Blij dat we dat niet meer hebben, al hebben we nu wel weer andere dingen om ons zorgen over te maken.

[o]Mondy R.I.P 30-05-2012 <3 Jolly Joker
[EJL-ITP] Op naar 2019 met mn vriendje Woldhoeves Jolly Joker.
Be a appaloosa in an arena of sorrels.

Bravura
Berichten: 5449
Geregistreerd: 19-01-04
Woonplaats: Ergens op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-13 23:04

LiesbethDW schreef:
www.horsetalk.co.nz / bokt.nl

Het nieuws werd niet snel positiever. Op 1 november 1872 ......”


Dus reactie hierop mag niet...?
Een dergelijke epidemie is erg genoeg. Maar om anno 2013 hier triest op te reageren zie ik niet zitten. Vind het juist info wat wel vaker bij nieuws mag staan. Zo leer ik nog een stukje geschiedenis.

I'm so busy... I don't know if I found a halter or lost a horse


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Margarita_, anne7, Antheman, anvt_xx, Ashkerlon, assebassie, Black_Moon, criollo_yess, DWitzel, Kenay, LuckyReining, Pepper3, pinkie87, xMaritt en 24 bezoekers