Nieuw online spel "sportief besturen" voor sportbestuurders

Moderators: Hanmar, Polly, EvelijnS, benangelique, Dani, Shanna, khirshanta

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gem

Berichten: 16656
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Nieuw online spel "sportief besturen" voor sportbestuurders

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-13 17:55 Tip de Nieuwsredactie

https://www.knhs.nl


Op initiatief van het actieplan Naar een veiliger sportklimaat is een online spel voor sportbestuurders gelanceerd: "Sportief Besturen". In dit online spel kunnen bestuurders samen aan de slag met het oplossen van herkenbare verenigingsdilemma’s, zoals "hoe kunnen we als bestuur beter uitdragen waar wij voor staan?", "hoe gaan we om met wangedrag?" of "hoe spreken we ouders aan?".
Het spel geeft nieuwe inzichten om nog beter te besturen en is in nauwe samenwerking met 24 sportbonden ontwikkeld. Het online spel is te vinden op http://www.sportiefbesturen.nl en is gratis te gebruiken voor alle sportverenigingen in Nederland.

De rollen van de sportbestuurder
Mensen bepalen de sfeer binnen de vereniging. Bestuurders spelen hierin een cruciale rol, omdat ze de visie en het beleid van de club samen met de leden bepalen en deze actief uitdragen. Dit geldt ook voor de thema’s sportiviteit en respect. Vanuit het actieplan Naar een veiliger sportklimaat is daarom twee jaar geleden de workshop "Sportief Besturen" ontwikkeld. Hierbij krijgt de sportbestuurder handvatten aangeboden om via bepaalde "rollen" invloed uit te oefenen op hoe leden met elkaar omgaan. De communicatierol leert bestuurders bijvoorbeeld hoe zij hun verenigingsbeleid actief kunnen uitdragen.
In de afgelopen twee jaar hebben al meer dan 1.000 verenigingsbestuurders deze workshop "Sportief Besturen" gevolgd.

In navolging daarvan is het online spel "Sportief Besturen" ontwikkeld, zodat sportbestuurders die hebben deelgenomen aan de workshop ook daarna met collega-bestuurders over verschillende verenigingsthema’s in gesprek kunnen blijven gaan.

Het online spel is ook interessant voor mensen die de workshop nog niet hebben gevolgd. Dan vormt het spel een mooie eerste stap om te ontdekken wat de kracht is van interactie met andere bestuursleden en wat je daardoor binnen de vereniging kunt realiseren.

Hoe werkt het?
In het online spel vormen bestuursleden samen een team en lossen zij gedurende 6 – 10 weken iedere week een veel voorkomend dilemma op. Iedereen uit het team geeft aan hoe hij/zij het dilemma zou aanpakken. Vervolgens kunnen de leden uit het team op elkaar reageren en met elkaar bespreken welke maatregelen ze samen kunnen nemen.

Na zes gespeelde dilemma’s ontvangt het team een tussenrapportage. Deze kan bijvoorbeeld worden besproken tijdens een bestuursvergadering. Ook ontvangt de vereniging een ZILVEREN certificaat "Sportief Besturen".
Door vervolgens nog vier lastige dilemma’s te behandelen kunnen verenigingsbesturen het GOUDEN certificaat "Sportief Besturen" behalen met daarbij een eindrapport. Het eindrapport geeft een beeld van welke dilemma’s voor de vereniging belangrijk zijn, welke "rollen" het meest zijn gekozen en het geeft inzicht in de wijze waarop het bestuur bestuurt.

Het online spel is te vinden via http://www.sportiefbesturen.nl.

Meer over Naar een veiliger sportklimaat
Het actieplan is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Dit programma wordt uitgevoerd door 42 sportbonden en NOC*NSF (met KNVB, KNHB en NOC*NSF als voortrekkers) en heeft de steun van het ministerie van VWS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de MOgroep. Kijk voor meer info op http://www.veiligsportklimaat.nl


Achterom
Berichten: 19427
Geregistreerd: 28-09-04

Re: Nieuw online spel "sportief besturen" voor sportbestuurders

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-13 17:56

Bij de titel dacht ik meer aan bestuurders van sportauto's, in plaats van bestuurders van sportverenigingen :+

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aniikaa en 10 bezoekers