Cal Dorado, geboren onder een gunstig gesternte, liet zijn passage op de wereld niet onopgemerkt voorbijgaan. De volbloed Arabier, zoon van de hengst Cal-OBask werd geboren in februari 1979. Hij had twee klompvoetjes en te veel witte aftekeningen. Zijn fokker bracht hem daarom terug naar de eigenaar van Cal-OBask. De Californische Barbara Parkening spotte het veulentje daar, en het was liefde op het eerste gezicht.
Barbara had sinds haar veertiende een halfbloed Lippizzaner, die ze in training had gezet bij de bekende circus- en hogeschooltrainer Albert Ostermaier. Toen ze overschakelde naar de dressuurcompetitie, ging ze trainen bij Olympisch dressuurruiter Hilda Gurney. In het midden van de jaren tachtig won ze bronzen, zilveren en gouden medailles van de United States Dressage Federation (USDF, de Amerikaanse dressuurfederatie).
Barbara kreeg Flash, zoals ze het veulen noemde, cadeau, en zorgde ervoor dat hij corrigerend beslag kreeg om zijn klompvoetjes te verhelpen. Barbara vertelt: “Ik maakte hem zadelmak en begon dan met hem aan de lange lijnen te werken. Het kostte hem niet veel tijd om uit te vogelen hoe alles werkte en hij leerde zichzelf op drie benen draven. We vonden dat wel een goed kunstje.” Barbara leerde de prachtige, glanzende vos de bewegingen uit de hogeschooldressuur aan de lange lijnen. Hij stapte over de middellijn op zijn achterbenen, beheerste passage, piaffe, Spaanse pas, pirouette, buiging en nog eel meer. Ze gebruikte Flash in haar reizende theatershow, ‘Dancing with Horses’. “Flash kon de hele dag door piaffe en passage doen, en hield daar enorm van.”
Toen Flash 17 jaar oud was, stapte Barbara naar haar vriendin en trainer Hilda Gurney. Ze vroeg haar om een Grand Prixpaard van Flash te maken, en om een nationaal kampioenschap met hem te winnen. Hilda herinnert zich: “Eerst moest ik hem vliegende wissels leren, en dat lukte. Maar het moeilijkste gedeelte was om op hem te gaan zitten. Wanneer je je been over hem heen zwaaide, deed hij zijn hoofd naar beneden. Hij had geen enorme schoft, dus als hij zijn hoofd naar beneden deed en dan bokte, was er geen sprake van dat je bleef zitten. Nadat hij me er een paar keer afgooide, liet ik altijd iemand zijn hoofd vasthouden bij het opstijgen.” Hilda zegt dat ze enorm van Flash genoot: “Hij was niet gemeen, hij huppelde en danste, maar zou nooit bijten of schoppen. Hij kwam elke dag dansend zijn stal uit. Flash had een heel levendig karakter, hij was misschien wel het levendigste paard dat ik ooit zag. Absoluut een prachtig paard.”
Hilda Gurney reed hem in open shows in de Grand Prix, waar ze punten kreeg van meer dan 60%. In 1997 namen ze Flash mee naar Albuquerque om mee de doen aan de Amerikaanse nationale kampioenschappen, op het hoogste dressuurniveau dat daar toen was, in de Prix St. Georges. Flash en Hilda wonnen in die klasse met een score van 65,93%, en gaven het publiek nog een demonstratie dressuur, waarvoor ze een staande ovatie kregen. Door zo vaak op zijn achterbenen gelopen te hebben, kreeg Flash later last van pijn aan zijn pezen, waardoor hij werd teruggetrokken uit competitie.
Zijn nakomelingen hebben zijn winnaarsmentaliteit geërfd. Fancy Trick werd door Hilda Gurnsey getraind en zij bracht hem uit op drie nationale kampioenschappen, waarvan twee keer op Grand Prixniveau. Volbloedzoon Aleros won een nationaal kampioenschap level 3 (vergelijkbaar met Z1/Z2) in Nederland en is bijna klaar om mee te doen op Grand Prixniveau dit jaar. Hilda Gurnsey: “Aleros heeft prachtige bewegingen en nu hebben we al kleinkinderen van Flash die super bewegen en erg veel aanleg hebben voor piaffe en passage.” Een aantal zoons en dochters van Flash doen het goed in verschillende disc iplines: dressuur, show hack, aangepannen, jacht,… In juli 2013 werd een laatste veulen geboren, dat werd verwekt met ingevroren sperma van Flash, bij een Hannoveraanse merrie die eerder een veulen kreeg van zoon Aleros.
Flash is er helaas niet meer. In april scheurde hij door een harde mestbal zijn rectum. Dierenartsen konden niets meer voor hem doen, en hij overleed op 34-jarige leeftijd.