Interview met Donna Roest-Oudshoorn over endurance en het WK

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dinopino

Berichten: 9827
Geregistreerd: 25-01-02

Interview met Donna Roest-Oudshoorn over endurance en het WK

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-12 07:43 Tip de Nieuwsredactie

www.kontakt.nl


Donna Roest-Oudshoorn werd onlangs met Karrimh opgenomen in het A-kader van de Endurance. Samen met collega-enduranceruiters Jannet van Wijk met Zaïra Star, Theo Heldens met D-Prodigy, Carmen Römer met Gitana en Barbara Peterse met Pachincode is zij nu in Engeland om voor Nederland aan het WK deel te nemen op 25 augustus.

Hieronder volgt een interview dat Hanneke Kok voor kontakt.nl met Donna Roest-Oudshoorn had.


Streefkerkse Donna Oudshoorn is met haar Karrimh geselecteerd voor het wereldkampioenschap endurance in Groot-Brittannië. Leuk, maar ook prijzig. Over een hippische discipline die knokt om erkenning.

Donna:
Ik hoef maar naar het hoofd van mijn paard te kijken om te zien welke hartslag hij heeft. “Ik kan er hoogstens een paar slagen naast zitten.” (Voegt er een tikkeltje ondeugend aan toe:) “Ik denk niet dat Ankie dat kan.”

Donna Oudshoorn heeft alle disciplines van de paardensport wel van binnen gezien, en de nodige prijzen binnengesleept.
Ze geeft nu bijna met tegenzin toe dat endurance haar de laatste tijd het meest bevalt. De endurance-tak omschrijft ze als een stuk gemoedelijker. Bij endurance is de sfeer soms bijna jolig (Donna "ik ben zo gek als een deur")

Donna:
Wanneer mensen tegen me zeiden dat ik toch echt een keuze moest maken, zei ik altijd stellig:
“Ik moet helemaal niets.” Toch. Over dressuur: “Dan moet ik soms wel zeven minuten serieus blijven. Moeilijk.”
“Bij dressuur of springen is het niet de bedoeling dat je de deelnemer na jou succes wenst. Dan kijken ze je aan alsof je gek bent. Als je afvalt, dan is het simpelweg weer een concurrent minder.”


Donna is druk. Springt van de hak op de tak. Zet soms een gek hoog stemmetje op om een anekdote te verlevendigen. En breekt het gesprek halverwege even af als ze een leerlinge ziet vertrekken van Stal Norwind. “Wacht even jij. Even kroelen.” Tegen de moeder die glimlachend toekijkt. “Het gaat steeds beter.” Ze heeft nog acht dagen voor ze richting Euston Park vertrekt. Daar waar zaterdag 25 augustus het wereldkampioenschap endurance losbarst. “Spannend? Wat denk je? Ik vind het hartstikke spannend.”


Endurance is dan wel de rapst groeiende tak van de paardensport, maar ondanks dat geniet de discipline nog van een soms pijnlijke onbekendheid. Ook vanwege het ontbreken van endurance als onderdeel op de Olympische Spelen, iets waar Donna met de andere Nederlandse rijders driftig verandering in probeert te brengen. Tot het zover is, loopt de Streefkerkse tegen onkunde aan.

“Zo’n buitenritje, zeggen mensen dan.” Ze rolt met haar ogen. Het ligt iets genuanceerder. Endurance-ritten kunnen vijfentwintig kilometer lang zijn of – zoals op het wereldkampioenschap – honderdzestig en vinden inderdaad buiten plaats, waar een parcours is uitgezet in de soms wilde natuur van dan weer België, dan Luxemburg of Duitsland of Frankrijk. Soms ook in Nederland. Tussentijds zijn er soort van haltes, waarbij een dierenarts de paarden aan een medische keuring onderwerpt. Van hartslag tot darmgeluiden: alles gaat onder een vergrootglas. Als het dier binnen de toegestane marges blijft, mogen paard en rijder – na een korte rustperiode – weer door. De eerste keer dat Donna Oudshoorn de honderdzestig kilometer volbracht, kon ze een week niet lopen. Nu heeft ze nog maar een dag spierpijn. “Je moet doorzettingsvermogen hebben, karakter. Soms gaat alles pijn doen.”

In 2008 stond Donna Oudshoorn ook al op het wereldkampioenschap endurance, destijds in Maleisië. Toen wist geen enkele Nederlandse afgezant te finishen. Streven voor het wereldkampioenschap - naast finishen - is een gemiddelde snelheid van achttien kilometer per uur halen. Tijdens de laatste internationale wedstrijd – ook honderdzestig kilometer – werd ze tweede met een gemiddelde snelheid van krap zeventien. Op het wereldkampioenschap ligt het niveau een stukje hoger.

Donna over Karrimh:
“Als ik er weet te finishen, ben ik al heel gelukkig.” Immers: Karrimh is al achttien. Door de vrouw van bondscoach Emile Docquier is hij al liefkozend omgedoopt tot “oude zak”. Hij was wel de enige in de Nederlandse selectie die aan alle tien trainingsdagen in België gretig – “met de oren naar voren” – deelnam. “Hij zou zich doodrijden, zo’n paard is het. Een vechter. Een diehard.”

En Donna zelf?
“Ik drink niet, ik rook niet, ik ga niet uit. Vorig jaar ben ik op mijn huwelijksreis geweest. Dat was mijn eerste vakantie in vijf jaar. Maar dat is bij iedere topsporter hetzelfde, het is je leven, het is je passie. Dus dat doe je.”

Het WK vindt op 25 augustus plaats en op haar facebook is te lezen dat ze inmiddels goed is gearriveerd in Engeland.


daffie1986
Berichten: 4081
Geregistreerd: 26-04-05
Woonplaats: Southland, Nieuw-Zeeland

Re: Interview met Donna Roest-Oudshoorn over endurance en het WK

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-12 08:52

Wat ontzettend leuk.

SplashIsLief

Berichten: 32669
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-12 09:16

Leuk interview :j

Donna veel plezier en succes!
(En de rest natuurlijk ook!)

lovelady1

Berichten: 725
Geregistreerd: 04-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-12 12:03

veel plezier

ps word het ook nog uitgezonden want donna woont heel dicht bij mijn

kom gezelig mee praten in het [url]http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=146&t=1735219&view=unread#unread[/url]

2 meisjes die nooit meer weg mogen

daffie1986
Berichten: 4081
Geregistreerd: 26-04-05
Woonplaats: Southland, Nieuw-Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-12 17:03

lovelady1 schreef:
veel plezier

ps word het ook nog uitgezonden want donna woont heel dicht bij mijn


Het WK? Via de site van de FEI kun je live kijken, maar hier op tv zul je het niet zien want het is te onbekend.

lovelady1

Berichten: 725
Geregistreerd: 04-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 11:29

oo dankje wel

kom gezelig mee praten in het [url]http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=146&t=1735219&view=unread#unread[/url]

2 meisjes die nooit meer weg mogen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AlphaDaemon, Baredawn, grewat, Jatoby, Nachocheese, pretparkpony en 18 bezoekers