Verslag van sbs keuring

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sammie

Berichten: 71641
Geregistreerd: 04-06-03

Verslag van sbs keuring

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-12 12:39 Tip de Nieuwsredactie

http://www.landbouwleven.be/


De nieuwe lichting goedgekeurde sBs-hengsten bestaat uit 27 stuks. Slechts negen nieuw gekeurde hengsten komen uit de eigen fokkerij. Toch waren het zonen van de sBs-gekeurde hengsten Ogano en Ugano Sitte plus Vagabond de la Pomme die imponeerden.

Het Belgisch Sportpaard keurt als enig stamboek naast de richting dressuur en springen ook hengsten aan in de richting eventing. “Het is maar een beperkt aantal maar toch zijn er fokkers die daarom vragen”, vertelde Jean-Pierre Hachez, woordvoerder van de jury, na afloop. “Dit jaar hebben we van de twee driejarige kandidaten in die richting één hengst genomen. Vanaf volgend jaar zullen zich slechts hengsten vanaf de leeftijd van vier ter keuring kunnen aanbieden voor de richting eventing” verduidelijkte Hachez nog. Joris De Brabander presenteerde met succes de Z-geregistreerde Trend d'Elsendam in deze unieke richting. Trend is een jeugdig aandoende kleinzoon van Darco met een knappe draf en een sterke galop. Bij het vrijspringen liet hij snelle reflexen zien.

Het exterieur van de kandidaten was vaak te minnetjes. Dat liet de jury ook blijken in haar beoordeling. “Nu na afloop zijn we tevreden”, verklaarde Hachez. “Gisteravond na de eerste dag van de keuring waren we eerder teleurgesteld. Ongeveer een derde van de kandidaten was exterieurmatig echt ondermaats. Zeker bij de oudere hengsten waren de modellen niet om over naar huis te schrijven. Ongeveer een derde van de kandidaten was op type totaal onvoldoende om als dekhengst door het leven te gaan. Gelukkig hebben meerdere hengsten zich bij het springen weten op te waarderen”, concludeerde hij.

Twee derden van de nieuw gekeurde hengsten was van niet-sBs makelij. Voor het weerwerk van sBs vaders zorgden zonen van Ogano en Ugano Sitte plus Vagabond de la Pomme. Meer nog, deze hengsten brachten de keuringtoppers. Daniel Boudrenghien was de sterkhouder van de uitblinkers uit eigen fok. Niet minder dan drie door hem voorgestelde hengsten kregen groen licht. De meest complete indruk maakte driejarige Dayton Sitte. Deze vosschimmel van Ogano Sitte uit een Clinton merrie beschikt over een knap exterieur en heel veel hengstuitdrukking. De hindernissen nam hij met kracht en souplesse. Dayton Sitte was één van de weinigen die tweemaal een A score achter zijn naam kreeg. Zijn stalgenoot Danton de Houssoit (Ugano Sitte x Ogano Sitte) met diep in de moederlijn de bekende Polydor merrie Peggy Lane kreeg een B voor exterieur en een A voor zijn springoptreden. De derde hengst die Boudrenghien goedgekeurd kreeg, was de vijfjarige Boston Sitte. Ook hij werd beloond met tweemaal A.

Van Vagabond de la Pomme, een zoon van regerend wereldkampioen Vigo d'Arsouilles, werden ook twee zonen gekeurd. Het gaat om de driejarigen Jenson van ‘t Meulenhof en Durban de Cornemont. Jenson, gefokt uit de bekende merrie Narcotique de Muze IV (Quidam x Chin Chin) is een krachtpatser van groot kaliber die bij het springen aanleg en vermogen demonstreerde. Een fijn geslepen model heeft hij evenwel niet. Ook Durban, Jensons halfbroer langs vaderszijde, etaleerde bij het springen veel vermogen, al is hij van een iets kleiner kaliber.

Van Darco, het boegbeeld van BWP, werden eveneens twee zonen genomen. De eerste is Jeckle, een middelgrote vos die met enorm veel klasse over het hout ging. Bij het springen drukt Jeckle de schoft stevig naar boven, om nadien de achterhand voorbeeldig te openen. De vierjarige Clever Fee des Hazalles is de tweede Darco zoon die de jury en het publiek wist te overtuigen van zijn springkwaliteiten. Clever Fee heeft zijn aanleg niet enkel langs vaderszijde meegekregen. Zijn moeder, Reine Fee des Hazalles, is immers onder het zadel van Fabienne Lage zeer succesvol op CSI wedstrijden. Naast de eerder genoemde hengsten voert de eveneens gekeurde Cardo Hesa du Grand Champ via de naar de USA verkochte Radco d'Houtveld ook het bloed van Darco.

Naast deze BWP-grootheid wist ook de Holsteiner Cachas zich met twee goedgekeurde zonen op het voorplan te werken. Zowel Coeur de Cachas als Caliente dankten hun aanvaarding aan een overtuigende prestatie over het hout. Van Canturo mogen Cansmir Della Caccia en Isidoor van de Helle in de fokkerij. Met Lamark van de Helle, een soepel lopende en dito springende zoon van de Holsteiner Larimar, zag eigenaar Paul Mais zijn inspanningen een tweede maal beloond. De fraai gemodelleerde en knap springende Quinetic (Quidam x Acorado) droeg eveneens bij tot het succes van Holstein op deze sBs-keuring. Dat deed ook Cavisto Z, een met veel takt dravende zoon van Casall uit een Levisto moeder.

In het kader van de hengstenkeuring trakteerde sBs op een hengstencompetitie. De naam Masters of Stallions is een wat overdreven klinkende benaming van eerder dun bezette hengstenproeven. Net als op de BWP hengstenkeuring in januari verdiende de organisatie een dikker bezet deelnemersveld. Het zou goed zijn als de stamboeken elkaar zouden vinden in een meer gestoffeerde competitie. Dit doet echter niets af aan de verdienste van de winnaars. Curby de Seigneur (v. Doré van ‘t Zorgvliet) knalde net als vorige week in Gent met fantastische sprongen naar winst bij de vierjarigen. Hij moest de overwinning wel delen met Uto Kervec (v. Diamant de Semilly). Bij de vijfjarigen bevestigde For Passion d'Ive Z (v. For Pleasure) de stijgende lijn van zijn optreden in de Pavo hengstencompetitie. De knap springende vos liet zich niet zoals vele anderen van de wijs brengen en reed als enige cool een rondje nul. Anakin van Schuttershof (v. Quintero) toonde zich in de barrage de sterkste zesjarige en won met bravoure.


Vier nieuwe dressuurhengsten voor sBs
Bij het sBs werden vier van de elf kandidaten voor de richting dressuur weerhouden. Ook het Waalse stamboek kampt met een schril contrast tussen het kwalitatieve aanbod springhengsten en de beperkte oplage aan dressuurhengsten.
Het voorbije jaar was op gebied van prestaties van de door het stamboek gekeurde dekhengsten een bijzonder jaar, een kroon op het werk van een jury die talent weet uit te puren. Het is niet evident tussen de lijnen te lezen bij jonge dressuurpaarden in volle ontwikkeling, waar ze zelfs onder het zadel niet altijd makkelijk te beoordelen zijn.

De keuring 2012 bracht 4 bij andere stamboeken ingeschreven hengsten. De 3 jarige Dr. House (Del Cento x Rheingold) is een ruimgrijpende vos, eigenlijk een brok elastiek. Westfaler van geboorte gaat hij via de moederlijn terug op Romadour II en Gruenspecht. Zijn vader Del Cento is een Oldenburger zoon van De Niro . Via de moederlijn van de vader zou men wat meer bloed verwachten van Ex Libris, maar dat is er niet. Genetisch kan Dr. House zorgen voor interessante bloedtoevoer. Atletisch kan hij uitgroeien tot een imponerend en goed bewegend dressuurpaard.

Bewegingswonder Quaterback vervoegt stilaan de beroemde vaders in de fokkerij. Het sBs keurde zijn 4 jarige zoon Queensberry uit een Rohdiamant moeder aan. De hengst werd voorgesteld onder het zadel en beschikt over een mooie maat. Hij staat in het gewenste rechthoekmodel. Queensberry neigt meer naar Rohdiamant en heeft een Oldenburger papier.

Hyrano is een van de twee BWP geboren hengsten die het sBs dit jaar inschreef. Deze zoon van First Junior is inmiddels 5 jaar jong. De moederlijn is “Weltmeyer geprägt”. Hyrano toonde een opvallend mooie schoudervrijheid onder het zadel en reeds een beeldig gesloten galop.

Pavarotti Van de Helle staat te boek als vader van de 7-jarige Fantast Van de Kempenhoeve uit de Donnerhall x Latano I dochter Ratina van de Kempenhoeve. De levendige en attente Fantast is een bijzonder dressuurpaard, en dit niet alleen omwille van zijn afstamming. Zijn vader Pavarotti Van de Helle zorgde voor een frisse wind in de fokkerij op gebied van exterieur en beweging. Hem kruisen met een beste dressuurbloed ter wereld genaamd Donnerhall was een weloverwogen keuze. Het feit dat de pittige Fantast geïmponeerd was door de omgeving mag geen domper zijn op de vreugde. Fantast was fantastisch. Een mooie en sterke achterhand wordt zeldzaam, hier ontbrak die niet. Wij zagen hier een heer van stand die nog hengst durfde te zijn. Een goed ruggebruik ontbrak niet en de verruimingen waren aansprekend. Een achterhand die zo mooi meespoort in uitgestrekte draf is niet zo vanzelfsprekend bij een 7-jarige. Fantast van de Kempenhoeve verdient merries van fokkers die geloofden in Pavarotti en opkeken naar Donnerhall. Deze match is er in deze sportman “avant la lettre”.
verwant artikel
[VN] Meer dan 20 hengsten goedgekeurd door sBs


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Cubone en 11 bezoekers