Dierenartsen pleiten voor waarschuwingssysteem bij ziekten

Moderators: EvelijnS, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 101121
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Dierenartsen pleiten voor waarschuwingssysteem bij ziekten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-10 14:52 Tip de Nieuwsredactie

http://www.levendehave.nl


“Het zou best eens kunnen zijn dat er meer paarden met Equine Infectieuze Anemie (EIA) in Nederland rondlopen dan we denken. Immers: alleen paarden die uit landen zijn geïmporteerd waar de ziekte endemisch is, zoals Roemenië en Italië, worden getest op EIA.’’ Dat zegt Emile Welling, voorzitter van de Groep Geneeskunde van het Paard (GGP) van de KNMvD in een interview met Levende Have. Welling is voorstander van de invoering van een waarschuwingssysteem, niet alleen voor EIA, maar ook voor andere infectieziekten die de gezondheid van paarden bedreigen.

Met een groep van zeven deskundigen adviseert Welling het ministerie van LNV over het te volgen beleid en noodplannen voor het geval EIA vaker in Nederland zal toeslaan. “Het draaiboek met richtlijnen en adviezen is zo goed als klaar”, zegt hij. Welling bezocht afgelopen week een internationaal paardenveterinair congres in Engeland. Daar werd veel aandacht besteed aan EIA. Levende Have sprak met hem na afloop van het congres.

Onlangs werd in Engeland een Nederlands paard met EIA - ook wel moeraskoorts genoemd - aangetroffen. Dat hoeft echter geen reden te zijn voor paniek, aldus Welling. ‘’Het risico op EIA-besmetting of op uitval door EIA is niet erg groot. De smetstof – het virus – vermeerdert zich niet in de insecten die de ziekte overbrengen. Bovendien gaat het virus vrij snel dood bij zijn overbrenger, vaak voordat het insect opnieuw zal gaan steken. Men houdt voor de zekerheid 180 meter aan als risicozone bij een besmet paard. Daarbuiten kunnen de insecten vrijwel zeker niet voor besmetting zorgen.”

Welling stelt vast dat de paardensector zich er steeds meer van bewust wordt dat infectieziekten geen ver-van-mijn-bedshow blijven, en dat er een ‘early warning’-systeem moet komen om echte problemen snel te isoleren en/of te voorkomen. ‘’Ook registratie speelt een belangrijke rol. In Nederland zijn paarden weliswaar verplicht gechipt, maar dan weet je nog niet welke eigenaar erbij hoort. Dat moet beter.”

Het testen van alle importpaarden is een optie, aldus Welling. “Wellicht zou het verstandig zijn de test verplicht in te zetten bij álle geïmporteerde paarden, maar vooralsnog gebeurt dat niet. Mensen die een paard importeren of met hun wedstrijdpaard rondreizen in Europa, kunnen wel vrijwillig en op eigen kosten de test laten doen.”

Verwante artikelen:

[VN] Ook EIA geconstateerd bij Nederlands paard in Engeland
[VN] 'Met EIA besmet paard kwam van Bemmelse paardenmarkt'
[VN] Britse eventingruiters maken zich geen zorgen om EIA


Alane

Berichten: 16618
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Re: Dierenartsen pleiten voor waarschuwingssysteem bij ziekten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-10 15:59

test alle importpaarden.... dat zal al wel gebeuren, alleen die die illegaal de grens over komen, die worden niet getest.

Zo ook het 'nederlandse' paard in Engeland... herkomst onbekend, gekocht op een paardenmarkt... rest van de geschiedenis onbekend, lijkt me niet dat het dier dan eventueel legaal is geimporteerd, temeer rond dezelfde tijd in Duitsland 2 paarden besmet waren met het virus, herkomst: Roemenië

Veel kennis is nog geen wijsheid. Wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben, is een dwaas.
Ruzie begint nooit met de eerste zin. Ruzie begint altijd met het antwoord
Communiceren: Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

daffie1986
Berichten: 4200
Geregistreerd: 26-04-05
Woonplaats: Southland, Nieuw-Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-10 14:36

Het is best makkelijk om binnen europa illegaal de grens over te gaan met een paard. Zo hebben wij tijdens een stage ooit eens 3 paarden moeten vervoeren van nederland naar luxemburg, hier gingen ze met het vliegtuig weg, onderweg bij de grens niet 1 keer aan de kant gezet.

Een kennis van mij ging met de trailer op de boot naar engeland, is nooit aan de kant gezet. Zowel op de heen als terug reis heeft niemand het paard gecontroleerd.

En denk eens aan al die mensen die net over de grens starten, les hebben of op vakantie gaan met hun paard. In princiepe moet het paard dan aangemeld worden als voor de export, dit gebeurt voor training nooit en dit is dus ook de grootste risico groep.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Amy223, banka, Galaika, hoefnageltje, ikkedus, janneke584, karmas, meiske04, OYYO, PetalBot, Pharootz, puccalover, speurneusc, StonedRomy, VivianHesen, xxxmh en 11 bezoekers