www.nieuwsblad.be
De lokale politiezone in het Belgische Buggenhout-Lebbeke en buurzone Asse- Merchtem-Opwijk- Wemmel en de federale politie te paard gaan beter samenwerken. In Buggenhout en Lebbeke zullen al eens vaker agenten te paard opduiken.
Inwoners van de betrokken gemeenten maken al geruime tijd kennis met politieagenten te paard. Die werking werd nu in een overeenkomst gegoten. Die moet de samenwerking tussen de drie partners verfijnen en laat toe duidelijke afspraken te maken.
Doel is de dienstverlening tussen beide zones (Buggenhout-Lebbeke en Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel) enerzijds en de federale politie te paard anderzijds te verbeteren en de patrouilles gerichter in te zetten. Het maakt tegelijk kostenvermindering mogelijk voor alle partijen. Het akkoord is vernieuwend omdat er korpsen uit verschillende provincies bij betrokken zijn.
'We kunnen de ruiters specifieke opdrachten geven', zegt Wim De Maesschalck, korpschef van de zone Buggenhout-Lebbeke. 'Agenten te paard zijn ook wendbaar en bijzonder geschikt om locaties op te zoeken die voor voertuigen moeilijker bereikbaar zijn zoals veldwegeltjes of pleintjes. Recent waren ze actief in het Meysveld in Lebbeke waar we te maken kregen met een verkrachtingszaak en we handel in drugs vermoedden.'
Verwacht niet meteen dat je in Lebbeke of Buggenhout dagelijks patrouilles te paard tegen het lijf loopt. Elke zone zal een paar keer per maand op de ruiters een beroep kunnen doen.
'We beschikken over 130 ruiters en 160 paarden', verduidelijkt Benoit Van Houtte, diensthoofd politie te paard. 'Hiervan gaan er dagelijks dertig op patrouille. Al bij al kunnen we amper een derde van de aanvragen beantwoorden. Onze eerste opdracht blijft ordehandhaving. Het protocol laat ons vooral toe betere afspraken te maken.'