Trots op oudste paardenmarkt

Moderators: Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Trots op oudste paardenmarkt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-10 11:38 Tip de Nieuwsredactie

www.echo.nl


Het begon droog, de 1066ste editie van de bijna jaarlijkse Paardenmart in Valkenburg, die traditioneel op de tweede woensdag van september gehouden wordt. Bijna jaarlijks, want de organisatoren gaan er prat op, dat het de oudste paardenmarkt van ons land is. Burgemeester Wienen wist bij de opening van de mart nauwgezet te vertellen in welke jaren door de eeuwen heen niet 'gemart' werd. Even herleefde het oude dorp Valkenburg weer en de kleuren geel-rood waren dominant aanwezig.

Vanaf 7.00 uur konden paarden aan het touw gezet worden en ging de markt los. Er werden ruim honderd dieren ingebracht. Ondanks de regenbui, die rond 8.00 uur begon en uren aanhield, was het toch gezellig druk op en rond het plein. Het gezamenlijke ontbijt was daar mede debet aan. Juist door de regen zocht men elkaar op in de weinige overkapte ruimten. De party-tenten en parasols boden ditmaal geen bescherming tegen de zon, maar tegen de regen; het verbroederde wel. Er waren ook heel wat paraplu-delers, een onschuldige variant op voordeurdelers.

Maar om de paarden ging het natuurlijk. Je zag weinig handjeplak meer. Marcia Goossens, van The little Ranch uit Stompwijk is op zoek naar een pony. Zij vertelde dat zij gewoon naar de prijs vraagt en dan daarover in gesprek gaat. Zij komt ook op andere paardenmarkten zoals Voorschoten en Zuidlaren. 'Zeker nu moet ik op mijn tellen passen', aldus Goossens. 'De handel is niet echt goed.' Toch slaagde ze nog voor de officiële opening en mocht ze zich de nieuwe eigenaar van een witte pony noemen.

Overigens werd iedereen vindingrijk op zo'n regendag. Een lege paardentrailer deed dienst als kantoor. Onderhandelingen vonden er plaats, maar ook de papierenafhandeling werd erin afgewikkeld.

En dan, na drie uur handel, een beetje als mosterd na de maaltijd om 10.00 uur de officiële opening. Maar wel met kwaliteitsmosterd. Na de openingsspeech van de burgemeester kon het publiek genieten van een voorproefje van een tweetal nummers uit de musical Soldaat van Oranje. De Vereniging Oud Valkenburg vertoonde tijdens de nummers foto's uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Een periode waarin het dorp Valkenburg een aantal keren zwaar getroffen werd. Een prima link tussen verleden, heden en toekomst.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lukasje, Muchacho1, SemrushBot, Sjaco, Trendiction, Wispeltuur en 9 bezoekers