Voorstel Lijst Verboden Middelen voor Paarden 2011

Moderators: EvelijnS, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Voorstel Lijst Verboden Middelen voor Paarden 2011

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-10 14:06 Tip de Nieuwsredactie

www.knhs.nl


In navolging van het FEIcongres over NSAID’s vorige maand heeft de FEI List Group een Lijst Verboden Middelen voor Paarden voor 2011 voorgesteld. Deze moet zowel het welzijn van het paard respecteren als een gelijk speelveld garanderen.
Tijdens de discussies heeft de List Group een onderscheid gemaakt tussen het gebruik van NSAID’s tijdens wedstrijden en het gebruik tussen wedstrijden door. Met de uitzondering van salicylzuur (aspirine), waarvoor alleen werd voorgesteld om de huidige drempelwaarde te verhogen, heeft de List Group unaniem geconcludeerd dat de wetenschappelijke informatie die verkrijgbaar is van de beperkte tot op heden uitgevoerde onderzoeken, tegenstrijdig is en onvoldoende bewijs geeft om waardes van NSAID’s toe laten in competities die geen mogelijke bedreiging zijn voor het welzijn van het paard of de prestaties verhogen.

Als gevolg heeft de List Group een lijst met verboden middelen voor 2011 voorgesteld, wat een praktische oplossing biedt die zowel het welzijn van de paarden als een gelijk speelveld garandeert. Deze lijst staat geen NSAID’s toe in competities, maar staat het gebruik van bepaalde NSAID’s zoals Fenylbutazone en Flunixine wel toe in lage doseringen tussen wedstrijden door, ten behoeve van het welzijn van het paard. Dit is echter alleen toegestaan wanneer de waardes niet aantoonbaar zijn en ook niet het welzijn van het paard of zijn prestaties op de volgende wedstrijd beïnvloeden.

Alle stoffen genoemd op de voorgestelde Lijst Verboden Middelen voor Paarden 2011 werden unaniem gekozen door de leden van de List Group. Het werd ook overeengekomen dat er altijd een balans moet zijn tussen voorgeschreven rust en medicatie, zodat een goede aanpak van management en training gestimuleerd word, in de plaats van met medicijnen het hestel te beïnvloeden.

De FEI Executive Board heeft de kwesties bekeken en zal de invoering van de lijst voorstellen aan de General Assembly en het Bureau.

Alle Nationale Federaties hebben inmiddels de benodigde statistieken ontvangen om een volledig geïnformeerde keuze te maken over het wel of niet aannemen van de voorgestelde Lijst Verboden Middelen voor Paarden 2011 als hierover gestemd gaat worden tijdens de General Assembly in november. Als de lijst voor 2011 niet wordt aangenomen, blijft de huidige lijst voor 2010 nog een jaar van kracht.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _xManadisx_, betadine, caaramel, cayenne123, ComscoreBot, dinek123, Earth, Em_, emilyslaluna, emma_evg, fransje23, Jihama, jilinda, Lys_PPA, Mjelleke, Ponylover_11, roosjenat, Tientjeblij, tienus63, venga en 20 bezoekers