Hippiade voor Tuigpaarden en Hackney's succesvol verlopen

Moderators: EvelijnS, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 101059
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Hippiade voor Tuigpaarden en Hackney's succesvol verlopen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-10 16:11 Tip de Nieuwsredactie

www.knhs.nl


Na twee maal te zijn verplaatst, was het woensdag 8 september dan toch zover. De aangespannen combinaties tuigpaarden en hackney’s uit alle regio’s van het land konden alsnog op het KNHS-centrum tijdens de Hippiade hun krachten meten om te bepalen wie nu echt de beste is. Voor beide rassen werden drie kampioenschappen verreden. Voor de Noordelijk tuigpaardrijder Gert Boverhof (Ansen) was er onverwacht groot succes.

Ondanks de verplaatsingen, viel de publieke belangstelling niet tegen. Het grootste deel van het programma werd onder ideale omstandigheden afgewerkt, maar het einde verliep regenachtig en daardoor begon het al vroeg schemerig te worden. Het eerste kampioenschap dat verreden werd, was dat voor de open klasse tuigpaarden. Vier paarden streden in de finale en het was tenslotte Tyroon van Albert van Dijk en gereden door Suzan Bouwman (Nijeveen) die kampioen werd. Suzan vormt eigenlijk een gelegenheidscombinatie, doordat haar eigen Egberdina’s Unitas geblesseerd is. “Omdat mijn eigen paard geblesseerd is, heeft Alberd van Dijk me Tyroon ter beschikking gesteld. Tijdens het noordelijke kampioenschap werden we derde en hebben nadien even een dipje gehad. We hebben op tijd de vorm weer hervonden”, vertelt Bouwman verrast en blij.

Net als het openklasse kampioenschap, leverde ook de damesklasse een nieuwe kampioen op. Het was de mooie vosruin Wonder van de Ursahof van combinatie Steenbergen en Boverhof (Ansen) in handen van Roelie Boverhof (Ansen) die de nieuwe kampioen werd. Voor hen kwam dit haast als een donderslag bij heldere hemel. In de Noordelijke provincies waar ze normaliter starten, doen ze goed mee, maar zijn niet de meest winnende combinatie. Met de toppers uit alle regio’s bijeen, was de titel niet iets waar ze rekening mee hadden gehouden. De vreugde was des te groter. Roelie: “Zo rijden is super. Het rijdt heerlijk als de mensen zo enthousiast meeleven.” Hiermee was het succes voor hun stal overigens nog niet op. Ook het tweespan kampioenschap was niet verwacht, maar toch gekomen. Wonder van de Ursahof werd hierbij terzijde gestaan, letterlijk en figuurlijk, door Alex van de Ursahof en in deze klasse was Gert Boverhof (Ansen) de trotse rijder. Met hun bijzonder mooie presentatie onttroonden ze de kampioenen van vorig jaar en dat waren Zwieber en Olievier van Erik de Gooyer (Blaricum), zij werden nu derde en moesten ook nog het span van Joop Witlox (Nij Beets) Sibour en Wapenaar voor laten gaan. Laatstgenoemden werden door Gerard van der Meulen gepresenteerd.

Hackney’s
Net als de tuigpaarden, verreden de hackney’s ook hun openklasse kampioenschap. Bij kampioenschappen is het gebruikelijk, dat een aantal paarden snel opgesteld wordt om met hen een alles beslissende finale te verrijden. Bij de tuigpaarden gebeurt dat in groepsverband, maar bij de hackney’s wordt als extra presentatie moment een individuele standshow verreden. Daarna kunnen de juryleden alsnog besluiten er enkele gezamenlijk over te laten rijden. In dit openklasse kampioenschap gebeurde beide. Eerst liepen vijf hackney’s de genoemde individuele standshow, waarna de climax volgde met de beste twee van dat moment. Baron’s Tycho van Frits Heinhuis (Almelo) en gereden door Jan van Rooij (Eindhoven) loopt pas zijn tweede wedstrijdseizoen, maar heeft al diverse kampioenschappen gewonnen, waaronder vorig jaar het kampioenschap voor goedgekeurde dekhengsten. Niet de eerste de beste dus. De donker gekleurde hengst toont een prachtige houding en heeft bijzonder sterke bewegingen en daar gaat het bij deze takken van showpaardensport om. Five Oaks Discovery van Piet Graumans (Oosterhout) toonde zich in handen van Yvon van Velsen (Rotterdam) een zware concurrent en werd tweede. Enkele jaren terug won hij de openklasse titel ook al eens.

In de damesklasse kwamen Discovery en Yvon van Velsen weer gezamenlijk in actie. Daarbij lachte het geluk hen wel voor de volle 100% toe en wisten ze kampioen te worden en daarmee hun titel te prolongeren, want vorig jaar werden ze ook al kampioen in deze klasse. Het was overigens wel een ‘arbitrale’ beslissing, wat betekent dat de beide juryleden verdeeld waren wat betreft hun keuze en de beslissing daarom aan het derde jurylid over lieten.
Het kampioenschap tweespannen hackney’s werd een Noordelijk onderonsje, omdat er geen afvaardiging uit Zuid Nederland was. De mooiste eenheid bleken de bruine hackney’s Gallant Reality en Gallant Phantasy, van en gereden door Bert de Rooij (Ermelo), te vormen en dat leverde hen dus het kampioenschap op. Inmiddels had het mooie weer plaats gemaakt voor regen en invallende schemering, maar dar deerde de rijder niet. “Als je kampioen mag worden, dan is alle weer geweldig weer…”

UITSLAGEN aangespannen Hippiade 8 september 2010

Tuigpaarden:
Openklasse
1. Suzan Bouwman-Wind (Nijeveen) Tyroon
2. Henk Fikse (Doornspijk) Wild Rose F
3. Cees Klinkhamer (Graft) Söndral

Damesklasse
1. Roelie Boverhof (Ansen) Wonder van de Ursahof
2. Suzan Bouwman-Wind (Nijeveen) Egberdina’s Armanie
3. Thea de Gooijer (Blaricum) Olievier

Tweespan
1. Gert Boverhof (Ansen) Wonder- & Alex van de Ursahof
2. Gerard van der Meulen (Nij Beets) Sibour en Wapenaar
3. Erik de Gooijer (Blaricum) Olievier en Sander


Hackney’s
Openklasse
1. Jan van Rooij (Eindhoven) Baron’s Tycho
2. Yvonne van Velsen (Rotterdam) Five Oaks Discovery
3. Flip de Wit (Made) Cambridge Midnight Boy

Damesklasse
1. Yvonne van Velsen (Rotterdam) Five Oaks Discovery
2. Els d’ Achard van Enschut (Dalem) Duval’s Top off His Class
3. Chantal van Dijk (Odilliapeel) Highway’s Spring

Tweespan
1. Bert de Rooij (Ermelo) Gallant Reality en Gallant Phantasy
2. Johan Boeve (Hattem) Boy’s Res Rose en Bingo
3. Leen Schaap (Middenmeer) Something Special en Rising Star


Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 72851
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-10 20:27

Het zijn bij de hackney's de zuidelijke rijders geweest die de top 3 behaalden, toch een topprestatie. Zeker van Baron’s Tycho die als jonge hengst de ervaren toppers heeft verslagen.
Jammergenoeg geen spannen vanuit zuid, maar gelukkig is het kampioenschap dus toch doorgegaan, want het hing er om. Wij konden niet meedoen vanwege ziekte, maar volgend jaar zijn we wellicht weer van de partij.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

vordur

Berichten: 534
Geregistreerd: 02-03-09

Re: Hippiade voor Tuigpaarden en Hackney's succesvol verlopen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-10 09:47

Mijn hoefsmid was een van de jury leden en voormalig ned.kampioen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jorex, Twist1991 en 4 bezoekers