
Een goede weide bevat essentiele voedingsstoffen
foto: Sammie
Bodemanalyses
De vzw Bodemkundige Dienst van België, een spin-off van de Katholieke Universiteit Leuven, voert elk jaar tienduizenden bodemanalyses uit voor de professionele land- en tuinbouwer. Een deel daarvan heeft betrekking op paardenweiden. Om de bodemvruchtbaarheid van een paardenweide te bepalen is er een pakket opgesteld waarbinnen een aantal parameters worden geanalyseerd. Dit pakket bestaat uit de bepaling van:
- De grondsoort
- De zuurtegraad
- Het koolstofpercentage
- De gehaltes aan fosfor, magnesium, kalium, natrium en calcium
Verder kan er ook een supplementaire bepaling uitgevoerd worden van zwavel, koper en kobalt. Zwavel is een essentieel voedingselement voor het gras en is, samen met stikstof, noodzakelijk voor de vorming van eiwitten. Het belang van koper en kobalt ligt voornamelijk op het vlak van paardenvoeding: koper voor een mooie beharing, kobalt voor de aanmaak van het vitamine B12.
Op de studienamiddag “Bodemanalyse en bemestingsadvies voor de recreatieve sector” beschreef Jan Bries (Bodemkundige Dienst van België) de bodemvruchtbaarheidstoestand van de Vlaamse paardenweiden. Dit gebeurde aan de hand van de nieuwe publicatie “Wegwijs in de bodemvruchtbaarheid van de Vlaamse paardenweide (1989-2009).” Deze publicatie bekijkt het belang van de diverse voedingselementen en de actuele bodemvruchtbaarheid van de paardenweiden. Daarnaast worden de bemestingsadviezen en de praktische werkwijze van de grondontleding besproken.
Bij bestaande weiden wordt te vaak pas een bodemstaal genomen indien er problemen zijn met de grasgroei of met de gezondheid van de paarden (omwille van bijvoorbeeld een gebrekkige mineralenvoorziening). In vele gevallen zijn deze problemen in verband te brengen met de voedingstoestand van de bodem en de daaraan gekoppelde afwijkende bemesting.
Een gebalanceerde bemesting op basis van een professioneel bemestingsadvies kan problemen voorkomen.
Verschillen tussen de ene en de andere wei
De bodemvruchtbaarheid, en bijgevolg ook de optimale bemesting, kan sterk verschillen van de ene paardenweide tot de andere. Bijna 7 op 10 paardenweiden heeft een afwijkende zuurtegraad. Bij een te lage pH daalt de opneembaarheid van de voedingsstoffen uit de bodem en van de toegediende bemesting. In deze gevallen wordt advies gegeven omtrent de toe te dienen bekalking. Bij een te hoge pH worden de spoorelementen moeilijk door het gras opgenomen. Hierop kan ingespeeld worden via een aangepaste meststoffenkeuze. Opvallend is de grote spreiding in bodemvruchtbaarheid van zeer arm tot zeer rijk. Bij een gehalte lager dan de streefzone moet extra bemest worden, bij een gehalte hoger dan de streefzone kan voor dat element bespaard worden op de bemesting. Om een evenwichtige voeding van het gras te bekomen, moet men naast de gehalten op zich ook de onderlinge verhouding tussen de elementen aandachtig bekijken.
Mineralen
Op de percelen met een te laag fosforgehalte (36 procent) is er een risico dat het gras fosforarm wordt. Daardoor kan een optimale beendervorming bij het paard in het gedrang komen. Een groot aandeel van de paardenweiden heeft een hoger dan gewenst kaliumgehalte. Kalium is zeer belangrijk voor de grasgroei, maar een te hoog gehalte resulteert in een verminderde opname van magnesium, natrium en calcium. En dit zijn drie belangrijke mineralen voor het paard.
Magnesium is een mineraal die invloed uitoefent op het spier- en zenuwstelsel, de botten en de stofwisseling. Tevens zorgt magnesium ervoor dat de spieren kunnen ontvangen. Magnesium is ook nodig voor de opname van calcium in de botten en voorkomt ophoping van calcium in andere weefsels. Daarnaast is magnesium belangrijk voor de aanmaak en opname van insuline.
Natrium is nodig voor de water- en electrolytenbalans. Verder heeft het invloed op de zenuwfunctie, de opname van suikers en eiwitten. Natrium heeft ook invloed op de elasticiteit van de huid en algemene conditie van het paard. Natrium is één van de mineralen die verloren gaan tijdens het zweten.
Calcium is net als bij de mens belangrijk voor de botten. Daarnaast heeft het ook invloed op het gebit, stofwisseling, de huid en hoorn en zenuw- en spierfuncties. Calcium wordt het best opgenomen als het op de juiste manier in verhouding staat met fosfor en vitamine D.
Kijk voor meer informatie over weidebeheer in de wiki.
Voor de Bokt Wiki zijn we nog op zoek naar meer informatie over dit onderwerp. Dus weet jij veel over de bemesting van een paardenweide en zie je het zitten om daar een artikel over te schrijven, eventueel in samenwerking met een van de Wiki-mods, stuur dan een pb naar Aurora3.