Donderdag 20 maart 2003 - DEN HAAG - Tienduizenden paarden in Nederland worden slecht behandeld. De dieren staan in te kleine of ondeugdelijke stallen en worden onvoldoende verzorgd.
Dat concludeert de Raad voor Dierenaangelegenheden uit een studie van het instituut voor dierziekten CIDC en Praktijkonderzoek Veehouderij van de universiteit van Wageningen.
Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk aantal van de paarden abnormaal of afwijkend gedrag vertoont. Schattingen lopen uiteen van zeven tot dertig procent van de 400.000 paarden in Nederland. Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden is betere voorlichting aan verzorgers nodig. Het welzijn van paarden komt ook in de knel door het beleid van gemeenten en provincie. Wensing: "Mensen die een stal willen bouwen, krijgen vaak alleen een vergunning voor een stal van drie bij drie meter, maar voor veel paarden is dit te klein. Ook mogen veel maneges zich alleen aan de randen van het stedelijke gebied vestigen en niet op het platteland. Daardoor is er vaak te weinig wei beschikbaar om de paarden in te laten lopen."
De meeste problemen doen zich voor bij het stallen van paarden en pony's. De stal is te krap en de dieren staan afzonderlijk van elkaar, terwijl ze juist behoefte hebben aan contact. Dat leidt tot dwangbewegingen als hoofdschudden, smakken met de tong, schrapen met de hoeven en in meer extreme gevallen tot zelfbeschadiging.
Ook bij het transport gaat het vaak mis. "Paarden worden niet goed in de aanhangwagen geplaatst of er wordt zomaar drinken in de wagen gezet." Als dat tijdens de tocht morst, wordt de vloer glad en kan een paard zich blesseren.
Een ander probleem is dat eigenaren soms te veel van hun (jonge) paarden eisen. Soms worden dan hulpmiddelen, zoals eenzijdig krachtvoer en de zweep gebruikt om prestaties af te dwingen. "Mensen zien Anky van Grunsven op televisie en willen dat nadoen. Zonder dat ze zich afvragen of hun paard daar wel geschikt voor is. En of ze daarvoor natuurlijk zelf geschikt zijn", zegt secretaris Ingeborg de Wolf van de raad.
De brochure 'Zorgen voor je paard', die vandaag wordt overhandigd aan staatssecretaris Odink van landbouw, moet paardehouders beter informeren over het welzijn van hun dieren. De brochure gaat onder meer in op voeding, stalling, ziektes, transport, gedrag en trainingsmethoden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mijn vader had dit meegenomen van zijn werk, even uit de krant geknipt

Ik dacht dat jullie het misschien wel boeiend zouden vinden om te lezen.