Veel paarden slecht behandeld

Moderators: Essie73, MirandaT, Warboel

 
 
liberty

Berichten: 17221
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Veel paarden slecht behandeld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-03 16:01 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bndestem.nl/
BNDeStem


Donderdag 20 maart 2003 - DEN HAAG - Tienduizenden paarden in Nederland worden slecht behandeld. De dieren staan in te kleine of ondeugdelijke stallen en worden onvoldoende verzorgd.

Dat concludeert de Raad voor Dierenaangelegenheden uit een studie van het instituut voor dierziekten CIDC en Praktijkonderzoek Veehouderij van de universiteit van Wageningen.


Mickey

Berichten: 34644
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 13:01

Vervolg van het artikel:

Schattingen lopen uiteen van zeven tot dertig procent van de 400.000 paarden in Nederland. Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden is betere voorlichting aan verzorgers nodig. Het welzijn van paarden komt ook in de knel door het beleid van gemeenten en provincie. Wensing: "Mensen die een stal willen bouwen, krijgen vaak alleen een vergunning voor een stal van drie bij drie meter, maar voor veel paarden is dit te klein. Ook mogen veel maneges zich alleen aan de randen van het stedelijke gebied vestigen en niet op het platteland. Daardoor is er vaak te weinig wei beschikbaar om de paarden in te laten lopen."
De meeste problemen doen zich voor bij het stallen van paarden en pony's. De stal is te krap en de dieren staan afzonderlijk van elkaar, terwijl ze juist behoefte hebben aan contact. Dat leidt tot dwangbewegingen als hoofdschudden, smakken met de tong, schrapen met de hoeven en in meer extreme gevallen tot zelfbeschadiging.
Ook bij het transport gaat het vaak mis. "Paarden worden niet goed in de aanhangwagen geplaatst of er wordt zomaar drinken in de wagen gezet." Als dat tijdens de tocht morst, wordt de vloer glad en kan een paard zich blesseren.
Een ander probleem is dat eigenaren soms te veel van hun (jonge) paarden eisen. Soms worden dan hulpmiddelen, zoals eenzijdig krachtvoer en de zweep gebruikt om prestaties af te dwingen. "Mensen zien Anky van Grunsven op televisie en willen dat nadoen. Zonder dat ze zich afvragen of hun paard daar wel geschikt voor is. En of ze daarvoor natuurlijk zelf geschikt zijn", zegt secretaris Ingeborg de Wolf van de raad.
De brochure 'Zorgen voor je paard', die vandaag wordt overhandigd aan staatssecretaris Odink van landbouw, moet paardehouders beter informeren over het welzijn van hun dieren. De brochure gaat onder meer in op voeding, stalling, ziektes, transport, gedrag en trainingsmethoden.

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Esther

Berichten: 3572
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 16:31

Als ik zo om me heen kijken denk ik dat ze gelijk hebben. Soms niet opzettelijk maar idd door (gemeentelijk) beleid, soms uit onwetendheid.

Vind het een goede zaak dat er voorlichtingsfolders komen, nou hopen dat de mensen die ook serieus nemen en niet denken dat dat toch niet klopt wat er in staat. Want van die eigewijze horken heb je natuurlijk ook.

Ben je op zoek naar de handleiding van je paard of hond? Kijk op http://www.handleidingpaard.nl of http://www.handleidinghond.nl
Op zoek naar kvv of gedroogde snacks in de omgeving van Terborg? http://www.kompleetversvoerenzo.nl
Een plek op aarde waar paarden nog paard mogen zijn: http://www.pferdehof-montferland.eu

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 17:08

volgens mij klopt dit echt wel!als ik hier om me heen kijk zie ik idd veel mensen die uit onwetendheid verkeerd met hun paard omgaan

een meisje had net een nieuwe pony, kind liep de hele dag met het beestje rond te sjouwen, 2x per dag rijden en veel wandelen, beestje had hiervoor ruim een jaar alleen maar op de wei gestaan, gevolg: hoefbevangen en ingeslapen....en ze was gewaarschuwd door vorige eigenaar dat ze heel rustig aan moest doen!

en zo ken ik er nog veel meer!
mensen die vooral met hun manier van rijden het paard verpesten, omdat ze te snel te veel willen, of simpelweg niet inzien dat hun paard niet overal geschikt voor is

en de gemeente speelt ook een belangrijke rol, die houdt de bouw van goede&ruime stallen vaak tegen, duurde bij ons ook heel lang voordat we een nieuwe stal(3 buitenboxen van ieder 3,5 bij 3,5) mochten bouwen...en dat terwijl de afgebrande stal echt 10x lelijker was maar ja, de gemeente weet het toch beter Lips are sealed

ik denk dat zo'n folder wel zin heeft, als ze die bv standaard krijgen wanneer iemand zich inschrijft bij de KNHS en wanneer alle handelaren verplicht zijn zo'n folder aan kopers van een paard mee te geven!

en helaas zal er altijd een deel van de paardeneigenaren eigenwijs&lomp blijven, die mensen zouden eigenlijk geen paarden mogen hebben!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Malabarista

Berichten: 1799
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: El Paso

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 17:44

aanhangwagen Clown

Ik ben het er ook mee eens. Veel mensen behandelen uit onwetendheid hun paard niet goed, maar er zijn er ook genoeg die het gewoon doen omdat ze lomp zijn.
Je ziet ook heel vaak van die gore maneges/stallen, dan vraag ik me ook af hoe dat draait Verward . Maar je ziet dit toch ook bij honden en andere dieren. er zijn altijd wel mensen die er te weinig van af weten of gewoon onaardig voor dieren zijn. En gemeentes kunnen ook behoorlijk irritant zijn en echt altijd alles tegenwerken! Je mag niks meer in je eigen tuin zeg...

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 19:18

of wat dacht je van de paarden die enkel in de stal staan, en met geluk een uurtje per dag in een paddock of weide mogen?

triestig toch?

en die stallen dan, mensen mogen dikwijls maar kleine en lage stallen bouwen in hun eigen tuin, maar een paard heeft lucht en een ruimte nodig waar de lucht goed kan circuleren zonder tochtig te zijn, dat kan toch niet in een klein hokje?

SuperSmurf

Berichten: 7076
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: provincie noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 21:12

de stal waar ik eerst de paarden verzorgde is ook zo erg.. d eigenaar is bezorgder om zijn landje dan het welzijn van zijn paarden.. toen wij er nog kwamen, konden ze ten minste elke dag paar uur op land en iig even trijden.. nu wij er niet meer zijn, gebeurt het niet, de andere verzorgers denken er niet bij na dat een paard frisse lucht + beweging nodig heeft,.. den natuurlijk komt het helemaal niet bij ze op om OF tegen de eigenaar in te gaan OF de paarden zelf eens een paar uur op land te zetten... dit betekend dus wel 2 keer per dag heen.. maar ja das te veel werk natuurlijk!

Onderschriftloos :Y)

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 21:37


Je suis Charlie.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 22:07

Kan je deze brochures ook opvragen, want die mag je ook wel verspreiden bij maneges!!!
Maar ik vind het een goed punt.

joyce B

Berichten: 14743
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-03 22:27

Ik ken inderdaad een aantal maneges waar de paarden er beroerd bij staan (vieze en te krappe stallen/stands) en te weinig frisse lucht (vooral in de winter) Als het daar al niet goed is...

Fitzroy
Berichten: 17277
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-03 09:07

Ik vind de titel niet erg de lading dekken, eerlijk gezegd. Bij slecht behandeld stel ik me toch wat anders voor dan de huisvesting aan de orde stellen.
Er is nu eenmaal weinig ruimte in Nl. dus je moet roeien met de riemen die er zijn. Om daar dan een brochure over uit te brengen vind ik een tikkie overdreven.
Ik weet best hoe de ideale situatie van een paard eruit kan zien. Feit is alleen dat daar geen plek voor is in de druk bevolkte Randstad.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Amanda_T

Berichten: 5880
Geregistreerd: 01-07-01
Woonplaats: Klundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-03 09:45

Ik heb dit berciht gisteren ook al geplaats bij overig nieuws,
Mijn reactie kun je daar ook zien, als je naar de link gaat van Cassidy.

::..*,,Rust zacht lieve Lasagna ;(...30/3/1986-30/09/2009.. :+: ,,*..::

bol
Berichten: 1236
Geregistreerd: 15-01-02
Woonplaats: delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-03 10:03

EINDELIJK controle?

tranen duizende tranen, slaap zacht mijn meisje,voor altijd in mijn hart.

Saltow

Berichten: 1117
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Ninove-City (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-03 16:24sommige paarden hebben zelfs geen water of stal !!! Huilen
als je geen verstand hebt van paarden moet je er ook geen kopen Boos!
sommige paarden worden precies als grasmachine gebruikt !!!
dat vind in echt schandalig !!!!!!
doei myrthe

Paradise is pretty sweet until you smash your fase to a banian tree...
...Paarden schenken ons de vleugels die wij ontbreken...
Who put the flower in the barrel of that gun ?

Machie

Berichten: 15216
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-03 16:33

uhhhhmmm, mijn paard heeft ook niet echt een "stal" Ik sluit hem niet op. Hij heeft wel een schuilstal (2 zelfs)
En ik denk dat mijn paard heel erg gelukkig is!!! Dussss xhorsex. En stal is niet het noodzakelijks voor een paard. HEt belangrijkste is RUIMTE!!!! en dat is was 9 van de 10 paarden te kort komen. Omdat ze alleen maar 1 uurtje per dag de stal uit mogen.....

Saltow

Berichten: 1117
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Ninove-City (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-03 17:18

ja dat weet ik wel
maar met een stal bedoel ik ook een schutstal
xxx
myrthe

Paradise is pretty sweet until you smash your fase to a banian tree...
...Paarden schenken ons de vleugels die wij ontbreken...
Who put the flower in the barrel of that gun ?

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-03 19:43

ja ja ook hier weer het resultaat van een egoïstisch mensdom. Boos!

}:0 heeft 2 tinkerknaapjes en 1 tinkerprinsesje in de wei staan! }:0

Tychon
Berichten: 33
Geregistreerd: 19-12-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-03 13:15

Weet je wat ik vind...... Tegenwoordig kan iedereen maar doen en laten wat hij of zij wil. En dat is niet alleen met een paard maar ook met andere huisdieren, maar ook zelf een kind. Bijna iedereen kan een kind 'nemen'. Maar je moet wel van te voren weten welke verantwoordelijkheden dat met zich mee brengt. Zelf mocht ik van mijn ouders pas een eigen paard toen ik 18 was en het zelf kon betalen, daarvoor reed ik natuurlijk al lang, maar altijd op manege pony's en paarden of voor andere mensen. Mijn ouders wilde dat ik goed besefte waar ik aan begon. Het vervelende is dat ik ook in mijn omgeving vaak zie dat een jong kind 3 pony lessen gehad heeft en van papa en mama een pony of paard krijgen, maar dat kind kan er niet voor zorgen heeft er geen tijd voor, school en vrienden en op stap gaan en dat arme dier staat dan langzaam weg te rotten op stal, belachelijk !!!

Maar goed als ik kijk op de stal waar ik sta komt het gelukkig niet voor dat er een paard iets te kort zou komen. Mijn vriend is zelfs 'jaloers' als hij ziet hoe onze paarden verzorgd worden.

Maar toch zou er een soort van wet moeten zijn zodat niet iedere gek zomaar een dier kan aanschaffen. Een soort van examen of zo..... Maar ja dat is weer naief want dat werkt in het verkeer ook niet, dus ja wat doe je eraan............. ????

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-03 16:12

Nederland houdt helemaal niet van paarden, behalve de paardenliefhebbers. De media besteedt er te weinig aandacht aan, als het gaat om vergunningen zijn gemeentes zelden of nooit bereid om er aan mee te werken.

De hond is de betere mens

MyRrIeJj

Berichten: 144
Geregistreerd: 16-03-03
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-03 19:14

wat triest allemaal.... Verdrietig

:# ÐøñÑåh Party!! LoVe JoEw mOpPiEj..!;-)

ohw wie weet een verzorgpony/paard in almere voor mij..? Haha! Haha! PB me ff... Knipoog

marengo
Berichten: 203
Geregistreerd: 11-07-02
Woonplaats: Velddriel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-03 09:42

Hoi,
Te weinig paardenmensen, teveel idioten, mensen die denken dat het paard een motor is: Ik kom ok te rijden dus heeft ie het maar te doen, en het doel heiligt de middelen. Dat zie ik duidelijk op de doorsnee manege. Buiten staan ? Niet teveel vragen aan een jong paard ???? De tijd gunnen om iets te leren ?? Huh ????.......had ie maar geen paard moeten worden.
Nee, het is walgelijk, en we accepteren steeds meer: geen plek in de randstad, leuk maar daar weet paard niks van, als je geen plaats hebt, kun je een paard met dit excuus niet opsluiten in een klein stalletje, dan moet je geen paard aanschaffen. Als geen mogelijkheid hebt om een paard te stallen, en het is niet minstens een Ijslander of iets van dien aard, schaf dan niet toch een paard aan. Zorg EERST voor accomodatie en dan voor de aanschaf. Vervoer ?! Weleens op de markten gekeken, of een doorsnee handelaar, of een (hoe erg het ook is) transport voor slachtpaarden ? Met z'n tienen op een auto voor 6 paarden. Water morsen onderweg ???????? ZE KRIJGEN GEEN WATER OP TRANSPORT IN NEGEN EN HALF VAN DE TIEN GEVALLEN . Laat staan eten. NEDRLAND WORDT TOCH EENS WAKKER ZEG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rapport? HAH,......er zal heel wat meer ondernomen moeten worden. Paarden worden onderhand net versleten en afgedankt als een paar oude schoenen.

jilleroo

Berichten: 5616
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Zwollywood

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-03 15:52

ik ben het eens met de artikel maar in zoverre dat de meeste gevallen voorkomen uit onwetendheid.
en dan doel ik vooral op penny meisjes die een pony krijgen van mamma. en natuurlijk ook gemeentelijke beleidingen. maar er zijn natuurlijk ook echte gevallen van mishandeling.


WARNING: The above post may contain sarcasm and/or sophisticated satire. Any psychological damage sustained is purely your fault!

Marlinde

Berichten: 383
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Voorschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-03 16:45

Waar ik mij heel erg aan irriteer, zijn die zognaamde paardenmensen die wel een paard hebben, maar eigenlijk liever willen stappen of winkelen of uitslapen. Gevolg hiervan is dus dat paardlief de hele dag, soms zelf 48!! uur niet van stal komt. Ze komen langs om voer klaar te zetten en verdwijnen weer. Dat vindt ik dierenmishandelingen.
Ik woon ook in de randstad heb dus geen kilometers weiland en ook geen stal van 5 bij 5, maar mijn paard staat elke dag netjes in het sschone stro, komt er elke dag minimaal 3 uur eruit en vaak probeer ik met andere stalgenoten af tespreken om elkaars paard buiten te zetten. Zomers gaat mijn paard lekker dag en nacht de wei op. Dus krijg echt een brok in mijn keel als ik die arme paardjes weer zielig in hun stal staan en tegen de deur aanschoppen om aandacht. Kunnen die paarden ook niets aan doen......

Narigheid overkomt je, maar lijden is een keuze!!!

Lusitano

Berichten: 2851
Geregistreerd: 13-09-02
Woonplaats: Wormerveer

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-03 11:03

Veel mensen zullen zich ook niet beseffen wat ze hun paard eigenlijk aandoen omdat bijna iedereen zijn paard verkeerd huisvest en omdat er weinig andere mogelijkheden zijn.
Ik zag laatst op internet een stal in de buurt van amsterdam die stands (ja, je leest het goed!) aanbood voor 295 euro in de maand!! dat is toch niet meer van deze tijd!
De meest ideale situatie is natuurlijk een stal met vrije uitloop en contact met soortgenoten! Helaas niet voor iedereen weggelegd....
Heb eigenlijk ook altijd medelijden met de paarden van dressuurruiters die zomers maar 2 uurtjes het land op mogen en in hun eentje in de stal staan te hinniken...... het welzijn van je paard staat toch voorop? Lips are sealed
Over onrecht dat paarden en andere dieren word aangedaan kan je kilometers schrijven!
De overheid moet niet alleen met een boekje komen maar ook met minimale eisen waaraan huisvesting moet voldoen en ook zorgen dat dit word nageleefd! Om te beginnen het verbieden van stands!
Maar het is een begin.....

Ein Pferd auszubilden bedeutet nicht nur,dass man es zum Gehorsam erzieht,wie viele es meinen. Genauso wichtig ist es,dass das Pferd mit Freude macht,was man von ihm verlangt. (Nuno Oliveira)

www.landschapsstal.nl www.caballos-andaluces.com

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-03 18:59

weet je wat pas irri paardenmensen zijn : die denken owhh mijn paard staat lekker in het land lekker en dat vind ie wel lekker. lekker vind het paard het vast wel maar zijn hoeven etc moeten toch ook verzorgt worden maar dat dringt bij sommige mensen niet door (helaas) .
en maneges met stand vind ik ook niet kunnen hoor. die beesten werken harstikke hard en ze worden er vaak niet voor beloont om ff een uurtje of meer te grazen.
en sommige vinden dat mijn paardje zielig is, hij staat lekker in een loopstal en komt er iedere dag uit, weer of geen weer. laat mensen lekker kijken op de slechte maneges das veel zieliger!!

Jasmijn 29-04-2011
<3 Jasmijn <3 Mampina
Brusje op komst!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, iiSunshine, nuscaniels, PimxBotje, Svadilfari1, WendyLotte en 26 bezoekers