Brabant en Utrecht voorop bij finale kur voor viertallen

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 83423
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Brabant en Utrecht voorop bij finale kur voor viertallen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-09 06:47 Tip de Nieuwsredactie

www.knhs.nl


Voor de zevende keer werd de finale van de KNHS-competitie voor viertallen kür op muziek gehouden.De prijzen met dekens werden op het KNHS-centrum in Ermelo uiteindelijk uitgereikt aan Ponyclub Reambo uit het Brabantse Boxtel (klasse L pony’s), Ponyclub Jeanne d’Arc uit het Brabantse Zeeland (klasse M pony’s), Landelijke Rijvereniging de Weststichtse Ruiters uit het Utrechtse Montfoort (klasse L paarden ) en aan de Utrechtse Rijvereniging De Aa-Ruiters uit Baambrugge (klasse M/Z paarden).

“Wij hebben superstoere pony’s! Echte paradepaardjes!”, was de onmiddellijke reactie van viertal-lid Willemijn van Weert van PC Reambo op het kampioenschap. Elke Hoogenboom voegde er aan toe: ”Keigaaf! Nu ben ik drie jaar achter elkaar kampioen met een viertal van Reambo! En we gaan zeker nog door tot en met het zomerseizoen en misschien nog langer.”
Anne Hoogenboom was de commandante van het viertal van PC Reambo dat verder bestond uit Robin Driessen met Ofea, Ankie van der Heijden met Springtime’s Assell en Cristiaan Wagemans met Mc Gregor. Jurylid Herman Smit uit Middenmeer vond de ponykampioenen er echt uitspringen: “De kampioenen reden fijn. En het rijkunstig prettig rijden met in aanleuning gaande pony’s, fijn aan de hulpen, dat is toch de hoofdzaak.” In de klasse M reed PC Jeanne d’Arc uit het Noordbrabantse Zeeland op muziek van Theo Ceelen naar de winst. Het was de eerste keer dat de club meedeed aan de KNHS competitie viertallen Kür op muziek. De zusjes Rianne en Milou Boon met hun pony’s Black Boy en Pino, Liènne van der Wijst met Isabel, Kyra van den Berg met Gold en Marianne van Vugt met Lionel maakten deel uit van het viertal. “Dit succes hadden we helemaal niet verwacht”, zei commandant Anton van Summeren, die vanaf november al ijverig aan het oefenen is met zijn viertal. “Het laatste kwartier van de verenigingsles wordt er standaard aan besteed. Soms wordt het een half uur. Want snel tevreden ben ik niet”, licht Van Summeren toe. “Het oefenen heeft een aantrekkende werking; van de zomer hopen we zelfs met drie viertallen te starten.”

Meest ervaren
Naast rijvereniging Exloo, die twee keer reservekampioen werd en met Koos Naber al weer bezig zijn voor volgend jaar, was de meest ervaren deelnemende club van vandaag misschien wel de kampioen bij de paarden klasse L, de Weststichtse Ruiters uit Montfoort. Ze deden voor de zesde keer mee en waren al drie keer kampioen bij de pony’s. Hun commandante Marianne Sundbrink beaamt de aantrekkende werking van het viertal rijden. “We geven vaak demonstraties in de omgeving om te laten zien hoe leuk dit is, met elkaar viertal rijden. Dit jaar hadden we het enthousiasme zelf extra hard nodig, want we hebben vaak in de buitenrijbaan met weer en wind geoefend. Dan moet je er wel plezier in hebben!”. Het viertal had in de voorbereiding blessurepech. Joke van Bemmel moest afhaken met haar paard Terra vanwege een blessure. Berlinde Middelbrink met haar nog jonge Seven Oaks Goetheburg gooide al haar ervaring in de strijd om het viertal nog te kunnen laten starten. “Het was bijna van de regen in de drup”, zei Berlinde. Haar paard stond een keer recht overeind bij het achterwaarts gaan. “Dat is één van onze moeilijkste onderdelen”, verklaarde commandante Sundbrink: “Recht achterwaarts in een stervorm is nog niet zo eenvoudig.” Jurylid Willemien Blanken- van de Scheer licht toe: “Het viertal van de Weststichtse Ruiters kreeg inderdaad een vier voor het achterwaarts gaan en het onrustige halthouden, maar verder vond ik de vier paarden erg harmonieus en prachtig in aanleuning en in de buiging. Het halsstrekken precies in het ritme en takt op de muziek vond ik uit het boekje. Met deze basis kun je een foutje maken. Ik vond dit precies een proef zoals viertal rijden bedoeld is”, complimenteerde ze.

Over de choreografie van de proef van de kampioen in de klasse M/Z in handicap, het Z-viertal van Rijvereniging de Aa-Ruiters uit Baambrugge, had jurylid Blanken iets meer twijfels. “Rijvereniging De Aa-Ruiters reed super op de speciaal gecomponeerde muziek met vier goede paarden onder vier goed zittende ruiters, maar in het galopgedeelte reden ze alle oefeningen individueel ver uit elkaar, waardoor het voor mij soms lastig te beoordelen was. Dat ging al bijna meer naar carrousel toe dan naar viertal rijden. Rijtechnisch was het echter prima voor elkaar.” Commandante Constans Manganas, die steeds haar accommodatie Stal Panta Rhei in Waverveen ter beschikking stelde voor het oefenen, zei: “Het perfectioneren van een viertal vind ik het allerleukst. Het was ook nu nog niet honderd procent perfect, maar het ging vandaag wel het beste van alle keren en daar word je blij van, van goed gaande paarden en fijn rijdende ruiters.” Het viertal van de Aa-Ruiters had dit jaar geen reserve en bestond uit Barbara Buitenbos met Ricardo, Milou de Haan met Leonard O, Gregor Tacx met Uchenna en Debora Pijpers met Wolfgang. Het viertal maakte de proef met elkaar. De muziek werd speciaal samengesteld door Steef Buitenbos, broer van kopruiter Barbara Buitenbos. Iedereen had zijn eigen favoriete stukje. “Met tweeën in uitgestrekte draf vond ik het allerleukst”, zei Debora Pijpers. Gregor Tacx zei: “Mijn paard gaat dan extra swingen, geweldig!” Milou de Haan voegde daar aan toe: “Vooral de schouderbinnenwaarts met vieren naast elkaar is ongelooflijk gaaf, want die muziek is zo prachtig. Het is een mooie samenvatting van het plezier dat ongetwijfeld elk viertal heeft gehad, met het vele oefenen en de gezelligheid daarbij. Het plezier is bovendien nog niet voorbij. Veel viertallen gaan door en breiden uit tot een zestal voor de kampioenschappen deze zomer. Alle prijswinnaars kregen bovendien vrijkaarten voor het komende internationale evenement bij de KNHS op de Ermelose terreinen, het EK Dressuur voor Junioren en Young Riders.

KNHS-manager wedstrijdsport Wichert Fikse keek met genoegen de verrichtingen de hele dag aan. “Rijverenigingen zijn in het verleden ontstaan met het doel gezamenlijk plezier te beleven aan de sport en van elkaar te leren. In onze tijd waarin alles, dus ook de sport, steeds vaker vooral individueel wordt beleefd, is het leuk dat deze KNHS competitie voor viertallen Kür op muziek nu juist de kracht van het gezamenlijke blijft benadrukken”, besloot hij.


UITSLAGEN
KNHS Competitie 4-tallen Kür op muziek
Klasse L pony’s:
1. PC Reambo (Boxtel) 71,67%
2. RV Exloo (Exloo) 67,72%
3. PC De Combinaties (Berghem) 65,28%
4. PC Ons Genot (Leunen) 59,22%
5. PC ’t Halster (Oisterwijk) 58,89%
6. PC de Zeewolderuiters (Zeewolde) 58,50%
Klasse M pony’s
1. PC Jeanne d’Arc (Zeeland NB) 70,50%
2. PC de Flevoruiters (Dronten) 67,33%
3. PC De Trouwe Kameraden (Baarle-Nassau) 63,61%
4. PC De Pikeurtjes (Gemonde) 63,06%
Klasse L paarden:
1. LR de Weststichtse Ruiters (Montfoort) 66,89%
2. LR de Flevoruiters (Dronten), 65,61%
3. PSV de Oortveldruiters (Empe) 65,45%
4. RV ’t Halster (Oisterwijk) 64,89%
5. PSV Laar (Laar) 64,28%
6. LR St Wllibrordus (Zeelst) 62,45%
Klasse M/Z in handicap paarden:
1. RV de Aa-Ruiters (Baambrugge) klasse Z 70,17%
2. RV Exloo (Exloo) klasse M 69,89%
3. LR Taxandria (Diessen) klasse M 68,83%
4. RV Argonaut (De Heimolen) klasse M 68,56%
5. PSV Lyts Bigjin (Iberisch Mysterie, Oudega) klasse Z


venga

Berichten: 1628
Geregistreerd: 30-04-05
Woonplaats: Veghel

Re: Brabant en Utrecht voorop bij finale kur voor viertallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-09 07:21

Super prestatie van de winnaars, en een ontzettend leuk geschreven bericht!

Women are angels. And when someone breaks our wings, we simply continue to fly... On a broomstick. We're flexible like that. <<)

Monnie_

Berichten: 2658
Geregistreerd: 28-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-09 12:28

3. PC De Combinaties (Berghem) 65,28% *\o/*

Zenith Florence ZZ Licht +1

On the low but the yacht got a triple deck

haike

Berichten: 13037
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: Udenhout

Re: Brabant en Utrecht voorop bij finale kur voor viertallen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-09 14:56

Gefeliciteerd voor de winnaars!

Baret, l1+32! en L2+26 M1+10 M2+23 Z1+8


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _black_rose_, Dandy200, Googlebot, Manadeluca, Nienkeee_, spatter, Unicyn en 24 bezoekers