Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly
Dees schreef:We hebben aan 50-60% van de boeren in Nederland ook genoeg voor onze voedselvoorziening.
Geen leuke boodschap als je zelf zo'n boerenbedrijf hebt, maar het is wel de realiteit.
Het is wetenschappelijk aangetoonde dat zo'n 50% van de stikstofcrisis wordt veroorzaakt door de omvang van de veestapel.
Tel daarbij op dat deze sector maar 1,1% bijdraagt aan het BBP en gezien de geringe werkgelegenheid die de sector schept, is het in maatschappelijk en economisch opzicht zeer duidelijk dat er kritisch naar de omvang van deze sector mag worden gekeken.
Ja, de sector is belangrijk voor de voedselvoorziening. Maar gezien de lasten die het in dit kleine land veroorzaakt, is het niet nodig om zoveel voor export te willen produceren. Nederland kan echt toe met een krimp in de veestapel.
Het is hartstikke goed dat de journalistiek hier onderzoek naar doet. Ik kijk uit naar de publicatie ervan.
Nienke1979 schreef:Stel stel dat het klopt van die 50% waar komt die andere 50% dan vandaan ?
Daarnaast betrekt Nederland veel voedsel vanuit het buitenland dat kost extra voetstappen
En dus belasting van de uitstoot
SARINO schreef:Wetenschap veranderd steeds door nieuwe ontwikkelingen, kennis en andere meetmethodes of er was per ongeluk toch een meetfout.... .
Je kan het nooit 100% vertrouwen en ik zal je aanraden om om je heen te blijven kijken en zelf te leren nadenken.
Dees schreef:SARINO schreef:Wetenschap veranderd steeds door nieuwe ontwikkelingen, kennis en andere meetmethodes of er was per ongeluk toch een meetfout.... .
Je kan het nooit 100% vertrouwen en ik zal je aanraden om om je heen te blijven kijken en zelf te leren nadenken.
Mee eens. Maar opinie en onderbuik is nooit een bruikbaar alternatief. Dan kun je nog altijd beter de wetenschap vertrouwen.
Dat de veehouders binnen de boerensector al veel aan het stikstofprobleem hebben gedaan, zul je mij niet horen ontkennen. Kun je nagaan hoe slecht het ooit ging... daar plukken we nu de zure vruchten van. Maar het is nog niet genoeg. De grootste oplossing kan worden behaald door dan toch echt eindelijk eens die veestapel te laten krimpen.
Niet alle veehouders hoeven te stoppen. Een krimp van 30% in gehouden vee schijnt voldoende te zijn. Er is werkelijk niemand die stelt dat alle veeboeren moeten vertrekken uit dit land.
Als Nederland minder exporteert, zal de consumptie inderdaad niet afnemen. Maar om dan te stellen dat bijvoorbeeld andere landen in Europa deze productie niet zullen oppakken en de landen die nu van Nederland importeren automatisch zijn aangewezen op bijv Zuid Amerika is praten vanuit de onderbuik. Hier zal de markt zijn werk doen. Veehouders uit andere Europese landen zullen zeer waarschijnlijk in het gat springen. Ik denk zelfs dat Nederlandse veehouders hun bedrijf zullen verhuizen naar omliggende landen. Zeker die grote jongens.
Ondertussen is ook de industrie echt wel bezig om hun deel van de stikstofproblematiek op te pakken. Dat haalt het nieuws niet zo gauw, heeft kennelijk een lagere aaibaarheidsfactor maar dat gebeurt echt wel en op grote schaal ook.
DuoPenotti schreef:Feit is: wij Nederlanders, en ruim 70% van Europa, hebben letterlijk geprofiteerd van de stappen die de landbouw sinds 1990 heeft gezet. Door innovaties en kennis die destijds nog niet bestond, hebben boeren gezorgd voor voedsel én een forse daling van de stikstofuitstoot.
Wetenschap zoals men graag ziet.
Dus als iemand zegt dat we “nu de zure vruchten plukken” van vroeger beleid, klopt dat niet: het zijn juist de zoete vruchten van de wetenschap en inzet van toen die we nog steeds dagelijks benutten. Dat is iets om te erkennen en te omarmen, niet om zuur over te doen.
En die wetenschap staat ook niet stil en wordt beter.
Daarnaast veel boeren zonder opvolger.
Het word vanzelf minder. Hoef je geen naar beleid voor te maken.
Want aaien gebeurt al lang niet... Schoppen daarintegen...
Dees schreef:DuoPenotti schreef:Feit is: wij Nederlanders, en ruim 70% van Europa, hebben letterlijk geprofiteerd van de stappen die de landbouw sinds 1990 heeft gezet. Door innovaties en kennis die destijds nog niet bestond, hebben boeren gezorgd voor voedsel én een forse daling van de stikstofuitstoot.
Wetenschap zoals men graag ziet.
Dus als iemand zegt dat we “nu de zure vruchten plukken” van vroeger beleid, klopt dat niet: het zijn juist de zoete vruchten van de wetenschap en inzet van toen die we nog steeds dagelijks benutten. Dat is iets om te erkennen en te omarmen, niet om zuur over te doen.
En die wetenschap staat ook niet stil en wordt beter.
Daarnaast veel boeren zonder opvolger.
Het word vanzelf minder. Hoef je geen naar beleid voor te maken.
Want aaien gebeurt al lang niet... Schoppen daarintegen...
De zure vruchten zijn letterlijk te vinden in de erbarmelijke toestand van onze natuurgebieden.
Het is maar wat jij de moeite waard vindt. Het klopt dat er goed mee is verdiend, maar dat geld is in de zakken van de bedrijven verdwenen. De werkelijke maatschappelijke kosten ervan worden nu pas goed inzichtelijk, maar diezelfde bedrijven geven niet thuis. Sterker nog, lobbyen zich suf om de waarheid te verhullen en te verdraaien.
Beetje als de gouden eeuw en de welvaart die is bereikt dmv slavernij. Het leek toen een prima idee, anno 2025 is het iets om je diep voor te verontschuldigen.