Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Morganlefay schreef:Wat betreft de veestapel. Als ik om mij heen kijk zie ik die grote doorgefokte Holsteiners. Ga terug naar Blaarkoppen, Lakenvelders oid en zaai weer gewoon gras ipv al die " gladde voetbalvelden". Dan breng je op een heel andere manier de stikstofuitstoot terug en heeft het dierenwelzijn ook weer een beter perspectief.
Morganlefay schreef:Wat betreft de veestapel. Als ik om mij heen kijk zie ik die grote doorgefokte Holsteiners. Ga terug naar Blaarkoppen, Lakenvelders oid en zaai weer gewoon gras ipv al die " gladde voetbalvelden". Dan breng je op een heel andere manier de stikstofuitstoot terug en heeft het dierenwelzijn ook weer een beter perspectief.
josien_m_ schreef:Ja inderdaad, 1.30- 1.35 meter hoog.
josien_m_ schreef:Nee dat kun je absoluut niet stellen. Veel gezondheidsproblemen van nu bestonden destijds niet. Maar natuurlijk ook andersom, er was zeker ook koeienleed.
Je maakt de vergelijking met grootte enmet mensen, precies ook buitenlandse koeienrassen maakten het rund groter, niet de andere voeding. Een enkeldoelras heeft het waarschijnlijk per definitie zwaarder. Hoe kunnen koeien met die enorme uiers nog een beetje prettig liggen herkauwen vraag ik me af. Zeker nu in de warmte.
josien_m_ schreef:Nee dat kun je absoluut niet stellen. Veel gezondheidsproblemen van nu bestonden destijds niet. Maar natuurlijk ook andersom, er was zeker ook koeienleed.
Je maakt de vergelijking met grootte enmet mensen, precies ook buitenlandse koeienrassen maakten het rund groter, niet de andere voeding. Een enkeldoelras heeft het waarschijnlijk per definitie zwaarder. Hoe kunnen koeien met die enorme uiers nog een beetje prettig liggen herkauwen vraag ik me af. Zeker nu in de warmte.
Elisa2 schreef:Ah dankjewel! nu snap ik de relatie wbt eiwit en de stikstofverbindingen en ammoniak.
En er is ook al bewezen dat een koe in de wei minder ammoniak uitstoot, dus dan vind ik het niet zo'n gek idee wat er hiervoor al gezegd werd dat eigenlijk de andere dubbeldoel rassen interessant zijn. Alleen..dat zorgt er dus voor dat een boer meer land nodig heeft en minder opbrengsten binnen krijgt dus hoe los je dat op?
Citaat:Ammoniak ontstaat uit ureum die in urine aanwezig is. Dit proces wordt versneld door het enzym urease. Urease zit in mest en wordt gemaakt door micro-organismen. Ureum, die in urine aanwezig is, wordt op de stalvloer en in de mestkelder door het enzym urease omgezet in ammonium (NH4+).
Elisa2 schreef:Ja daar ben ik sowieso helemaal voor, de holstein frisian is natuurlijk ook zo gefokt omdat er vreselijk veel zuivel gebruikt wordt. Maar het moet wel haalbaar zijn/ blijven voor de boer dus ik denk dat er dan toch het ea in de keten moet veranderen ook.
Janine1990 schreef:Elisa2 schreef:Ja daar ben ik sowieso helemaal voor, de holstein frisian is natuurlijk ook zo gefokt omdat er vreselijk veel zuivel gebruikt wordt. Maar het moet wel haalbaar zijn/ blijven voor de boer dus ik denk dat er dan toch het ea in de keten moet veranderen ook.
Je kan je afvragen hoeveel substituten er dan gebruikt gaan worden, die mogelijk elders op minder duurzame wijze geteeld worden...
Daarom denk ik dat voorlichting eerder leidt tot consuminderen dan het mes zetten in een sector die relatief duurzaam is ten opzichte van haar substituten.
Morganlefay schreef:Plantaardige eiwitten(soja)worden nu niet bepaald vriendelijk geteeld. Daarom ook veel meer op consuminderen focussen ipv vervangen door.
Dus de vegetarische slager en een elektrische auto.
Beiden zijn nog steeds consumeren ipv consuminderen.
fransje23 schreef:Janine1990 schreef:
Ja daar ben ik sowieso helemaal voor, de holstein frisian is natuurlijk ook zo gefokt omdat er vreselijk veel zuivel gebruikt wordt. Maar het moet wel haalbaar zijn/ blijven voor de boer dus ik denk dat er dan toch het ea in de keten moet veranderen ook.
Je kan je afvragen hoeveel substituten er dan gebruikt gaan worden, die mogelijk elders op minder duurzame wijze geteeld worden...
Daarom denk ik dat voorlichting eerder leidt tot consuminderen dan het mes zetten in een sector die relatief duurzaam is ten opzichte van haar substituten.
Wat zie jij als substitutie?
In principe hebben de meeste mensen überhaupt geen zuivel nodig. Het grootste deel van de wereldbevolking is zelfs lactose-intolerant.
fransje23 schreef:elnienjo schreef:De mens heeft ook geen koffie of chocola nodig maar dat vinden we gewoon lekker, net als kaas, boter, melk en yoghurt. Wat ook nog ns gezond is.
Met mate kan het gezond zijn maar lang niet voor iedereen en ook niet in grote hoeveelheden.
Ninx schreef:De gemiddelde Nederlander eet teveel van deze producten. Daarom zijn er zo ontzettend veel zwaarlijvige mensen met bijbehorende gezondheidsproblemen.
Als mensen in ieder geval nog eens iets zouden willen proberen/ een kans geven, maar dat is enorm lastig.
Als ik kook voor mensen hebben ze niet eens in de gaten dat er geen vlees in zit.