Voor zij die meer willen weten over kweekvlees:
https://kweekvleesinfo.nl/Nederland zal inderdaad niet voorop lopen in de ontwikkelingen wat betreft kweekvlees - we zijn hier nogal van het "overal-maar-tegen zijn". Kweekvlees zal eerst in Azië een hele grote vlucht gaan nemen.
Het is gewoon écht vlees zoals wij dat nu ook kennen, maar dan zonder dierenleed. Win-win! Daarnaast ook zonder het gegeven dat wij heel veel (belachelijk veel!) grond gebruiken voor het produceren van dierenvoedsel, grond die dan kan worden besteed aan het verbouwen van plantaardig voedsel voor mensen. Nog meer win!
Vegetarische producten zoals die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn prima gezond (maar wel bewerkt dus let op zout) en in sommige soorten ook buitengewoon smaakvol (Valess Mozzarella tomaat, aanrader!). Wij eten bij onze maaltijden al lange tijd 50/50 vega - dier en dat schuift steeds meer op richting vega. We zijn dus niet vegetariër zoals de genoemde "slechts 5%". Maar onderschat de groep "flexi-tariers" niet, die groep is groot. Die groep heeft zeker interesse in kweekvlees en ook in geprint "vlees" gemaakt van kikkererwten.
Los van de stikstof (ammoniak-)problematiek... de vleesveesector gaat sowieso onder druk staan.
Maar goed, als je de macro-economie een beetje volgt, dan is het gejengel hier over stikstof eigenlijk maar peanuts. De problemen zijn (veel) groter en hoe je het ook wendt of keert, als gevolg van iedere oplossing zal het veeteeltboerenbestand echt aanzienlijk gaan krimpen. Boeren produceren dan wel ons voedsel, maar wat betreft vlees is dat niet meer zo lang nodig.