Route voor ruiters

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Route voor ruiters

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-06-02 09:26

Routes voor ruiters
Door Ingrid Bosman, de gelderlander
http://
http://www.gelderlander.nl/CDA/regiopor ... url]
Zaterdag 25 mei 2002 - Twente heeft er in één klap een flink aantal uitspanningen bij gekregen. Geen herbergen, maar pleisterplaatsen in de openlucht waar man en paard kunnen verpozen. Met een omheind terrein voor de paarden en vaak ook een pomp met vers water. De rustplaatsen zijn een belangrijke voorziening in de 400 kilometer nieuwe ruiter- en menroutes in de regio. Want: 'Voor de hippische toerist komt het paard op de eerste plaats'.

(Foto Carlo ter Ellen)



Dat je tussen Regge en Dinkel goed kunt fietsen en wandelen, dat is bekend. Er is de laatste jaren ook veel aan gedaan om het fietsers en wandelaars naar de zin te maken. Maar voor de paardentoerist was Twente toch nog een beetje een witte vlek. Vandaar dat de stichting Hippisch Toerisme Nederland de aansporing van de provincie Overijssel en de Regio Twente nauwelijks nodig had om het gebied te ontsluiten.
In totaal is er nu 400 kilometer aan routes gemarkeerd. Aan de hoofdroutes Hardenberg-Oldenzaal, OotmarsumDiepenheim en Diepenheim-Enschede zijn zeven 'rondjes' gekoppeld die als dagtocht van gemiddeld 30 kilometer zijn te rijden. Deze dagroutes beginnen in Tubbergen, Ootmarsum, Weerselo, Denekamp, Oldenzaal, Haaksbergen en Hof van Twente. Maar de liefhebber kan ook verder de provincie in trekken: de Twentse trajecten sluiten aan op de 400 kilometer routes die eerder al werden aangelegd in Salland en het Overijssels Vechtdal. Bovendien biedt het Overijsselse netwerk weer aansluiting op de routes in Gelderland (Achterhoek en Veluwe) en Drenthe.
Uiteraard voeren de routes zoveel mogelijk over onverharde, en in elk geval verkeersluwe wegen. Ze zijn gemarkeerd met bordjes. Soms wijkt de ruiterroute af van de menroute: ruiters moeten het hoefijzer volgen, het wiel wijst koetsiers van aanspanningen de weg.


Verzamelmap

Ook de bijbehorende informatie is op maat gemaakt: de overzichtskaarten voor de dagtochten zijn apart verkrijgbaar, maar ook bijeengebracht in een luxe verzamelmap. Behalve een routebeschrijving bieden de gidsen korte toeristische informatie, tips voor trektochten, start- en overnachtingsadressen (met faciliteiten voor ruiter en paard) en adressen van VVV's. En voor 'noodgevallen' zijn tevens de adressen van dierenartsen en hoefsmeden opgenomen.
Onderweg komen ruiters en koetsiers diverse rustplaatsen tegen. Soms zijn dat maneges of andere bestaande accommodaties die op paarden zijn berekend, maar in een aantal gevallen werden nieuwe pleisterplaatsen in de natuur aangelegd. Met een picknickbank voor ruiters en koetsiers, en een paddock waar de paarden zich vrij kunnen bewegen. Uitgevoerd in rustiek hout en vaak voorzien van een pomp met vers water.
In vergelijking met fietsers en wandelaars zullen de ruiters en menners altijd een bescheiden groep blijven. Maar het paardentoerisme is wel sterk in opkomst. Volgens Geys van Keulen van de provincie Overijssel wordt met de routes niet alleen gemikt op de naar schatting 400.000 actieve paardensporters in ons land. "Als je ook degenen meerekent die het leuk vinden om af en toe paard te rijden, tot en met een ritje met een gehuurde huifkar, dan praat je al gauw over een miljoen mensen".
De verwachting is ook dat het aantal overnachtingsadressen langs de routes - in Twente zijn dat er nu circa 40 - zich gestaag zal uitbreiden. "Er is veel vraag naar", weet mevrouw Kleinsman van Erve 't Bruggert bij Haaksbergen, waar men behalve de eigen Friezen ook andermans paarden onderdak kan bieden. De familie Kleinsman opende recent een nieuw appartementenhotel, dat behalve 70 bedden overdekte stalling biedt voor twaalf paarden.

Hoge eisen

Paardenbezitters kiezen ook om praktische redenen vaker voor een hippische vakantie, is de ervaring van de Haaksbergse onderneemster. "Mensen hoeven dan geen onderdak en verzorging voor de dieren te regelen. Laatst belde er een mevrouw, die met het hele gezin én de drie paarden weg wilde. Dan weet ik zeker dat ze in goede handen zijn, zei ze."
Maar de slimmerik die met een weitje en een gammele stal een graantje van deze markt wil meepikken zal bedrogen uitkomen. De paardentoerist stelt hoge eisen. Weides zonder prikkeldraad, royale en veilige stallen, een goede watervoorziening, enzovoorts. Kleinsman: "Ze zijn gekker met het paard dan met zichzelf."
De stichting Hippisch Toerisme - volgens voorzitter J. Norde de VVV voor paardrijdend Nederland - merkt dagelijks dat de animo voor ontspanning te paard toeneemt. Van de routemappen voor Salland en het Vechtdal bijvoorbeeld werden in de eerste twee jaar al 600 exemplaren verkocht. De website van de stichting wordt per dag door zo'n 300 bezoekers geraadpleegd.
"Het hele paardrijden zit in de lift, en de recreatieve tak groeit navenant", aldus Norde. "Je ziet zelfs bij beginners dat ze vaker belangstelling hebben voor het rustige van de recreatie dan voor de hectiek van de sport."

Ook fietsen

De stichting verschaft informatie over toeristische mogelijkheden in het hele land, van de Friese Elfstedentocht tot routes op Walcheren. Het rustieke Twente leent zich bij uitstek voor een (stapvoetse) verkenning per koets of paard, zo werd bij de presentatie van de nieuwe routes in alle toonaarden benadrukt. Met als trefwoorden 'kleinschalig, afwisselend, glooiend en authentiek agrarisch'.
Feit is, aldus voorzitter Norde van de stichting Hippisch Toerisme, dat de paardentoerist in het drukkere westelijk deel van het land steeds minder aan zijn trekken komt. "En in gebieden waar je wel mooi kunt rijden, zoals de duinen, gelden steeds meer beperkende maatregelen." De stichting kijkt inmiddels nog verder oostwaarts: er zijn plannen voor grensoverschrijdende routes in de richting van Gronau.
Trouwens, ook voor wie geen enkele affiniteit heeft met paarden kunnen de nieuwe Twentse ruiterroutes interessant zijn. Norde: "Ze zijn ook geschikt om te fietsen."
Ruiter en menroutes in Twente. Routegidsen verkrijgbaar bij de VVV's in Twente, het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (0570-680700) of het routebureau van de stichting Hippisch Toerisme (tussen 17-20 uur op nummer 0543-533128.
Internet: http://www.hippisch-toerisme.nl