Bokt Community
Dit is mijn vierde blog op bokt. Mijn boktnaam is Janouk. Ik deel al sinds 2006 mijn paardenavonturen op Bokt.nl. Mijn man en ik hebben thuis op stal samen een Haflinger Meneer Anton en een NRPS Aladdin. Ik train de paarden onder het zadel en mijn man traint de paarden voor de koets.
Samen met mijn vriendin en haar familie hebben we de Draver Madness. Madness staat in training op de trainingsstal van Jacky Mollema in Oranjewoud.
Gezegend
Wij paardenmensen zijn gezegend, vind ik. En niet alleen omdat we dagelijks mogen genieten van onze edele paardenvrienden, maar we zijn daardoor namelijk ook veel buiten. En daar ontmoeten wij dagelijks veel wilde dieren rondom stal, wei en tijdens buitenritten. En juist die dieren intrigeren ons in dit topic elke dag : Natuur in eigen omgeving [BB] De natuur in eigen omgeving
Kijk het topic een keer door en laat je verwonderen door de dieren die wij tegen komen en fotograferen.
Aladdin in de wei 's morgensvroeg met "zijn" buizerd Bart

En als je paarden houdt, heb je ruimte nodig. Ruimte voor stallen en ruimte voor weidegang. Paarden hebben een veel schralere weide samenstelling nodig dan bijvoorbeeld koeien. Voor paarden is het verstandig om het grasland schraal te houden en in te zaaien met verschillende gras- en kruidensoorten. De grote verscheidenheid aan gras- en kruidensoorten is belangrijk voor de gezondheid van onze paarden.
Maar bijkomend voordeel is dat deze gras- en kruidensoorten ook heel belangrijk zijn voor het bodemleven. Ze vormen de basis van veel voedselketens. Ze worden gegeten door insecten en kleine zoogdieren zoals de muis en mol.
De muis is op zijn beurt voedsel voor de roofvogels, uilen en grotere zoogdieren als de Hermelijn en de Vos. Door het aanplanten van struiken en bomen rondom de weide en de stallen is er meer schuilgelegenheid, voedsel en leefruimte voor heel veel andere dieren. Natuur begint niet bij een hekje, maar wemelt, loopt, vliegt en zwemt overal om ons heen. En wij kunnen helpen op stal / weide om de biodiversiteit te verhogen.
Door mijn ogen
Ik wil jullie in deze blog graag meenemen in de verwondering over deze buren van onze paarden en jullie door mijn ogen laten kijken naar de natuur om ons heen op stal en op de weide.
Twee van mijn paarden staan in de tuin van onze boerderij in de Haarlemmermeer. En hier leven heel veel andere dieren. Wilde dieren: dieren die niet op mijn naam staan geregistreerd, maar hier wel wonen.

Huiszwaluw
Wij hebben bijvoorbeeld in de zomer een kolonie Huiszwaluwen bij stal. De zwaluwen profiteren van de grote hoeveelheid muggen boven de wei en langs de sloten.
Een Zwaluw eet wel 50.000 vliegen, muggen en andere insecten per week. In een broedseizoen van april tot september is dat ruwweg 1.2 miljoen insecten per Zwaluw! En dat voor een vogeltje van 15 gram. Ze hebben heel wat meer insecten nodig om hun kids groot te brengen.
Als het te koud wordt voor insecten, vliegen de Zwaluwen naar warmere oorden om het volgende jaar weer terug te keren naar de plek waar ze geboren zijn.
Win-win situatie. Zij hun voedsel en veiligheid bij stal en wij genieten van de capriolen in de lucht van de zwaluwen en hun kroost, en van heel wat minder muggen elk jaar.

Familie Huiszwaluw op het erf
Ransuil
Bij ons op het erf wonen twee Ransuilen het hele jaar door. We hebben ze Sniper en Sara genoemd. De Ransuilen hebben aan de bovenzijde geelbruine en gemarmerde veren en de veren lijken op boomschors. De onderzijde is zacht roestgeel met donkere lengtestrepen. Bij gevaar of verstoring drukt de uil de veren tegen het lichaam en steken de pluimen op zijn kop omhoog. Ze hebben oranje ogen. Ze maken zelf geen nest, maar broeden in oude nesten van eksters of kraaien. Ransuilen hebben het moeilijk in Nederland, doordat o.a. deze oude nesten vaak verwijderd worden.
Als je ook Ransuilen in de buurt heb, kan je ze helpen door een rieten platte mand op te hangen, hoog in de boom op een beschutte plek. Wij hebben ook verschillende manden nesten opgehangen op het erf, waar ze graag gebruik van maken.
Ransuilen eten het liefste woelmuizen, met de veldmuis als belangrijkste prooi. En waar paarden zijn, zijn nu eenmaal ook veel muizen.
De Ransuilen gaan een half uur na zonsondergang op jacht. Machtig mooi gezicht om ze laag over de paardenweide te zien gaan, tussen de paarden en schapen door, op zoek naar muizen. Win-win situatie: de uilen hebben een veilige plek om te wonen en voldoende voedsel en wij hebben een stuk minder muizen.

Nog een weetje: Paarden hebben 7 halswervels, maar uilen hebben 14 nekwervels. Daarom kan hun kop ook zover omdraaien. Wel handig omdat hun ogen vast zitten in de schedel en niet kunnen draaien.

Sniper "onze" Ransuil in de tuin
Hazen op de wei
Vanaf januari is het paartijd bij de hazen: je ziet de hazen dan ‘boksen’ op het veld. De mannetjes staan rechtop tegenover elkaar en delen flinke klappen uit. De winnaar van zo’n bokspartij paart met het vrouwtje.
Na ongeveer zes weken worden de kleine haasjes geboren. Ze worden volledig behaard geboren en kunnen meteen lopen. De moeder legt ieder jong in een apart open kuiltje op het veld, onder lage begroeiing, in het hoge gras of in de diepe ploegvoren van een akker. Zo’n kuiltje heet een 'leger'.
Jonge hazen zijn nog geurloos, waardoor ze voor roofdieren zoals bijvoorbeeld een vos minder makkelijk op te sporen zijn. Als de moeder te lang of te vaak bij haar kleintjes zou verblijven, dan gaat haar geur in de jongen zitten, en ruikt een roofdier de jongen al op afstand.
Een uur na zonsondergang komt de moederhaas haar jongen voeren. Dat duurt vaak maar drie minuten. De rest van de dag zijn de jongen dus voor hun eigen veiligheid alleen. Na een maand gaan de jonge hazen hun eigen weg.
Win-win situatie: de hazen profiteren van de ruigere stukken op de weide voor veiligheid en voedsel en wij genieten van de hazen op het veld en ze knabbelen de ruigere stukken kort. (scheelt weer maaien)

Hazen over het veld
Door de ogen van bokker Prompter :
Mijn paard staat op renbaan Duindigt. Mensen verwachten het niet, maar het is eigenlijk een 20 hectare groot natuurgebied met open gras, een stuk bos en hoeken met veel struiken als begroeiing. Mijn paard heeft een grote paddock helemaal achter op het terrein, het is zo’n 900 meter lopen vanaf de stal. Op Duindigt komen zo’n 35 verschillende soorten vogels voor, waaronder mijn favorietjes uit de vliegenvangerfamilie zoals grauwe vliegenvangers, zwarte roodstaarten, roodborsttapuiten en mijn absolute favoriet die iedereen wel kent, de roodborst . Bij het van en naar de paddock lopen heb ik vaak mijn camera bij me, om al die mooie vogeltjes op de foto te zetten. Ik vind de roodborst de ideale vogel, met een compact lijfje, klein snaveltje, grote zwarte ogen en natuurlijk die rode borst! Ze zingen het hele jaar door, ook de vrouwtjes, en ook hun zang is prachtig. Naast de paarden zijn vogels mijn grote hobby!

Foto is gemaakt door bokker Prompter
Mocht jezelf mooie ontmoetingen hebben met wilde dieren in je omgeving, laat je dan door hun verwonderen. Leer over en leer van ze. Maar laat ze vooral met rust en houd afstand. Zeker in de broedperiode als dieren op hun kwetsbaarst zijn.
En deel vooral je foto’s (geen nestfoto’s) en verhalen in ons topic: want wij genieten graag mee:
Natuur in eigen omgeving [BB] De natuur in eigen omgeving
Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn om nog meer om je heen kijken, als je te paard zit. Ik kan nog veel meer vertellen over de buren van mijn paarden, maar ik hoor ook graag jullie verhalen.