Algemeen
Als paardenprofessional kom je tijdens het uitvoeren van je werk misschien wel eens dingen tegen op het gebied van dierenwelzijn waar je het liefst direct actie op wil ondernemen. Soms is dit echter een lastig punt en dat is het moment waarop het vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren om de hoek komt kijken.
Sommigen van jullie zullen al bekend zijn met het vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren en anderen ook weer niet. Het loket is er speciaal op gericht om verminderde zorg bij landbouwhuisdieren, waar paarden ook onder vallen, terug te dringen en tijdig te stoppen.
Hoe werkt het vertrouwensloket?
In principe doen ze niks tot er een melding binnenkomt van iemand die op het erf is geweest van bijvoorbeeld een paardenbedrijf, en daar verminderde zorg opmerkt. Dit kan een dierenarts zijn, maar ook een voerleverancier, externe instructeur of collega. Vervolgens gaat de molen draaien en neemt een team van deskundigen, bestaande uit onder meer dierenartsen en bedrijfsadviseurs, de melding zorgvuldig in behandeling. Dit team adviseert en begeleidt het bedrijf vervolgens om het dierenwelzijn te verhogen. Het zal geen boetes opleggen, maar is er puur om de ondernemers bewust te maken en te helpen zoeken naar een passende oplossing. Zoals jullie misschien al doorhebben is de dienst gericht op verminderde dierzorg op professionele bedrijven en niet op particulieren. Naast paarden richt het loket zich ook op runderen, varkens, schapen, geiten en kippen.
Melding doen
Vermoed je als betreder van een bedrijf dat het welzijn van de dieren daar in het gedrang komt? Dan kan je dit hier melden. Dit kan ook anoniem gedaan worden. Het is vaak moeilijk om de bedrijfseigenaar persoonlijk hierop aan te spreken en dit valt niet altijd even goed. Het is zeker niet makkelijk om te besluiten een melding te maken, maar besef wel dat de situatie voor zowel de dieren als de ondernemer zelf er alleen maar beter op kan worden. Zie het dus echt als een helpende hand die je aanbiedt. Ga ervan uit dat deze persoon niet moedwillig zijn dieren verwaarloost, maar op dat moment een probleem heeft waar hij of zij zelf niet uitkomt. Het loket kan overigens ook gebeld worden om advies in te winnen of je zorgen te bespreken over het wel of niet melden.
Herken verwaarlozing
De verantwoording voor dierenwelzijn ligt bij ons allemaal. Wees hier dus altijd alert op. Is het erf verrommeld, of zien de dieren er ongezond uit ten opzichte van andere keren? Dan kan het zijn dat het welzijn in het gedrang komt. De volgende signalen kunnen wijzen op verminderde zorg:
- (Schone) watervoorziening
- Toegang tot voldoende voer
- Ongewoon smerige dieren (dus niet van een keertje in de modder rollen)
- Regelmatig zieke, gewonde of kreupele dieren
- Abnormale ontwikkeling van jonge dieren
- Onvoldoende onderhouden huisvesting
- Abnormaal haarkleed
- Onvoldoende zorg
Op de website van het Vertrouwensloket staan diverse tips en artikelen ter informatie.