Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

AWvL
Berichten: 332
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-21 23:08

Het Gelderlander paard staat staat onder deze naam wereldwijd vooral bekend om het brave en stressbestendige karakter. Deze eigenschappen zijn erfelijk en worden dus via de genen en bloedlijnen in de fokkerij doorgegeven. Het artikel in Eurodressage constateert dat dit niet meer van toepassing is op het KWPN-Gelders paard en dat nu door de Nederlandse overheid een apart Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek is erkend om dit beroemde paardenras in stand te houden.
Deze stamboekerkenning sluit aan bij een eerdere uitspraak van de Tweede Kamer, dat behoud van bloedlijnen van dit ras gewenst is uit het oogpunt van behoud van biodiversiteit en vanwege de bijzondere geschiktheid voor recreatieve doeleinden.

De Paardenkrant van 31-3-2021 heeft deze week als hoofdartikel op de voorpagina staan: "Welke paarden zijn interessant voor recreatieruiters? " Een ander artikel zet de wensen van de recreatieruiters op een rijtje: "braaf, veelzijdig, niet te duur en niet al te groot". In weer een ander wordt de vraag gesteld: "Zou er ruimte zijn voor een brave paarden-stamboek in Nederland, dat niet gaat voor de beste sportpaarden maar voor brave gebruikspaarden ".

Het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek (KGPS) heeft juist dit als doelstelling en is de voortzetting van de degelijke bloedlijnen van de Gelderse fokkerij uit de tijd van vóór het KWPN, zoals te zien is in de toelichting bij de KGPS Hengstenkeuring 2020 http://www.gelderlanderhorse.nl/nederlnd/KGPS%20Hengstenkeuring%202020.pdf.
De hengst Gothiek werd daar goedgekeurd (foto, video's en afstamming)http://www.gelderlanderhorse.nl/pedigree/nederlands/horse.php?N=00009027

In de Nederlandse vertaling van het artikel in Eurodressage is de link weggevallen naar het door mij geschreven artikel uit 2008 http://www.gelderlanderhorse.nl/nederlnd/13-Paard_Spul-januari08.pdf dat ten grondslag lag aan een uitzending van TV Gelderland en de uitspraak van de Tweede Kamer over instandhouding van de bloedlijnen van het Gelders paardenras.


AWvL
Berichten: 332
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-21 14:19

Iedereen met verstand van fokkerij van honden, koeien, paarden, enz. weet dat via de genen en bloedlijnen erfelijke eigenschappen worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dat geldt ook bij het Gelders paard. In 1990 heeft het KWPN de bloedvoeringseis nog verhoogd naar 87,5%, maar die in 1998 volledig afgeschaft. Zonder daar ooit enige uitleg over te geven. Wie kan dat alsnog aan ons uitleggen?

Het Gelders paard heeft zijn bijzondere eigenschappen - en met name het betrouwbare karakter - verkregen door een generaties lange selectie in de Nederlandse landbouw. Daarbij zijn ook een aantal paarden uit soortgelijke veelzijdige landbouwrassen uit het buitenland gebruikt, maar wat in de harde selectie op het Nederlandse boerenbedrijf niet voldeed werd uit de fokkerij verwijderd.

Bij de opkomst van de tractor en de import van buitenlandse rijpaardhengsten heeft het toenmalige stamboek in 1964 een apart Sportregister ingevoerd voor dit soort hengsten en hun nakomelingen. Alleen bij terugkruising naar 75% Gelders bloed mocht zo’n paard weer in het Gelders stamboek ingeschreven worden. Zo’n soort Sportregister is door de buitenlandse stamboeken niet ingesteld en daardoor zijn de bloedlijnen van het veelzijdige landbouwpaard daar verdwenen. Door het afschaffen van de Gelderse bloedvoering voor het Gelders paard doet het KWPN sinds 1998 hetzelfde als eerder in het buitenland gebeurd is.
Het uitroepen door het KWPN van de hengst Independent Little Me (met 87,5% Duits rijpaardbloed) tot kampioen van de Gelderse hengstenkeuring en zijn uitverkiezing tot Gelders Paard van het Jaar is onvoorstelbaar. Niet alleen voor het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek maar ook voor de redactie van Eurodressage in Amerika.

AWvL
Berichten: 332
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-21 15:01


AWvL
Berichten: 332
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-21 00:01

idojacobs schreef:
Onze gelderspaard wordt door het KWPN ondergebracht bij de dressuur paarden dat is goedkoper en makkelijker


Waarom staat hij niet op de Nieuwe startlijst aanlevering verrichtingsonderzoek en zadelpresentatie van het KWPN https://www.kwpn.nl/nieuws?itemId=NewsItem:22720


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 3 bezoekers