[BLOG] Waarom doen we zo lelijk?

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Katja
Blogger

Berichten: 41293
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

[BLOG] Waarom doen we zo lelijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-19 15:42 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Blog
Afbeelding


Wie ben ik? Marijke, 44 jaar. Orun instructrice, begonnen als springruiter en inmiddels omgeturnd naar dressuur. Afgelopen jaar heb ik met Adjudant en MDG Equestrians Connecticut Grand Prix gereden en met Eros L Lichte Tour. Ieder maand schrijf ik over wat me bezig houdt en verbaast in de paardenwereld.

Bokt zocht bloggers en ik denk er al jaren aan om te gaan bloggen dus één en één is twee zou je denken. Of toch niet?
Nee zeker niet want er gaan gelijk honderd doemscenario's door mijn hoofd. Wat zullen mensen ervan denken, straks vinden de mensen me op Bokt stom omdat ik fanatiek wedstrijden rijd, straks vinden de pro’s me stom omdat ik een blog op Bokt schrijf, straks…
Zo ben ik helemaal niet. Ik ben niet bang om nieuwe dingen te proberen, ga zonder veel stress op wedstrijden, geef clinics zonder dat ik bang ben om iets onzinnigs te zeggen. Ik ben 44 jaar, heb twee paarden zelf opgeleid naar de Grand Prix, heb vroeger internationaal gesprongen. Moet ik nou echt bang zijn over wat iedereen van me denkt? Toch verandert het internet me in een onzeker meisje dat bang is om verbaal klappen te krijgen.
De afgelopen weken heb ik de Facebook reacties op een aantal nieuwssites gevolgd en dan zie ik dat die angst niet helemaal ongegrond is. De anonimiteit zorgt ervoor dat mensen dingen zeggen en schrijven waarvan ik bijna zeker weet dat ze dat in de buitenwereld niet doen. Gelukkig maar want daar wordt het niet gezelliger van. Maar waarom doen we het dan wel op internet? Waar vervaagt die lijn? Als ik in de auto zit dan scheld ik best wel eens als ik vind dat iemand in de weg rijd, in de supermarkt heb ik diezelfde irritatie maar houd ik mijn mond want natuurlijk ga ik iemand niet kwetsen omdat ze in de weg lopen en ik toevallig haast heb. Het lijkt soms wel alsof het internet een grijs gebied is waarbij de scheldende partij zich niet realiseert dat de andere kant het echt wel gaat lezen.

Maar waarom hebben zoveel mensen de behoefte om zo te doen? Op wedstrijden zie ik met regelmaat dingen gebeuren waar ik als paardenliefhebber niet heel gelukkig van word. Soms denk ik dan dat ik de dialoog aan zou moeten gaan met die ruiter, sterker nog ik denk dat eigenlijk iedere keer als ik zoiets zie. En ik heb het nog nooit gedaan. Ik durf die stap niet te zetten want ik wil die persoon niet kwetsen, aan de andere kant zie ik echt wel dat er iets moet gebeuren om de sport weer een duwtje de goede richting in te krijgen. Ik zeg niets en niemand zegt iets. Niet over die neusriem die te strak zit, niet over dat paard wat helemaal overstuur is omdat de ruiter er teveel druk op zet en niet over die ruiter die echt te zwaar is voor dat paard. Waarom zeggen we daar niets? Ik weet zeker dat als we op een goede manier de dialoog met elkaar aan gaan op wedstrijd er echt wel dingen gaan veranderen. Uiteindelijk zijn we allemaal begonnen met paardrijden omdat we paarden zo geweldig leuk en lief vinden en in ons allemaal schuilt ergens van binnen nog altijd dat Penny meisje dat helemaal gek van paarden is. Bij de één misschien iets dieper verstopt dan bij de ander maar ik weet zeker dat we allemaal de liefde voor paarden hebben en als we ook een beetje lief tegen elkaar doen dan worden we er allemaal beter van.


Katja
Blogger

Berichten: 41293
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-19 07:40

Bedankt voor de leuke reacties dat geeft een enorm goed gevoel en ik heb zin om weer iets nieuws te gaan schrijven.

MyChoice schreef:
Ik heb op wedstrijd weleens wat gezegd over iemand die haar paard met de zweep omgekeerd in haar hand tussen z'n oren mepte. En niet zacht. Dat werd oorlog kan ik je zeggen. Ze had dat absoluut niet gedaan. Haar instructrice stond haar bij. En ik was alleen. Met een paard dat tot voor zij in de ring kwam na haar kennelijk mislukte proef super ontspannen was. Ik heb melding gemaakt bij de ringmeester die niet in de buurt van het voorval was. Maar niemand durfde iets te zeggen. Dus ja, van mij mogen we elkaar meer wijzen op dit soort dingen. En uiteraard alleen als het nodig is. Niet omdat iemand je in de weg loopt in de supermarkt. Hoewel dat soms heel verleidelijk is :D
Ik vind je super dapper en ik hoop dat meer mensen zoiets doen of iemand op een later moment alsnog aan willen spreken.

Katja
Blogger

Berichten: 41293
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-19 14:52

Wauw, echt super leuk hoe jullie reageren.

LisKir schreef:
Ik heb dit ook eens gehad in België, toen heb ik ook een meisje aangesproken dat de pony wel genoeg gestraft was. Vervolgens kreeg ik een grote mond van haar in het frans. Laat ik dat nu net niet verstaan. :D .
Ik denk dat als iemand zo gefrustreerd je op dat moment nooit doordringt maar ik hoop dan maar dat zo'n meisje 's avonds nog een keer terugkijkt op de dag en bedenkt dat het anders moet.

manubres schreef:
Het is bij paardenmensen vaak zo dat ieder zijn eigen waarheid heeft...op zijn eigen niveau met hun eigen achtergrond, ervaring, kennis en ideeën. Aan de ene kant willen we geen commentaar op onze eigen visie, beleving etc...maar geven wel graag commentaar op een ander. En vaak zien we alleen de negatieve dingen en niet de positieve.
Het helpt denk ik wel als je juist in het gesprek ook de positieve dingen moet benoemen om ervoor te zorgen dat het een gesprek ontstaat zonder dat het als een aanval voelt.

Sintara schreef:
Ik kan het vaak niet laten om iets te zeggen, en er wordt niet vaak positief op gereageerd. Ook niet perse negatief, maar meestal krijg je: het is mijn paard en ik zal daar zelf wel over beslissen´. En daar laat ik het ook altijd bij, want natuurlijk is het hun paard en niet aan mij om erover te beslissen..
In zulke gevallen zeg ik vaak "als het mijn paard was dan zou ik...."
Dan vatten mensen het vaak minder persoonlijk op en gaan ze er anders over nadenken.

Berdien schreef:
In plaats van óver mensen en misstanden te praten kunnen we inderdaad beter mét die mensen praten. Maar ja, doe het inderdaad maar eens. Want de maatschappij wordt steeds harder, en voor je het weet heb je een grote bek (of erger) terug. Is dat dan maar reden om het niet te doen? Lastig. Als we dit akelige patroon willen doorbreken zullen we wel moeten, maar het vereist wel een portie lef en 'gewoon maar doen'. Aan de andere kant, als het normaal wordt dat je mensen ergens op kunt wijzen (niet te verwarren met aanvallen ;) ) dan komt die dialoog hopelijk vanzelf wel terug.
Dat is precies waar ik ook tegenaan loop. Ik wil niet dat iemand zich gekwetst voelt en ik heb er ook geen zin in om een grote mond te krijgen of inderdaad nog erger. Dus om de vrede te bewaren zeg ik dan maar niets. Terwijl als het meer zou gebeuren op een positieve manier dan weet ik zeker dat het normaler wordt en het ook makkelijker wordt.

Joan73 schreef:
Vraag me alleen vaak af (heb ook de neiging de dialoog aan te gaan) of ik men zijn/haar mond houdt om niet te willen kwetsen (ook al is dat niet de bedoeling) of komt dat voort uit angst voor de reactie.
Voor mij is het echt beide. Ik heb geen zin in ruzie en ik wil ook niemand kwetsen. Sommige dingen zijn makkelijker te zeggen dan andere. Er zit natuurlijk echt wel een groot verschil tussen een keer zeggen dat je denkt dat een zadel niet goed ligt dan zeggen dat je iemand te zwaar vindt voor een paard of dat je vindt dat ze veel te grof rijden.

Katja
Blogger

Berichten: 41293
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-19 20:34

Als jullie doorgaan met zo aardig te zijn durf ik straks geen tweede blog meer te schrijven :')

#doeslief wordt best veel misbruikt en dat is jammer. Al ben ik wel blij dat mensen nu deze misschien soms onterecht gebruiken in plaats van zelf ontzettend onaardig terug te reageren.
Het blijft moeilijk om kritiek op de juiste manier te plaatsen en op de juiste manier te interpreteren. En wat ik misschien super aardig en voorzichtig vind klinken is voor een ander een enorme klap in het gezicht.

Katja
Blogger

Berichten: 41293
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Re: [BLOG] Waarom doen we zo lelijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-19 09:33

Waarom kunnen we niet gewoon tegen elkaar zeggen wat we écht denken Elnienjo?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chiave, christel0908, Desi_2409, Dyonne, heleen06, Kamy, laurae, moorcats, NenaC, Pantykous, Plukje, Yildirim1995 en 21 bezoekers