Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
goldenarrow schreef:Dit is zo herkenbaar. En zo frustrerend. Ik probeer me maar vast te houden dat als alles klopt het gevoel ook zoveel fijner is dan wanneer ik het op de 'snelle' manier wil doen. En mijn paard is zoveel blijer en wil het zoveel liever voor me doen. Het is gewoon de blik in de ogen die compleet veranderd is.
Het scheelt dat ik vrienden heb die op dezelfde manier rijden en als je dan ziet waar je uiteindelijk naartoe werkt is dat wel motiverend. Maar soms in een zwak moment is het weleens moeilijk, ook omdat die moderne manier er zo ingebakken zit.
@Faunty: De allereerste oefening die we aan de hand én onder het zadel rijden is schouderbinnenwaarts. Niet de 'perfecte' sb op 3 sporen, maar wel controle van de schouder, onderbrengen van het binnenachterbeen. Vanuit die schouderbinnenwaarts kan je alle andere oefeningen gaan rijden, maar dat is echt de allereerste basis (ook voor controle van je paard, bij spanning zet je hem in en en je lost eigenlijk al je problemen op).
faunty schreef:. Vergis je niet, een paard kan heel simpel ‘rond’ lopen, maar dat maakt hem nog niet correct nageefelijk en in een goede balans.
.
Iriscope schreef:Ik ben van moderne naar klassieke rijkunst over gegaan en ben hier dolgelukkig mee.
Ik gebruik geen bijzetteugels, geen dwang, raag" mijn paard niet in een houding maar leer hem zijn lijf correct gebruiken zodat hij uit zichzelf die houding op zoekt. We doen veel zijgangen in stap en pas als die correct zijn proberene ze in draf. Vanuit de SB leert mijn paard zichzelf dragen, buiging, schoudercontrole, allemaal heel belangrijke dingen. Ook werken we altijd met de nek als hoogste punt en een mooie, open houding.
Iriscope schreef:Het is vragen in plaats van mijn paard in een bepaalde houding willen werken en ik merk dat mijn paarden het onwijs fijn vinden, beter hun best doen, losser door hun lijf gaan en dat er elke dag vooruitgang zit in hun lichaamsgebruik, onze samenwerking en de reactie op de fijne, kleine hulpen.
Kortom, ik ben er echt wel heel blij mee en zou het ook niet anders willen zien.
Iriscope schreef:Maar;
Ik ben competitiegericht, resultaatgericht, onwijs ambitieus en als ik mensen om me heen zie waarbij het jonge paard al in de ronde houding gaat, dan ga ik toch twijfelen, baal ik ervan dat wij niet zo snel gaan en zou ik bijna toch weer harder gaan pushen. Niet goed, dat weet ik want ik weet dat we op de goede weg zijn.
Toch zit er het plaatje in mn hoofd van een keurig over de rug gaand en in de aanleuning gaand paard en zolang ik dat beeld nog niet terug zie, heb ik het gevoel dat we niet vooruitgaan. Dan ga ik balen van mezelf, twijfelen of ik wel het goede doe, wil ik harder pushen, meer rijden, meer werken en ga zo maar door.
Soms betrap ik mezelf erop dat ik toch een ophouding maak als het paard met zn hoofd iets hoger wil, dat ik hem toch onbewust rond wil maken ipv te accepteren dat hij die houding fysiek nog even niet zo goed vol kan houden. Gewoon puur uit gewoonte.
Iriscope schreef:Ik heb overigens voornamelijk jonge paarden, waarbij dat "plaatje" voorlopig dus nog niet aan de orde is. Verder heb ik minstens 4 lessen in de week, met mijn eigen paarden, van de beste instructrice die Namibie te bieden heeft.
Wie is er ook omgegaan van het een naar het ander en moet zijn/haar brein hertrainen op wat goed is en wat niet goed is? Jezelf vertellen dat je de langzame weg neemt ipv de snelle en dat je paard met goed lichaamsgebruik veel verder komt dan simpel in een krulletje voorwaarts gaan.
En hoe ga je daarmee om?
fransje23 schreef:Even een korte reactie, ik heb nu niet veel tijd![]()
Ik ben mijn jonge paard aan het beleren mbv een AR instructeur.
Misschien helpt het je om je vooral te richten op gelijkgestemde mensen?
Iriscope schreef:Wow Marlies, wat onwijs lief dat je de tijd hebt genomen om zo uitgebreid te antwoorden!
Wat ik bedoel met niet in een houding willen zetten, niet focussen op het paard rond rijden, is dat we nu meer klassiek bezig zijn en het paard dus laten zien hoe hij zijn lijf (achterhand en rug) beter moet gebruiken en vanuit daar, dat hij uit zichzelf van voor ook mooi in het frame komt.
De manier waarop ik nu rijd, sluit dus niet aan bij wat jij zegt, over dat een jong paard enkel moet leren ontspannen naar de hand te lopen. Dit is eigenlijk juist de manier die ik nu loslaat, zonder dat ik daarbij jouw manier van rijden veroordeel.
Mijn instructrice vindt juist dat een jong paard eerst moet leren om zichzelf te dragen, in balans over 4 benen te lopen. Dat we een jong paard leren wanneer we schouder controle willen, wanneer we achterhand controle willen, dat ze leren wanneer we enkel stelling willen maar nog wel rechtuit gaan, en wanneer we daadwerkelijk een bocht draaien. We geven het paard dus alle tools om de oefeningen die we later gaan vragen aan te kunnen, en vertrouwen erop dat het paard wanneer het er klaar voor is, vanzelf de juiste houding op zoekt. Natuurlijk ondersteunen we daarin, maar een bijzetteugel met longeren, of de teugels op druk houden tot het paard de gewenste houding heeft, daar doen we niet aan.
Ik geloof evenmin in het lang en laag rijden om de rug te stretchen of balans te creeren. Mijn jonge paarden lopen prima met een fijne rug maar wel met hoofd op boeghoogte.
Nogmaals, ik ben hier niet om die discussie aan te gaan, maar ik denk juist dat een aantal punten die jij aanhaalt, de dingen zijn die ik aan het loslaten ben om meer klassiek te rijden.
Eigenlijk kan je kort samengevat zeggen dat ik voorheen ook het netjes in aanleuning rijden als doel had en dat ik dat nu los laat, om het rechtgaande, rechtgerichte, gebalanceerde paard, als doel te stellen, met daarbij de correcte aanleuning als bonus/resultaat, maar niet als uitgangspunt.
Babootje schreef:fransje23 schreef:Even een korte reactie, ik heb nu niet veel tijd![]()
Ik ben mijn jonge paard aan het beleren mbv een AR instructeur.
Misschien helpt het je om je vooral te richten op gelijkgestemde mensen?
ik vraag me inderdaad af of we het uitgangspunt hier wel scherp hebben. Als ik de OP zo lees is TS meer bezig met AR dan klassiek.