Punz schreef:Het meer lijkt alsof je niet helemaal helder hebt wat "goed" is. Wat vandaag goed is, hoeft dat volgende week niet te zijn.
Wat volgend jaar "goed" is, kan vandaag gewoon nog geen haalbare kaart zijn.
Kortom:
Leren is een PROCES, een paard ontwikkelen is een proces.
Dus
Als je paard niet goed aan het been is, dan ga je eerst een analyse maken van dit probleem. En dat is niet hetzelfde als het feit constateren. Je gaat dus eerst na waarom je paard niet aan het been is.
( te beginnen met... rijd ik niet met veel de veel hand ??)
Als je helder hebt waarom je paard niet aan het been is, ga je een plan maken met hoe dit in stappen op te lossen, waarbij dus lekker voorwaarts zijn op een enkele kuitdruk het eind resultaat is.
Een eerste stap kan dan zijn een half uurtje oefen : been = voorwaarts ( hoe sloom of uit elkaar ook), maar alleen maar halthouden.. been... stappen... belonen... halthouden.. been.. .stappen. .belonen
Stap- been -draf... belonen
En "goed" op dit niveau is dat er uberhaupt reactie komt, dat er uberhaupt iets van voorwaarste energie is.Is dan de overgang "goed", de reactie op het been al perfect "goed"?
Nee, natuurlijk niet.
Maar wel goed/perfect VOOR DIT MOMENT...
En daar moet het dan voor mij steeds over gaan: is het góed voor dit moment, voor deze graad van africhting, voor wat ik gezien het niveau NU mag verwachten..
Kortom:
- probleem verhelderen
- probleem analyseren
- verbeterplan maken
- en tevreden zijn met elke miniscule stap voorwaarts in het verbeter plan...
Hele fijne omschrijving! Als je tevredener bent met kleinere stappen is hét rijden volgens mij ook een stuk leuker.
Maar als bijv in galop aanspringt en het paard valt na 1 volte terug in draf, eigenlijk altijd. Dus je gaat hier mee oefenen. Been erbij, consequent hulpen geven als je voelt dat hij terug wil. Het lukt om een hele volte in galop door te rijden. Maar wel met veel aansturing en been. Ben je dan tevreden op dat moment en denk je lekker gereden of wil je eigenlijk door tot dat hij normaal een rondje kan galopperen?
Of op de grond als een paard je eigenlijk constant om ver wil lopen. Je gaat grondwerk doen en merkt op gegeven moment dat hij naast je blijft, maar is nog wel drammerig en je moet hem nog een paar keer terug zetten. Ben je dan tevreden of ga je door tot dat hij netjes naast je loopt?
Dit zijn toch wel 2 verschillende manieren hoe je met je paard omgaat.