Pony vast op de rechterhand

Moderators: Apple, Pistasche, C_arola, Coby, Dyonne, Nicole288

 
 
IndyK95
Berichten: 33
Geregistreerd: 17-07-18

Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-18 15:27

Ik heb sinds 3 maandjes mijn eerste pony. Ik merk dat ze rechterhand totaal niet kan buigen. Links om loops ze heel makkelijk. Ik heb les, dus tijdens de les zijn we natuurlijk herl veel bezig met rechtrichten. Ik heb alleen niet het idee dat het verbeterd, misschien dat het zelfs verslechterd. Ik moet zeggen dat ik niet super verl ervaring heb, ik heb nu voor het eerst echt goed les, daarvoor was het op een manege. Nu is mijn vraag hoe ik dit ga aanpakken. Is dit altijd rijtechnisch op te lossen of is het slim om een osteopaat erbij te halen? Daarnaast ben ik aan het kijken voor een nieuw zadel, kan dit probleem ook voortkomen uit een zadel die niet 100% past? Ik heb dit zadel namelijk erbij gekregen toen ik haar kocht, dus ik weet niet zeker of hij helemaal past. Ik ben ontzettend bang om mijn pony kapot te rijden, dus ik zou heel graag advies hebben hoe ik dit moet aanpakken.


nine1987

Berichten: 7641
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-18 15:32

Ik zou zelf een da, zadelmaker en osteo erbij halen.. In die volgorde.

Da kan allerlei eventuele ellende uitsluiten..

Zadelmaker kan vervolgens zorgen voor een goed passend zadel en daarna kan de osteo alles losmaken, zodat je verder kan..

In de tussentijd lekker grondwerken/wandelen..

<3 Sneakers <3

IndyK95
Berichten: 33
Geregistreerd: 17-07-18

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-18 17:01

Is het niet zo dat ik beter eerst een osteopaat erbij kan halen en daarna pas een zadel laat aanmeten? Ik dacht namelijk dat het zadel dan verkeerd wordt aangemeten als er vanalles in het lichaam vast zit.

pateeke
Berichten: 1328
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-18 17:23

Voor beide opties valt iets te zeggen.
Ik zou in elk geval aan alle partijen duidelijk uitleggen wat het probleem is en zorgen dat je bij een betrouwbare zadelmaker gaat die niet enkel uit is op verkopen, maar je ook het juiste advies geeft.
zit hij ook vast rechtsom als je hem bv aan de longe hebt ?

Bowo
Berichten: 1471
Geregistreerd: 11-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-18 17:31

Vervang osteo ook maar door fysio, dan weet je zeker dat diegene een fatsoenlijke opleiding heeft gehad. Of je moet een osteo in gedachten hebben die naast osteo nog veel met paarden doen, maar dan nog.

Da, fysio en zadelmaker kunnen allen handig zijn. Maar welke (het meeste) nut heeft, hangt natuurlijk af van de oorzaak. Zorg bij een da ook dat het een paardenarts is, anders mist die geheid dingen. Ik denk dat de volgorde niet zo veel uit maakt, zolang de een maar niet verder gaat met een fout op een ander gebied. Kijk, je kunt een slecht passend zadel hebben. Het zou kunnen dat je een zadelmaker nodig hebt die zegt, zadel past niet, vervolgens een fysio die de rug weer in orde maakt (kort door de bocht) en dan weer de zadelmaker die het zadel passend maakt (op een paard met rugpijn is geen zadel aan te meten). De zadelmaker kan dus ook niet direct een zadel aanmeten in dit geval.
Je kunt ook eerst een fysio hebben die rugproblemem ziet en verdenkingen bij het zadel legt waarna de zadelmaker komt , maar legt die geen verdenking bij het zadel terwijl het in dit voorbeeld de oorzaak is en het zadel wordt niet veranderd, heeft de fysio ook geen nut.

Echter, misschien een fysio of zadelmaker ook wel helemaal niet nodig, maar dat valt natuurlijk niet te zeggen

Careri18
Berichten: 156
Geregistreerd: 18-07-18

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-18 17:35

Vervang je instructeur, zoek een die dusdanig verstand er van heeft dat die direct ziet of er iets medisch is of dat het zadel niet goed ligt.

Of dat je gewoon nog veel moet leren zoals iedereen.

pateeke
Berichten: 1328
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-18 18:27

Goh, een instructeur kan veel weten en zal het wellicht wel merken als er een echt niet passend zadel opligt oid, maar je kan imo niet van een instructeur verwachten dat die in zijn eentje kan uitsluiten dat het het zadel, dan wel iets medisch dan wel iets bij de ruiter is. Daar zijn net zadelmakers, dierenartsen, osteopaten enz voor.

IndyK95
Berichten: 33
Geregistreerd: 17-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 21:45

Ik heb vandaag voor het eerst met een spoortje gereden op mijn pony. Hier reageerde ze heel goed op. Als ze op de volte niet wilde buigen en door mijn binnenbeen heen liep, maakte in gebruik van mijn spoor en dit had meteen effect. Ik merk wel dat ze op de rechterhand moeilijker nageeflijk loopt, ik weet niet of dit er iets mee te maken heeft. Verder merk ik dat ze het bit rechts iets vasthoudt, maakt niet uit op welke hand ik rijd, rechts is ze gewoon sterker. Ik heb de neiging om mijn rechterhand dan vast te zetten en dit is natuurlijk hartstikke fout, ik denk dus dat ik hier eerst eens aan ga werken.
Laatst bijgewerkt door IndyK95 op 13-08-18 21:46, in het totaal 1 keer bewerkt

nine1987

Berichten: 7641
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-18 21:46

Wauw ja? I'm done talking now.. :')

<3 Sneakers <3

IndyK95
Berichten: 33
Geregistreerd: 17-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 21:49

nine1987 schreef:
Wauw ja? I'm done talking now.. :')

Als ik iets doe wat niet goed is volgens jou kan je ook tips geven, i.p.v. op deze manier reageren. Ik sta open om te leren, maar aan een reactie zoals dit heb ik natuurlijk niks.

nine1987

Berichten: 7641
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:12

Ik heb tips gegeven.. Jij doet er niks mee en duwt er dan maar een spoor in.. En dan nog vragen wat je niet goed doet? :')

<3 Sneakers <3

Gillbo
Berichten: 4297
Geregistreerd: 20-05-08

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:31

een dierenarts erbij halen voor een pony die wat vast loopt op rechts vind ik behoorlijk overdreven.
Een spoortje is in mijn ogen ook niet de oplossing maar zoals ik het lees gebruik je die echt netjes ter ondersteuning voor een duidelijkere hulp en prik je die er niet vol in.

Wat geeft je instructeur aan tips om dit op te lossen? Heb je bij haar ook aangegeven dat het erger lijkt te worden?

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

pateeke
Berichten: 1328
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 10:34

Ik denk dat iedereen in dit topic tips gegeven heeft waar TS in principe mee verder zou kunnen.

Ik ben het wel eens met Nine dat stelling, buiging, nageeflijkheid etc niet bekomen worden door maar met een spoortje te gaan rijden. De kans bestaat dat je het probleem zelfs groter maakt hierdoor.
Sluit eerst uit dat het paard ergens vastzit, pijn heeft oid. Als dat niet het geval is, kan je hier rijtechnisch en vanop de grond aan gaan werken, zonder spoor.
En zoals je zelf zegt: als jij je rechterhand vastzet is het logisch dat hij gaat vasthouden. Probeer als je merkt dat je meer druk zet op je rechterteugel door je hand vast te zetten de druk te minderen en zelf soepeler te worden in je hand. Als jij je hand niet vastzet (en hij heeft nergens pijn oid), dan heeft het voor hem ook weinig nut meer om rechts vast te houden.

Deni11

Berichten: 1142
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:02

Een da er direct bij halen vind ik overdreven.
Ik vind het erg goed dat ondanks dat je nog niet zo lang van de manege af bent wel nu les hebt met rechtrichten en je probeert te verbreden in je kennis en eerlijk er naar kijkt.
Als je je pony net hebt en je hebt het zadel erbij gekregen zou het geen overbodige luxe zijn om er eens een zadelmaker bij te halen zodat die kan kijken of het zadel wel goed licht, de vulling goed is etc. Hierna kan je altijd nog een osteopaat/fysio laten komen zodat je zeker weet dat hij kwa spieren goed komt te zitten.

De zadelmaker zou ik eerst laten komen omdat je anders op een behandeld paard weer met het zelfde zadel dus evt zelfde probleem rijd en je hierdoor de behandeling bekneld. Na een behandeling zal je paard waarschijnlijk veranderen in bespiering en daarom is het goed mogelijk dat over een paar maanden het zadel weer nagekeken moet worden, maar dat is heel normaal. Hopelijk zal dit jullie verder op weg helpen.
Succes!

S <3

Hilary

Berichten: 7434
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:33

Ik zou beginnen met een osteopaat, maar dan wel een die als eerste is opgeleid als dierenarts. Dan heb je de medische kennis ook gelijk bij de hand. Er zijn ook osteo's die cursussen of opleidingen tot zadelpasser hebben gedaan. Dan kan diegene in elk geval zeggen of je zadel op dit moment past of niet. Zo niet, dan ga je naar een goede (!) zadelmaker. Tussen osteo en zadelmaker hoef je niet per se te rijden, longeren en gewoon wandelen of grondwerk kunnen ook heel nuttig zijn.
Spoortje zou ik lekker af laten. In feite forceer je je pony nu tot een beweging die ze liever niet maakt. Mocht alles uitgesloten zijn (en vergeet daarbij ook een goede tandarts niet!) dan kun je altijd nog kijken of een tijdelijk spoortje helpt. Mijns inziens zou dat niet nodig moeten zijn, overigens.

Oy with the poodles, already

maava
Berichten: 1525
Geregistreerd: 14-12-14
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:37

nine1987 schreef:
Ik heb tips gegeven.. Jij doet er niks mee en duwt er dan maar een spoor in.. En dan nog vragen wat je niet goed doet? :')

Dit kon ook op advies van haar instructeur, en ze wilde alvast een update geven voordat een andere specialist langs was gekomen? Zeker als beginnende eigenaar luister je ook veel naar het advies van je instructeur.

nine1987

Berichten: 7641
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 11:40

maava schreef:
nine1987 schreef:
Ik heb tips gegeven.. Jij doet er niks mee en duwt er dan maar een spoor in.. En dan nog vragen wat je niet goed doet? :')

Dit kon ook op advies van haar instructeur, en ze wilde alvast een update geven voordat een andere specialist langs was gekomen? Zeker als beginnende eigenaar luister je ook veel naar het advies van je instructeur.


Een fatsoenlijke instructeur zou nooit adviseren om er maar een spoor in te prikken..

Daarnaast is dit met ff gezond verstand gebruiken zelf te bedenken..

Mijn paard wil niet buigen -> heeft waarschijnlijk pijn -> ik por er een spoor in.. Pardon?

Die logica volg ik gewoon totaal niet..

<3 Sneakers <3

pateeke
Berichten: 1328
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 12:18

nine1987 schreef:
maava schreef:
Dit kon ook op advies van haar instructeur, en ze wilde alvast een update geven voordat een andere specialist langs was gekomen? Zeker als beginnende eigenaar luister je ook veel naar het advies van je instructeur.


Een fatsoenlijke instructeur zou nooit adviseren om er maar een spoor in te prikken..

Daarnaast is dit met ff gezond verstand gebruiken zelf te bedenken..

Mijn paard wil niet buigen -> heeft waarschijnlijk pijn -> ik por er een spoor in.. Pardon?

Die logica volg ik gewoon totaal niet..


Tja, ik heb het advies als jonge eigenaar bij mijn pony ook gekregen van mijn eerste instructeur (heb inmiddels al lang iemand anders) voor een gelijkaardig probleem. Heb dat toen niet gedaan omdat ik wist dat daar niet de oplossing te vinden was, maar kan me voorstellen dat er toch wel mensen zijn die dit advies met de beste bedoelingen aannemen hoor. Je vertrouwt immers toch op de kennis en kunde van je instructeur.

maava
Berichten: 1525
Geregistreerd: 14-12-14
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-18 16:55

nine1987 schreef:
maava schreef:

Dit kon ook op advies van haar instructeur, en ze wilde alvast een update geven voordat een andere specialist langs was gekomen? Zeker als beginnende eigenaar luister je ook veel naar het advies van je instructeur.


Een fatsoenlijke instructeur zou nooit adviseren om er maar een spoor in te prikken..

Daarnaast is dit met ff gezond verstand gebruiken zelf te bedenken..

Mijn paard wil niet buigen -> heeft waarschijnlijk pijn -> ik por er een spoor in.. Pardon?

Die logica volg ik gewoon totaal niet..


Ik bedoel er ook niet mee te zeggen dat het een goede oplossing was, maar dat we ts niet gelijk aan de schandpaal gaan hangen als we nog niet alles weten.

SinneJ

Berichten: 3064
Geregistreerd: 02-04-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 01:02

Ik zal dan maar even de tijd nemen een duidelijke en vriendelijke uitleg te geven. Ik heb geprobeerd je een stappenplan te geven waarin je het minste geld uitgeeft en toch je pony de zorg geeft die hij op dit moment nodig heeft. Het is een hele lap tekst, maar heb echt mijn best gedaan volledig te zijn om je te helpen, TS, dus lees het alsjeblieft en voel je niet beledigd als ik dingen zeg die je al doet of kent. Ik ga van weinig ervaring uit zodat er geen dingen vergeten worden die met je probleem te maken kunnen hebben. Daar gaan we.

TS, je paard geeft aan op een bepaalde kant niet te willen buigen in het lichaam. Dit is waarschijnlijk omdat buigen pijn doet of ongemakkelijk is omdat:
- er iets in de weg zit, bv jij of het zadel; 
- er spieren niet voldoende rekken voor de gevraagde beweging (de kant waar de spieren moeten rekken is bij een cirkel die aan je buitenbeen, de spieren aan de kant van je binnenbeen moeten juist samentrekken, verwar dat niet);
- hij tandpijn heeft als jij teugeldruk geeft aan die kant;
enz.. er zijn veel zaken die dit ongemak kunnen veroorzaken en nu jij eigenaar bent van de pony is het aan jou dit op te lossen en daarmee je pony, die zowel je lieve maatje als een serieuze financiële investering is, te beschermen.

Ik ben zelf een erg nuchter persoon en ik ga echt niet vaak dierenartsen of zadelpassers laten komen, laat staan een therapeut. Ik zeg altijd; als er wat is met mijn paard, komt enkel een paardenarts er aan en zal die me wel doorverwijzen naar capabele personen (ik heb onlangs geleerd dat een paardenfysio een officiële titel is en deze 6 jaar moet studeren, dus als je toch iemand laat komen naast je dierenarts, best een fysio). Ik geloof dat de meeste problemen met goed rijden (en dus goede begeleiding) voorkomen en vaak ook opgelost kunnen worden.

EN TOCH zijn er 4 dingen waar je éécht als eigenaar van een rijpaard nooit omheen kan: 
1. Goede hoefverzorging: Afhankelijk van je paard en persoonlijke voorkeur. Nette en gezonden hoeven zijn in het bijzonder voor een rijpaard of koetspaard erg belangrijk en ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Stel je smid veel vragen zodat jij ook leert zien wat gezonde hoeven zijn.
2. Tandverzorging: Indien een paard een gezond en volgroeid gebit heeft, is het aangeraden dit minstens jaarlijks of om de 1,5 jaar na te laten kijken door een paardentandarts. Het beste kan je iemand zoeken die zich hierin gespecialiseerd heeft, maar een gemiddelde paardenarts doet ook aan gebitsverzorging zonder extra opleiding. Onderhoud van het gebit is altijd belangrijk, maar in het bijzonder indien je met bit wil rijden of mennen. Paarden met tandproblemen, jonge paarden of senioren kan je het beste wat vaker laten checken.
3. Zadelmanagement: Voor je begint met rijden, wil je een passend zadel. Dit kan een tweedehands zadel zijn of een nieuwe en kan eender welke vorm hebben, maar het belangrijkste is dat het zorgt dat zowél jij als je pony op een comfortabele manier kunnen doen wat jij van plan bent te doen. Naast de aankoop van dat zadel onder toezicht van een goede zadelpasser (dus niet online bestellen please), zal je moeten zorgen voor het onderhoud van dat zadel. Dat bestaat uit enerzijds regelmatige check-ups of het nog goed ligt (idealiter door een zadelpasser, ervaren mensen doen dit zelf) en anderzijds de juiste opslag, reiniging en eventueel verzorging van het zadel door jezelf om het zo lang mogelijk mee te laten gaan.
4. Begeleiding van het rijden: Bespaar hier niet op!!! In het begin kan je van de meeste ruiters wel wat leren, maar na een tijd zal je echt moeten gaan zoeken naar een kundig persoon waar jij goed mee overweg komt. De dingen die jij met je paard wil bereiken, moet je trainer al verschillende keren en met verschillende paarden bereikt hebben. Je wilt mensen vermijden die eenmalig succes hadden met een paard en dat niet kunnen herhalen met andere dieren. Onthou ook dat een goede ruiter/africhter niet per se een goede docent is. Rijles kan een serieuze kostenpost worden en vaak moet je zoooo lang zoeken naar de juiste persoon, maar de kwaliteit ervan is de oorzaak van 100% van het rijkunstig succes en 99% van de rijkunstige problemen. 

Als je tot 1 van deze 4 dingen niet bereid bent, ben je in ontkenning en ga je jezelf op redelijk korte termijn in de weg zitten. Helaas zijn er erg veel nieuwe eigenaars met rijkunstige ambities die denken dit niet allemaal nodig te hebben of er überhaupt niet van op de hoogte zijn, maar geloof me, die lopen ALTIJD tegen problemen aan na verloop van tijd. 

Dit alles uiteraard naast de basisverzorging die ieder paard, rijpaard of niet, nodig heeft zoals; goed voer dat aangepast is aan het werk en type paard, gepast gezelschap, weidegang, medische verzorging zoals entingen en ontwormingen, ... je weet wel, de hele kermis.

Ik wil echt even onderstrepen dat een paard met medische problemen bijna altijd een veelvoud van de preventie kosten met zich meebrengt. Je kan niet alles vermijden, paarden zijn kwetsbare dieren, maar je kan een heel skala aan problemen voorkomen. Dit is ook een goed moment om even te vermelden dat je je paard extra kan verzekeren  :o al heb ik dit zelf niet gedaan.

Oef, dat was de inleiding. Nu terug naar jouw specifieke situatie.


STAP 1: 
Als je pony bij aankoop gekeurd is, kan je deze stap eventueel overslaan.
Indien je nog geen paardenarts hebt, wordt het tijd er een te zoeken. Zorg dat je ook de nummers van een hoop andere dierenartsen paraat hebt voor noodgevallen, want soms moet je rondbellen om iemand te vinden die snel kan komen. Het is erg handig een vaste dierenarts te hebben die je paard kent en opvolgt, maar aarzel niet om voor bepaalde zaken een second opinion te vragen. Als je paard niet gekeurd is bij aankoop en jij hebt zelf nog geen dierenarts hem laten checken, zou ik als allereerste stap een afspraak maken! Je kan gewoon tegen de paardenarts zeggen dat het een nieuwe pony is en je wil weten of deze klaar is voor het werk onder het zadel. 

Als het goed is zal de dierenarts bij zijn/haar bezoek :
- In de mond van je paard kijken en je zeggen of er meteen tandverzorging nodig is of je nog even kan wachten.
- Kijken of de rug gevoelig is, oneffenheden vertoont… kort gezegd beoordelen of de rug een zadel en ruitergewicht kan verdragen op het eerste zicht.
- De benen nakijken op bijzonderheden zoals een afwijkende stand, pijn of zwelling…
- Enkele algemene dingen bekijken zoals de vacht, of het paard te dik/te mager is enzovoort, indicators van de algemene conditie.
Vooral de rug, de tanden en de benen wil je echt even gecheckt hebben als je pony niet gekeurd is en jij er geen kennis van hebt, dus vraag er zeker naar! Je kan, als je wil, meteen bespreken hoe je wil gaan ontwormen/enten/voeren en eventuele vragen stellen die je nog hebt.

Op dit moment is de enige kost die je gemaakt hebt de consultatie van je dierenarts. Als je netjes op tijd een afspraak maakt, hoeft dit geen hoog bedrag te zijn. Het kan heel erg goed zijn dat je pony (op het eerste zicht!) gezond blijkt te zijn en het dierenartsbezoek voor niets was, maar dat betekent ook dat je voorlopig de uitgaven aan tandartsen en fysio kan beperken ipv zomaar iedereen te laten komen kijken. Dat is de reden dat dit voor mij stap 1 is bij een nieuwe pony. 


STAP 2:
Het is positief dat je in ieder geval al overweegt iemand naar het zadel te laten kijken. ECHTER als het zadel inderdaad het probleem is, kan je je wel voorstellen dat jij je pony geen plezier doet met rijden tot je het zadel hebt laten aanpassen/vervangen. Daarnaast kan een knellend zadel o.a. spieratrofie veroorzaken wat helaas onomkeerbaar is of toch erg moeilijk om te keren voor zover ik weet. Je wilt dit echt vermijden! 

Ik zou dus OF even niet rijden met dat zadel tot de zadelpasser geweest is OF ervoor zorgen dat er minstens iemand uit je omgeving die wat verstand van zadels heeft, even ernaar kijkt, zowel in stilstand als tijdens het rijden. Je wil dat het zeker niet omhoog komt zodat de druk niet verdeeld wordt of ergens erg klemt. Zorg ervoor dat jij je paard opzadelt terwijl die persoon kijkt, zodat die kan zien of jij het zadel op de juiste plaats legt. Het zou je verbazen hoeveel fouten hierop gemaakt worden, ook door mensen die al een tijd rijden. Daarnaast kan men vaak al tijdens het opzadelen zien of een paard last heeft van het zadel/de rug omdat het paard dan stress laat zien. Er zijn echter ook paarden die altijd zuur zijn bij het opzadelen, dus staar je hier niet blind op, het is geen vaststaande regel, maar kan een indicatie zijn. 

Ik ga er hierboven vanuit dat echt ervaren paardenmensen de ergste zadelproblemen zelf opmerken, maar dat is natuurlijk niet altijd waar! Daarnaast is de perceptie over ervaren ook verdeeld: ik bedoel niet het buurmeisje dat foutloos een parcours kan springen en ook niet een willekeurige zelfbenoemde instructrice of je staleigenaar (tenzij dat toevallig een topruiter is haha). Dat kunnen zeker kundige mensen zijn die je veel kunnen leren, maar ik zou erg voorzichtig zijn met wie je vertrouwt. Ik bedoel iemand die dagelijks paarden ziet bewegen en zelf verschillende paarden heeft verbeterd met training. Mensen die doorheen de jaren het bewegingsapparaat van een paard, de ligging van een zadel en stresssignalen van een paard hebben bestudeerd en op een effectieve manier met deze elementen hebben weten om te gaan, meerdere keren met verschillende paarden.

Als je zo geen persoon in je omgeving hebt of kan opsporen, zou ik echt wachten met rijden tot de zadelmaker geweest is, zodat je zeker geen blijvende schade aanricht met het verder rijden. Hoe dan ook zou ik het zadelpassen niet te lang uitstellen. Je kan er niet omheen, zeker als je het zelf totaal niet kan inschatten. Het kan goed zijn dat je zadel gewoon past, maar je wil dat bevestigd hebben. Wat het vinden van een zadelmaker betreft; de ene opleiding voor zadelpasser is de andere niet, dus ze zijn niet allemaal even kundig in hun vak. Doe je huiswerk voor je iemand laat komen. Je kan altijd op bokt ervaringen zoeken of vragen als je niet weet wie te vertrouwen uit je regio.


STAP 3:
Nu zouden de ergste(!) lichamelijke problemen boven water moeten gekomen zijn zonder dat je een hoop geld hebt uitgegeven en kan je, met enige voorzichtigheid, stellen dat je pony klaar is voor het rijden. Let wel op: omdat paarden prooidieren zijn, doen ze hun best pijn te verbergen om niet zwak te lijken voor roofdieren. Dat is natuurlijk gedrag, maar maakt het vaak een stuk moeilijker problemen op tijd op te merken en op te lossen. Dat wilt zeggen dat je er niet vanuit mag gaan dat je pony kerngezond is en geen pijn heeft, zelfs als je alle vorige dingen gedaan hebt. Als je het probleem niet binnen een redelijke tijd ziet beteren terwijl je wel de juiste dingen doet in het zadel, moet je alsnog even stoppen met rijden en verder zoeken naar de oorzaak.

DUS, met al het bovenstaande in je achterhoofd gaan we er vanaf nu vanuit dat de reden dat je pony niet wil buigen is dat hij 'scheef' is. Dat kan bijvoorbeeld door natuurlijke aanleg zijn; alle paarden worden namelijk geboren met een zekere scheefheid zoals mensen die rechts- en linkshandig zijn. De scheefheid kan ook komen door verkeerd rijden in het verleden van de pony of doordat er lang gereden is met een slecht zadel... Wat de reden ook is, als er verder medisch niets aan de hand is, zal je dit met goed rijden en dus goede begeleiding moeten gaan oplossen. 

Scheefheid, zoals jouw pony die heeft, wil zeggen dat het pijn doet of druk veroorzaakt als je pony probeert naar de moeilijke kant te buigen. Dit komt doordat bepaalde spieren niet voldoende kunnen rekken, of juist andere niet voldoende kunnen samentrekken. Wat jij wilt van je paard, is eigenlijk vergelijkbaar met mensen die trainen voor een spagaat; je wil elke dag de spieren in je benen een klein beetje meer laten rekken tot je doel bereikt is. Elke dag wat verder stretchen betekent elke dag een beetje pijn of ongemak verbijten, maar omdat jij echt graag die spagaat wil kunnen, is die pijn het waard. Onthou vooral dat dat buigen naar die ene moeilijke kant bij het rijden JOUW doel is en niet dat van je pony. Je pony is tevreden als die in staat is het gras op de weide te eten en een drolletje te draaien en heeft geen ambitie om de perfecte cirkel te rijden. Het is dus jouw verantwoordelijkheid het trainen van je pony op zijn minst pijnvrij te maken en als het kan nog een beetje leuk ook ;). Je zal dus voor het soepel maken van je paard de tijd moeten nemen.

Dit is waarom een spoor, indien niet goed gebruikt, niet zo ideaal is in dit geval, want je gebruikt het om je pony te dwingen tegen zijn zin naar de moeilijke kant te buigen en er is geen positieve oplossing voorhanden: 
niet buigen = pijn van de spoor, wel buigen = pijn aan de spieren.

Op deze manier zal het rijden allesbehalve een positieve ervaring worden en dat is geen goede basis voor jullie als combinatie. Geloof me, ik ben geen paardenknuffelaar die zegt dat je nooit een spoor mag gebruiken of de fysieke grenzen van je paard mag aftasten, maar in deze is het echt niet de oplossing en ik zou met zulke hulpmiddelen nog even wachten tot je je pony beter kent, voldoende ervaring hebt én je zeker bent dat je zadel goed past.

Wat het verder oplossen van je probleem betreft; je moet nu eigenlijk met behulp van goede instructie aan de slag. Ik zeg niet dat je huidige instructie per se slecht is, maar het grijpen naar een spoor bij een relatief onervaren leerling is voor mij echt geen positieve indicatie. Overweeg dus andere instructie.

Als je toch al aan het werk wil zonder echt goede begeleiding, doe dat dan zonder spoor en werk zoveel mogelijk in stap. Ikzelf zou met zo’n paard durven meerdere keren per dag enkele minuten wat oefeningen te doen, maar alleen als je dat kan zonder kracht te moeten gebruiken, anders is dat te belastend. Je laat je pony dan gewoon wat buigen naar alle kanten aan de hand (eventueel mbv een wortel om hem te lokken, je vindt die oefeningen gemakkelijk online) en daarna eventueel onder het zadel wat random figuren in stap zonder verder de hoofdhouding te manipuleren. Als je ziet dat je paard hierbij het hoofd scheef houdt of de schouder naar binnen duwt ipv te buigen of recht te lopen, is het werk onder het zadel niet erg nuttig en heb je meer hulp nodig.

Pas als je weet wat een juiste buiging is door heel het lichaam en dus herkent wanneer je paard die buiging omzeilt, kan je verder gaan dan dit. Er zijn namelijk erg veel manieren waarop een paard je kan doen geloven dat hij buigt, terwijl dat niet zo is. Niet bewust om je te pesten, maar omdat het minder pijn doet of gewoon gemakkelijker is. 

Om een correcte buiging te hebben, moet je ook nageeflijkheid hebben en uiteindelijk een aanleuning. Als jij niet weet hoe dat eruit ziet en hoe dat bewerkstelligd wordt, zou ik zelfs in stap niet te veel doen zonder begeleiding. De combinatie van scheefheid en onkundig teugelgebruik geeft namelijk erg vaak taktfouten in stap. Als die taktfouten niet tijdig worden herkend en opgelost, kan dit een gewoonte worden die er moeilijk weer uitgaat.

Je zal, als je paard in staat is om minimaal netjes op de hoefslag te stappen aan beide kanten zonder naar binnen vallen of protest, gelijktijdig aan enkele dingen moeten gaan werken. Namelijk; de soepelheid en kracht van die probleemspieren die dagelijks zal verbeteren, de nageeflijkheid van je paard EN niet te vergeten de gehoorzaamheid van je paard op je hulpen. Deze drie dingen hangen onlosmakelijk samen zoals een kundig rijleraar je ook zal vertellen. 

Een paard dat vastzit in de spieren en pijn heeft zal niet nageven.
Een paard dat niet nageeft kan niet of nauwelijks reageren op hulpen omdat er te veel spanning is, toch zeker als dit niet bevestigd is.
En last but not least; een paard dat niet gehoorzaamt op de hulpen kan je moeilijk overtuigen zijn grenzen te verleggen om soepeler te worden.

Bij het trainen van paarden wil je altijd dat de gewenste gedraging, diegene die je probeert aan te leren, ook de gedraging is die op het minste weerstand botst, druk wegneemt of een compenserende beloning oplevert zoals een suikerklontje. Je wilt dat datgene dat je paard van jou moet doen, ook hetgene wordt dat je paard wilt doen, anders zal je het nooit zonder dwang kunnen gaan doen in een later stadium en dat is net het doel van africhting. 

Paardrijden is erg complex, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Zoek vooral mensen die de tijd nemen naar jou en je paard te kijken en niet meteen met een standaard antwoord klaarstaan. Zoek mensen die durven toegeven dat ze iets verkeerd hadden ingeschat en wat anders willen proberen, mensen die regelmatig met nieuwe inzichten naar je toekomen en durven toegeven dat ook zij blijven leren. Dat zijn de echte africhters, de echte probleemoplossers.
Laatst bijgewerkt door SinneJ op 15-08-18 01:22, in het totaal 1 keer bewerkt

Men mag nooit vergeten dat de dressuur er is voor het paard. Het paard is er niet voor de dressuur.

Kadankovitch
Berichten: 1995
Geregistreerd: 14-05-09

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 01:15

Ik denk dat de Ts niets te verwijten valt. Ik zie geen enkele onwil.

En het beste advies is hierboven door mevrouw SinneJ geschreven; een uitstekende handleiding hoe het probleem aan te gaan.

"je perds jamais: Soit je gagne, soit J'apprends. [=Ik verlies nooit; Of ik win , of ik leer bij ] Capitaine Etienne Beudant
"Nageeflijkheid is geen houding, maar een geestesgesteldheid." Kadankovitch
"Se faire comprendre et laisser faire" [=leren begrijpen en z'n gang laten gaan] François Baucher

SBravour

Berichten: 3340
Geregistreerd: 04-06-12

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 15:35

Respect voor SinneJ, ik hoop van harte dat TS het gaat lezen.

SinneJ

Berichten: 3064
Geregistreerd: 02-04-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 15:37

SBravour schreef:
Respect voor SinneJ, ik hoop van harte dat TS het gaat lezen.


Ik heb een hele lieve pb van TS gehad waarin ze me bedankt en zegt dat ze dat ze ermee aan de slag gaat en de sporen even laat voor wat het is.

Men mag nooit vergeten dat de dressuur er is voor het paard. Het paard is er niet voor de dressuur.

LibertyLucky

Berichten: 808
Geregistreerd: 20-11-03
Woonplaats: Delft

Re: Pony vast op de rechterhand

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 16:00

Ik vraag me af wat de pony doet als je aan de ha d werkt
Zo kun je neem ik aan ook al gauw zien of het zadel je pony belemmert.
Wat doet de.pony met longeren aan het halster bv
Loopt je pony dan fijner dan kun je hrt in de mo d zoeken
Als je geen zadel oplegt en hij loopt prettiger kin je het dus lichamelijk zoeken.
Het kan ook bv gewoon zijn dat de pony door de vorige eigenaar "slecht"gerreden is.
Mijn paard had ook erg veel moeite met links.
Simpel weg,omdat hij vooral rechtsom getraind werdt

Peetstap

Berichten: 2514
Geregistreerd: 10-12-11
Woonplaats: Noord Europa

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:26

Sinnej : je bent voor bokt kwa informatie en tijd ie je erin steekt je gewicht in zilver waard +:)+
Super bedankt, jou info kan regelmarig zo wiki deel in.
Zal Bart es tippen of ie niet wat kan regelen kwa sponsor afdracht :)* _O-

Als ik dan mag topic mierenzuren: in dit stadium doe je aan rechtstellen ipv rechtrichten :=

Als je maar lang genoeg poetst gaan alle haren uiteindelijk dezelfde kant op staan.

Ghost zadel te koop: https://www.bokt.nl/markt/ad/508549/gho ... rmale-maat


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: charlotteehx, ConnemaraP en 2 bezoekers