Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Stocki schreef:Ik heb ruim vijfendertig jaar geleden leren rijden. Toendertijd leerde ik, dat je problemen voorwaarts moet oplossen, de achterhand in eerste instantie door voorwaarts rijden geactiveerd kan worden, en dat het paard nageeflijk wordt, als het actief naar de weerstand biedende hand wordt toegereden.
Citaat:Nu was ik er een aantal jaren uit, en heb ik sinds een jaar weer een paard, waarmee ik een beetje vrije-tijdsdressuur rijd. In een ander land, met uiteraard een andere instructeur. Wat ik hier/nu zie, is dat er überhaupt niet voorwaarts gereden wordt: ieder paard wordt in een laag tempo gereden (ziet er voor mij uit als sukkelen), en mij wordt gezegd, dat ik mijn pony te veel voorwaarts rijd, dat hij zo nooit zijn achterhand onder de massa kan brengen. Zijn de inzichten in de loop der jaren veranderd, is het erg van de trainer afhankelijk, of is het een kwestie van opleidingsniveau van paard en ruiter? Bij alledrie de dingen kan ik me iets voorstellen....of kan iemand er nog iets anders zinnigs over zeggen?
Stocki schreef:Ik heb ruim vijfendertig jaar geleden leren rijden. Toendertijd leerde ik, dat je problemen voorwaarts moet oplossen, de achterhand in eerste instantie door voorwaarts rijden geactiveerd kan worden, en dat het paard nageeflijk wordt, als het actief naar de weerstand biedende hand wordt toegereden.
Nu was ik er een aantal jaren uit, en heb ik sinds een jaar weer een paard, waarmee ik een beetje vrije-tijdsdressuur rijd. In een ander land, met uiteraard een andere instructeur. Wat ik hier/nu zie, is dat er überhaupt niet voorwaarts gereden wordt: ieder paard wordt in een laag tempo gereden (ziet er voor mij uit als sukkelen), en mij wordt gezegd, dat ik mijn pony te veel voorwaarts rijd, dat hij zo nooit zijn achterhand onder de massa kan brengen. Zijn de inzichten in de loop der jaren veranderd, is het erg van de trainer afhankelijk, of is het een kwestie van opleidingsniveau van paard en ruiter? Bij alledrie de dingen kan ik me iets voorstellen....of kan iemand er nog iets anders zinnigs over zeggen?
Jes schreef:Ik heb een keer per maand les van een grand prix ruiter (woon in Frankrijk) en moet mijn merrie inderdaad ook rustiger laten lopen, volgens hem ontspant ze dan sneller (en moet zeggen dat ik het bij ons vind werken) als ze goed los is gaat het tempo weer wat omhoog.
Babootje schreef:Ik kan mij aansluiten bij bovenstaande posts van Kadankovitch.
Er zijn teveel factoren bij betrokken om Simpelweg te zeggen dat elk paard nageeflijk wordt door voorwaarts te rijden. Je bevestigt ook geen voorwaartse drang bij een paard door hem rondje na rondje naar voren te jagen.
En niet in de laatste plaats is het ook afhankelijk van de bouw van het paard of het voorwaartse de nageeflijkheid bevordert. Daarvoor zou je per paard moeten kunnen beoordelen wat er gebeurt.
In jouw specifieke situatie met jouw type paard (een haflinger toch?) kan het dus best zo zijn dat jouw paard van het achterbeen afloopt en zich op de voorhand stort door te voorwaarts te rijden en zou het paard verbeteren met iets (actief) terugrijden.
Babootje schreef:pien_2010 schreef:Het paard is veranderd binnen een jaar in een paard dat fout gereden werd (modern) en uit elkaar liep op de voorhand
Waarom zeg je dat zo Pien? Want volgens mij is dit ook geen definitie van "moderne" dressuur, maar gewoon van slecht rijden.
Verder ben ik het met je eens hoor.
pien_2010 schreef:Onder modern versta ik zoals ik toen les kreeg, voorwaarts rijden, druk van voren om op te vangen en gevolg was dat het paard uit elkaar liep, op de voorhand want kon dat tempo helemaal niet aan. Het motto was: "geen gelul in de krul" en ik won er ook nog de wedstrijd mee zoals je zo vaak ziet tegenwoordig, want correct rijden wordt te vaak niet meer herkend. Het modern slaat dus op het feit dat ik vooral die manier van rijden terug zie en maar zelden correct gereden paarden.