Sterker, mijn paarden hebben mij goed getraind

En laat ik niet denken dat ik dat alleen maar doe

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
brokjes schreef:Nikass schreef:Is dat het enige wat je op mijn bericht te zeggen hebt?
Jij gaat van heel veel dingen uit. Imo vaak onterecht, want je weet het niet.
Wat had je graag nog meer beantwoord gezien?
Het is onmogelijk voor mij om op iedereen lang te reageren, in het topic is ook al veel gezegd. Maar ik hoor het graag.
Gini schreef:Ook hier snap ik je heel goed en ben ik het grotendeels wel met je eens. Ik ben dus ook zeker niet zo ver dat ik paardrijden als geheel wil afschaffen. Maar ik zie ook wel dat "we" bij paarden in bepaald gedrag toch verder durven gaan. Bij een paard doen we soms dingen waarbij je met een hond echt niet moet afkomen.
Zo is het bijvoorbeeld perfect normaal om een paard na een weigering voor een hindernis het dier voor de sprong te zetten, twee ferme tikken met de zweep te geven om dan opnieuw aan te rijden. Dit is iets wat best wel vaak voorkomt en in mijn ogen genormaliseerd is. Je zou datzelfde eens met een hond tijdens agility moeten doen wanneer die een hindernis niet springt. Hem bij zijn leiband pakken, voor de sprong zetten, twee flinke tikken met een zweep geven en hem opnieuw laten springen.
En daar kan ik soms wel over nadenken. Is die lichte vorm van geweld en pijn en dwang heus wel verdedigbaar en moet ik me dus niet druk maken? Of is het ergens toch eigenlijk niet oké, maar is het zo ingebakken in het 'hoe met paarden omgaan' dat iedereen gewoon doet wat geleerd werd, zelfs zonder het bewust kwaad te bedoelen?
Lielle schreef:daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar ik vind dit soort fundamentele discussies wel interessant om je uitgangspunten te bepalen, en in topics als deze waarin je gaat praten over wat ethisch verantwoord is. Ik denk dat er weinig onenigheid is over de base layer, maar dat er nog veel weinig inzicht is in de bovenste twee; zijn ze relevant voor paarden (of andere dieren), en kunnen mensen daar een bijdrage in leveren, zoals ze dat (IMO) ook in de eerste drie kunnen voor individuele exemplaren.
@josien, een paard mag van mij krabben als hij jeuk heeft, maar moet (bewuste woordkeuze) wel daarbij rekening houden met waar ik ben en hij mag dus niet mij ongemak bezorgen.
pien_2010 schreef:Oji, wouw chapeau en bedankt voor dit prachtige inhoudelijk betoog. Een verrijking voor dit topic en dat heeft je vast veel tijd gekost. Ben hier blij mee en hou ervan als mensen deze moeite willen nemen!
_Penotti schreef:Maar wie zegt dat wedstrijdruiters dat anders doen?
Sterker, mijn paarden hebben mij goed getraindAls ze een kriebelplek hebben terwijl ik aan het poetsen ben wijzen ze die aan en ga ik daar lekker rossen.
En laat ik niet denken dat ik dat alleen maar doe
oji schreef:Dus terugkomend op de beginvraag, in mijn ogen is, zolang jij als mens het uitgangspunt hebt goed te willen zijn voor je paard, te willen leren en in te spelen op dat wat jouw paard jou aangeeft, rijden (of voor de menners, mennen) zeker ethisch verantwoord.
Gini schreef:Ik denk dat deze stelling het mooi samenvat en de essentie weergeeft, dat niemand het hier oneens mee kan zijn, maar dat dit dus ook meteen het uitgangspunt is van de ethische discussie.
In welke mate wordt die voorwaardelijke wijs nog ingevuld? En wat is dan precies goed willen zijn voor je paard? Is bv. het moment dat je sporen om je voeten bindt nog 'goed willen zijn'? En is willen voldoende? Rick Gore kan altijd enorm goed een monoloog afsteken over 'ik wil' en 'ik probeer'.Hij zegt dan: The horse doesn't care about what you tried or what you wanted to do, he cares about what you actually do.
Citaat:Mijn vraag aan jou is dan, wat maakt dat jij vindt dat paarden slaven zijn? Is dat die onvrijheid?
josien_m_ schreef:Ja, ik denk het wel.
Citaat:Mijn vraag aan jou: zou jij je paard willen zijn? met alles wat daarbij hoort.