Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
ikke20 schreef:Wat vervelend dat je paard zoveel naweeen heeft van de behandeling.
Hier tijd geleden gehad dat de behandelingen steeds vaker moesten gebeuren ivm de gebitsproblemen en daardoor steeds (sneller) klachten vanuit het paard.
Uiteindelijk besloten naar een zeer kundige Dierenarts te gaan die echt specialisatie heeft op gebied van tanden en die ging na uitgebreid onderzoek ook het probleem aanpakken i.p.v elke keer quickfiks oplossing.
na half jaar 2de behandeling en inmiddels kan ze gewoon weer 1x per jaar.
Wij zijn dus geswitch van een gewone dierenarts met wel wat meer kennis van tanden naar echt een specialist met de juiste aperatuur. Ik kende deze specialist al wel langer en daardoor was voor mij de keuze makkelijk. Moeten er een stukje voor rijden maar hebben we er graag voor over.
ellepel schreef:Oh ja ik had altijd handmatige tandartsen bij mijn welsh ruin totdat eentje zei van goh er zit een haak achter in die ik niet weg krijg dus je moet elektrisch.
Dus een hele bekenden hier in de buurt gebeld en ik ga geen namen noemen.
Maar die is gekomen, verdoving er in .heleboel netjes bekeken zelfs op beeld op de laptop.
Zat flinke haak er achter in en die heeft ze weg gehaald en de volgende dag kon mijn ruin ( hij was ook al 27, meeste van het gebit was al versleten)geen hooi meer kauwen,alles kwam er in proppen uit![]()
Haar weer gebeld, van hee dit is niet goed,zij weer gekomen.
Maar blijkbaar kon hij met die haak dus nog het alles mooi wegkauwen en nu die weg was niet meer.
Dikke vette pech..
Ik wil toch het liefst elektrisch en met verdoving en heb nu een tandarts die alleen dat weghaalt wat nodig is.
En ik denk dat je gewoon best pech kunt hebben zoals ik toen met de Welsh had.
Ben er best wat huiverig voor dat ze teveel weghalen
Ipsilonka schreef:Ik laat al ruim 20 jaar van mijn paarden het gebit behandelen en ik heb nog nooit problemen gehad en geen enkel dier heeft pijnstillers gehad. Dus dat klinkt al bijzonder voor mij.
Polar schreef:Wat vervelend voor je paard, zeker op die leeftijd.
Ik ben begonnen met een tandarts die zonder verdoving vijlde, maar daarna werd steeds meer bekend dat er dan niet bij de achterste kiezen kan worden gekomen.
Daarna heb ik een tijd een dierenarts gehad die ook tandarts was, hij verdoofde en was naar mijn idee echt doortastend.
Ik denk dat dat in veel gevallen echt wel voldoende zal zijn.
Sinds ik niet meer in Nederland woon, moet ik voor de tandarts met paard naar de kliniek waar een camera wordt gebruikt om van tevoren (en tijdens en na) alles in kaart te brengen.
Hierdoor kwam ik erachter dat meerdere paarden breuken in hun kiezen hadden en heb ik die op tijd kunnen laten vullen, voordat het zou verergeren en/of er een abces zou vormen.
Door deze ervaring wil ik zelf altijd een dierenarts die ook met camera in de mond kan kijken.
Het levert zoveel informatie op die niet gezien of gevoeld kan worden zonder camera, dat het naar mijn mening echt de moeite waard is.
Niet eens elk jaar, maar bijvoorbeeld om de 3 á 4 jaar camera consult en de rest van de tijd zonder camera zou voor mij ook prima zijn.
Zou dat een optie voor je kunnen zijn?
ingvdh schreef:Mijn paardentandarts heeft ook de opleiding in Amerika gehad maar ik en mijn stalgenoten hebben nog nooit na behandeling pijnstillers hoeven geven.
Even wachten tot de verdoving uitgewerkt was en gelijk weer goed eten.
Madelief7 schreef:Ipsilonka schreef:Ik laat al ruim 20 jaar van mijn paarden het gebit behandelen en ik heb nog nooit problemen gehad en geen enkel dier heeft pijnstillers gehad. Dus dat klinkt al bijzonder voor mij.
Ik denk dat het echt wel ligt aan het gebit van mijn paard hoor. Ik heb ervaring met 3 tandartsen en bij alle drie had ze last na de behandeling en gaven ze aan dat er veel moest gebeuren. Dus ik twijfel niet aan de kundigheid van de tandartsen maar wel of dit voor mijn paard nu passend is. Heb jij iemand die alleen gebitsverzorger is of iemand die ook dierenarts is? En heb je altijd dezelfde of ga je af op ervaringen van anderen? Ik kan me ook voorstellen dat wanneer het altijd goed gaat, je daar ook allemaal niet zo op let en misschien gewoon aansluit bij een tandarts die toch al op stal komt bijvoorbeeld.
Jet schreef:Zijn al die paarden van de mensen die hier reageren en geen last hebben na een tandartsbehandeling ook 27 of ouder?
Bij de meeste paarden rond die leeftijd is er van de kiezen weinig meer over, dus kunnen ze dan sowieso meer moeite hebben met het kauwen van hooi/voordroog. Vaak gaat zacht onverpakt hooi dan nog het beste, maar een goede seniorenslobber zou mijn voorkeur hebben voor deze paarden. Gras gaat meestal ook heel goed.
Ik weet op dit moment drie klinieken in Nederland die zo'n camera hebben en gebruiken bij het behandelen van paardengebitten, maar misschien zijn er nog meer hoor. Utrecht, de Lingehoeve en het SMDC. Bij deze klinieken mag je er zelf bij blijven en kan je meekijken op een groot scherm, krijg je goede uitleg over wat er te zien is en hoe ze dat eventueel zouden kunnen behandelen als dat nodig is. Daar heb ik meer vertrouwen in dan een kliniek waar je je paard brengt, op stal zet en waar je je paard een dag later weer ophaalt, terwijl je zelf niet bij de behandeling en het bekijken bent geweest.
TS, ik denk dat het wel heel verstandig zou zijn als je contact opneemt met één van deze klinieken en kijkt of je daar terecht kunt. Dan zou ik geen drie maanden wachten, maar al sneller gaan, er kan best wel wat meer mis zijn wat ze alleen met die speciale camera kunnen bekijken.
Sterkte met jouw paard hoor, hopelijk is er iets aan te doen waardoor hij weer makkelijker kan eten!
Hermelijnhof schreef:Ik heb 5 bejaarde paarden en zij gaan na allerlei ervaringen alleen en uitsluitend naar Amanda van Wellensiek Dierenartsen. Zij heeft heel veel ervaring met oudere paarden en past de eventuele sedatie aan op het individuele paard. Ze is heel voorzichtig en heeft bij mij van mini-shetje tot paard behandeld. Ze is altijd vriendelijk, lief voor de dieren en super professioneel. Niet de goedkoopste, maar indien onnodig slaat ze een paard ook gewoon over, die kan volgende keer wel weer, zegt ze dan. Een absolute aanrader!
Al mijn paarden hebben al hun kiezen nog, op een element na dat gedurende het jong volwassen leven al kapot is gegaan en verwijderd. Ik heb er eentje met EOTRH, eentje die ten gevolge van Cushing geen ondersnijtanden meer heeft, en eentje die haar leven lang verwaarloosd is geweest. Echt wel wat specifieke dingen, maar Amanda is gewoon geweldig..
miereneter schreef:Een goede tandarts geeft jou ook uitleg over wat hij/zij gedaan heeft, waarom, en de eventuele consequenties en nazorg. De mijne zou wel actie ondernemen als mijn paard na de behandeling een week op pijnstilling moest staan. Je kunt altijd om een second opinion vragen bij een andere tandarts, dat lijkt me in jouw geval geen overbodige luxe.
Geen idee waar mijn tandartsen (het is een praktijk en ze zijn verdomd goed) hun opleiding hebben gehad. Ik ben bij hen terecht gekomen via een grote groep tevreden klanten, dus mond-tot-mond-reclame.
Madelief7 schreef:Mijn tandartsen gaan dus heel goed en grondig te werk. Mijn paard heeft een wave / golf in het gebit waardoor er altijd veel gedaan moet worden en ze daar dus veel last van heeft. Ook heeft ze erg gevoelige kiezen.
Zijn er ook mensen die ervaringen hebben met een tandarts die bijvoorbeeld zegt: dit gebit is niet perfect maar het is een ouder paard en ze heeft snel last van de behandeling, we doen alleen wat echt nodig is en blijven het goed monitoren zodat we op tijd kunnen bijwerken waar nodig, maar doen dus zo min mogelijk zodat we het paard zo min mogelijk pijn doen.
Ik denk dat voor de meeste paarden zo'n grondig en perfect bijgewerkt gebit heel goed werkt maar bij die van mij misschien wat minder. Ze is ook wel echt gevoeliger dan de meeste paarden, in alles. Ik zeg ook altijd bij haar less is more haha.
Maar ik neem alle ervaringen mee en ook de adviezen om het juist nog beter aan te pakken via behandeling met camera.