Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
BarbaravdW

Berichten: 957
Geregistreerd: 31-07-11

Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-20 12:49

Korte situatieschets:
Mijn haflinger van 15 is voor de wagen beleerd, loopt ook alleen voor de wagen (+ grondwerk etc, maar niet OHZ). Een paar jaar geleden heeft een stalgenoot die vaak jonge paarden inrijdt hem ingereden, hij liep toen op zich prima (kon stap draf galop door de bak, zelfstandig sturen) en was toe aan echt doorgereden worden. Daar had ik een bijrijder voor maar ponylief heeft haar er heel lelijk afgegooid en toen is het niet meer doorgegaan. Zelf kon ik hem niet rijden ivm overgewicht, dus verder is er eigenlijk niets OHZ gebeurd met hem.
Inmiddels ben ik flink afgevallen, ben ik weer aan het rijden op een manege en denk ik over een tijdje wel toe te zijn aan rijden op mijn eigen paard. Maar voordat ik er zelf op ga rijden, lijkt het mij verstandig om hem door een professioneel iemand in/door te laten rijden. Mijn paardje heeft immers geleerd dat bokken = eraf vallen = niet meer rijden. Ik denk dat iemand nodig is die er dus niet snel af ligt en mocht dat toch gebeuren, niet bang zijn om weer op te stappen en verder te gaan.

Ik heb alleen geen flauw idee hoe ik zo iemand moet vinden. Waar moet ik op letten, waar moet ik op zoeken? Zou het 'intern' beter zijn, of kan ik beter iemand naar stal laten komen voor meerdere keren per week? Kortom, op zoek naar tips en adviezen!


Daphara

Berichten: 7207
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Aan de IJssel

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-20 12:52

Ik zou een proffesionele ruiter inhuren. Die zijn verzekerd, mocht hij een bijrijder er af bokken, dan valt het onder jouw verzekering

Mijn Shire Horses op Bokt en op Instagram
Mijn Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

upendo

Berichten: 22250
Geregistreerd: 19-02-08

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-20 12:59

Hee Barbara, ik ken misschien wel iemand die dit zou kunnen. Zal ik haar vragen of ze iets met Aron zou kunnen?

BarbaravdW

Berichten: 957
Geregistreerd: 31-07-11

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-20 13:06

Hee Upendo, ja graag!

Daphara, bedankt voor de tip; is wel fijn idd als de ruiter zelf verzekerd is hiervoor en het niet bij mijn verzekering valt als er gedoe is.

Landsknecht

Berichten: 34
Geregistreerd: 25-04-12
Woonplaats: Leersum

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 14:17

misschien een goede instructeur vinden die het samen met jou wil doen.
Ik heb een 18 jarige die altijd voor de kar heeft gestaan en die vorig jaar 2 keer erg geschrokken was met mij er op en vervolgens heb ik 2 keer vliegles gehad.
Ik ben vervolgens aan het werk gegaan met lange lijnen en handwerk. Hierdoor is er een veel betere relatie opgebouwd en vertrouwd ze me nu veel meer. sinds een maand ben ik in hele kleine stapjes bezig om haar klaar te maken voor onder de man. Eerst laten wennen aan een bankje. Daarna ik op het bankje en zij er naast en ik haar overal maar aanraken. daarna er langzaam op leunen. Daarna een keer er met mijn been overheen geschoven en overal maar aanraken dat dat niet eng was. Toen een keer er op zitten (wel met barbackpad). De keer erna op zitten en heel klein rondje stappen(aan het halster) vorige week een halve ronde door de bak gedaan. Komende weekend hopelijk een hele ronde. En ja de stapjes zijn klein en het duurt lang maar er is enorm veel onderling vertrouwen aan het komen en ik doe het nu liever even langzaam dan dat ik nog een keer vliegles krijg. Bij alles is een instructeur aanwezig die het niet erg vind om kleine stapjes te maken. Daarnaast weet ik nu precies wat er gebeurd en hoe het gebeurd en is het ook enorm leuk om te doen.

Popstra
Berichten: 13529
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 14:21

Ik zou in dit geval ook kiezen voor iemand uit je omgeving waarmee je het samen kunt doen. Zo krijg jij ook vertrouwen in je paard

Ik l*l niet met de wind mee nee...

Zuidpool
Berichten: 176
Geregistreerd: 12-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 14:54

Waar kom je vandaan?
Ik heb mijn (wel jonge) paard ingereden samen met iemand die dat professioneel doet. Dus zij kwam naar mijn lokatie en dan deden we dat samen. Zij ging er de eerste keren op en ik liep ernaast en na een aantal keer andersom
Zo kun je zelf ook meer invloed uitoefenen op hoe het gaat. Ik wilde mijn paard niet wegbrengen. Er wordt veel te veel gewerkt met “hulp”teugels naar mijn smaak dus nu kon het ook op een manier die ik Prettig vond en ik heb alles gezien

Jessix

Berichten: 16318
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 15:26

Hoezo denk je dat het paard nu nog aan het bokken denkt?

Verder eens met Popstra, neem iemand om het samen mee te doen. Die jou ook helpt om vertrouwen te winnen en om te gaan met (rijd technische) problemen.

pumpina

Berichten: 444
Geregistreerd: 05-04-20

Re: Advies zadelmak maken / doorrijden ouder paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-20 18:25

In mijn omgeving zitten diverse (jongere) meiden die zowel les geven als paarden inrijden. Ik denk dat je zo iemand nodig hebt, die kan vervolgens ook heel gemakkelijk voor de begeleiding zorgen en het rustig aan jou 'overdragen'.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Maaike_Ma, maava en 13 bezoekers