Verschillende soorten omgang met paarden & cursussen

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Xyris

Berichten: 9271
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Bussum

Verschillende soorten omgang met paarden & cursussen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-07-18 20:25

Hooi bokkertjes,

vroegah, was ik altijd vrij goed op de hoogte van de verschillende stromingen in de omgang met paarden. Zo had je bijvoorbeeld Parelli en Natural Horsemanship, het 'traditionele' wat men van de manege uit leert, met western bereden paarden ging je anders om dat met een dressuurpaard, etc etc. Het was in ieder geval allemaal vrij duidelijk wat nou wat was en het NH en gerelateerde begon pas net de wereld te zien in mijn beleving.

Alleen nu, ik ben heel wat jaartjes uit de paardenwereld geweest en daarvoor eigenlijk altijd met hetzelfde paard bezig geweest waar geen NH oid op van toepassing was. Dus ik ben heel benieuwd naar de volgende zaken:

- Welke stromingen zijn er vandaag de dag? En welke vertakkingen daarin?
- Zijn er specifieke vormen van omgang die jullie juist wel of niet aan zouden raden? En waarom? (Ik zou graag een gezonde discussie hieruit voort zien komen).
- Beoefenen jullie zelf een specifieke vorm/stroming die niet als 'doorsnee' wordt beschouwd? En zo ja, waarom heb je juist voor dit type/stroming gekozen?

Ik bedoel met "doorsnee" dus wat men leert bij de reguliere manege (zonder specialisatie) en de wijze van trainen zoals men meestal ziet bij dressuur- en springruiters hier in Nederland. Ik ben me er van bewust dat daar ook weer nuances in zijn en dat het tegenwoordig vaak anders gaat dan 15-20 jaar geleden.

---------------------------
Voor een unieke illustratie van jouw dier: Klik hier!
Houd je van tekenen en wil je graag meer leren? Klik hier!
Voor creature ideeën: Creature prompt generator | Voor character ideeën: Character prompt generator


Macs

Berichten: 7386
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-18 20:41

Ikzelf ben niet zo van een specifieke methode (en denk ook dat het nooit goed is om er één te hanteren) maar probeer gewoon mijn verstand te gebruiken (lukt ook niet altijd :+ ) en van alles wat ik leer een beetje mee te pakken. Ik ben dan ook veel aan het lezen over gedrag en biomechanica.
Ik geloof dat elk gedrag wat een paard vertoont een reden heeft en je daar naar moet handelen, niet (altijd) moet doorduwen en moet kijken naar wat het paard nodig heeft. Hier is niet één methode voor, maar ik kijk altijd naar het individu. Sommige dingen werken wel, sommige dingen niet. Ik kijk altijd eerst naar mezelf: wat doe ik (verkeerd) dat het (niet) loopt zoals ik wil. Het is een leerproces wat je samen aangaat en die samenwerking is dan ook het belangrijkst.

Over enkele jaren wil ik een instructeursopleiding gaan doen en doe dit dan zeker niet bij de KNHS. Er zijn meerdere dingen die me tegen staan om daar aan te beginnen. Ik vind ook dat je als instructeur moet leren hoe verschillende rassen bewegen, niet alleen de standaard warmbloed. Ik heb nog wel meer redenen trouwens maar dat wijkt teveel af denk ik :)
Ik zelf heb nog geen positieve uitwerking gezien van mensen die zich aan 1 methode vastklampen.
Wel een interessante vraag stel je trouwens en ik ben heel erg benieuwd hoe het topic zich gaat ontwikkelen.
Ik ken namelijk iemand die wel bekend is met verschillende methodes maar zich heel erg vasthoudt aan het (ouderwetse?) traditionele omdat iedereen dat op stal nou eenmaal doet. Ik hoop dat hier ook zo iemand reageert, omdat ik benieuwd ben wat de beweegredenen daar achter zijn :) (kost het veel moeite? Bang voor verandering? Is het gewenning of bang om anders aangekeken te worden? Dit hoeft niet altijd een negatief iets te zijn trouwens).

Maks :+:

FCSA

Berichten: 6350
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Verschillende soorten omgang met paarden & cursussen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-18 19:36Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bianca_v_s, Joanne_, Jolynne, Koekie73, Renee1991, SemrushBot, wilmatj, Zoe_97 en 8 bezoekers